Taktyka

Dyskusje na temat zawodników Manchesteru United.

Re: Taktyka

Postprzez michal85 on 16 Lip 2010, 15:54

Barca gra trójką w środku pola. I ma takich trzech zawodników, którzy jak są w optymalnej formie to wygrahą bitwę w środku pola z każdym przeciwnikiem.
Awatar użytkownika
michal85
Gwiazda
Gwiazda

Dołączenie: 26 Sty 2008, 14:55
Miejscowość: Rzeszów
Postawił: 42 piw
Otrzymał: 167 piw za 103 wypowiedzi

Postprzez ZasadKG on 16 Lip 2010, 20:32

Dobra, uświadomiliście - moje olśnienie było ciut głupie, faktycznie nie pomyślałem że Nani i Valencia nie mogą spełniać roli zawodników na środku pola a Hernandez i Berba raczej cieńko poradzili by sobie jako ofensywni skrzydłowi ; P
Glory, glory man united!

Totalna pustka, myśle i nic - za tą pustke szóstka - myśle i nic :)
Awatar użytkownika
ZasadKG
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączenie: 14 Lip 2010, 09:20
Miejscowość: Kamienna Góra
Postawił: 69 piw
Otrzymał: 44 piw za 30 wypowiedzi

Postprzez Foster on 16 Lip 2010, 22:38

Osobiście żałuje, że w United nie ma zawodnika typu Sneijder. Gdyby w naszej drużynie był taki zawodnika jak Wesley, to nawet kosztem Berbatova, którego przy takiej sytuacji należałoby sprzedać grałbym tak:

Edwin
Rafael - Rio - Vidic - Evra
Carrick - Fletcher
Valencia - Sneijder - Nani
Rooney

No ale cóż, jest jak jest, a nie jest źle, więc trzeba się cieszyć i wykorzystywać to co mamy.
<ONE CLUB> <MANCHESTER UNITED> <ONE LOVE>
Mój blog:
http://pilkarskiswiatpatryka.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Foster
Nietykalny
Nietykalny

Dołączenie: 24 Cze 2008, 10:52
Miejscowość: Racibórz
Postawił: 316 piw
Otrzymał: 225 piw za 162 wypowiedzi

Postprzez Bartoosh21 on 26 Lip 2010, 11:52

jakby to ode mnie zależało to United grałoby 4-4-2 pod warunkiem że wszyscy są w dobrej formie

vds na bramce
obrona: Rafael - Vidić - Rio - Evra (oczywiscie boczni bardzo ofensywnie usposobieni)
defensywny pomocnik - Fletcher
Rozgrywający z środka pola - niestety brak takiego w Unted (nie licząc Scholesa, niestety to już nie ten sam Paul, ewentualnie Giggs bądź Anderson który musiałby wystrzelic z formą jak Nani w zeszłym sezonie)
skrzydłowi Nani - Valencia
odrywający napastnik - Berbatov
lis pola karnego - Roo
Bartoosh21
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączenie: 26 Lip 2010, 11:03
Postawił: 0 piw
Otrzymał: 0 piwo za 0 postach

Postprzez Mubinio on 18 Gru 2010, 09:53

When Berbatov and Rooney gel, as we have seen, they are the destroyers of worlds. The fact that they put Allardyce on the dole means they ought to get some sort of award for improving the standards of the premier league.

Alone both Rooney and Berbatov have played hard and well for us, but seldom successfully, together they are lethal. But we NEED the midfield to step up. And I hate using block capitals so you know how much I mean that. If we can provide the dominance in midfield with four players that we used to have then we’re going to be huge, but until we get that the 4-4-2 is going to be a risk for us.

Let’s just hope Anderson keeps up his good work, then we’ll see. When he’s on form he is an action hero for us. If Fletcher gets his groove back, or if not him then Carrick or dare I say it Hargreaves, then maybe we can play the two up front and really give teams a proper thrashing.

Don’t get me wrong, I love it when we win, and we win a lot with the 4-5-1, but when we’ve got a 4-4-2 working properly for us United can be spellbinding to watch. Not the showpony bullshitmunching of Real or Barca, but solid, mud and guts English club football played with hunger, swagger and sweat.

Komentarz z RoM, jak go przeczytałem, czułem się, jakbym sam to napisał. Podpisuję się pod tym obiema rękami.
Mędrzec bez własnego zdania jest gorszy niż padlina.
Awatar użytkownika
Mubinio
Weteran
Weteran

Dołączenie: 23 Kwi 2010, 08:22
Miejscowość: Jaworzno
Postawił: 52 piw
Otrzymał: 104 piw za 72 wypowiedzi

Postprzez daniel on 19 Lis 2011, 20:23

Nie chce mi się czekać na koniec spotkania, zresztą co miałoby się zmienić przez te ostatnie kilka minut na plus? Wie ktoś kto realnie odpowiada, że przygotowanie taktyczne naszych zawodników? kto ustala ustawienie i wyznacza konkretne zadania na poszczególne mecze naszym graczom? W sensie ktoś kogo można by realnie za te braki (coraz rzadziej sukcesy) opierdolić, tudzież zwolnić? Phelan? Rene? a może sam Ferg? Bo jak dla mnie to żaden z nich. Nawet jak w końcu Ferg zdecyduje się na podniesienie dupska z ławki to ja jakiejś zasadniczej różnicy na plus w naszej grze nie dostrzegam. Takie Swansea ambicją biło nas dzisiaj na głowę. To co rzuca mi się od dłuższego czasu w oczy to: bezsensowne wrzutki do nikogo, wypierdalanie na pałe z linii obrony aby do przodu, brak wymienności pozycji, brak asekuracji i finalnie brak pomysłu na grę czy tez sposób dostosowania taktyki do wyniku. Kwestią osobną jest tez przygotowanie fizyczne i liczne plagi kontuzji, które dopadają wielu naszych raptem po kilku pierwszych spotkaniach. Reasumując oczy pieką jakby ktoś solą zasypał na to co my ostatnio gramy. Wątpie w jakąś rychłą poprawę i jakieś spektakularne ruchy typu zastąpienie łysego Mike'a babyfacowym Ole, ale podyskutować można.
Too weird to live, too rare too die

http://www.dzwiekumaniak.pl
daniel za ten post dostaje piwo od: Ruuuuuuuuuud
Awatar użytkownika
daniel
Weteran
Weteran

Dołączenie: 10 Kwi 2009, 14:43
Miejscowość: Trawniki
Postawił: 157 piw
Otrzymał: 185 piw za 124 wypowiedzi

Postprzez sebos_krk on 19 Lis 2011, 20:33

Na początku sezonu wymiatali Young, Cleverley i Ando, a teraz w drugiej linii męczymy z Rooneyem. Mam nadzieję, że sytuacja przejściowa.

Fan United od 1992 roku
Awatar użytkownika
sebos_krk
Nietykalny
Nietykalny

Dołączenie: 26 Sty 2008, 12:54
Miejscowość: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Postawił: 218 piw
Otrzymał: 178 piw za 120 wypowiedzi

Postprzez Sirius on 20 Lis 2011, 00:11

Co by o nim nie mówić, ale brakuje w takich sytuacjach Quieroza. Na pierwszego trenera to on się nie nadaje, ale jako asystent odpowiedzialny między innymi za taktykę, odwalał kawał dobrej roboty.
http://www.limiter.com.pl - serwis muzyczny
http://www.rockomotive.blogspot.com - mój blog - tematyka muzyczno-kulturowa
Awatar użytkownika
Sirius
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączenie: 04 Cze 2009, 18:46
Postawił: 3 piw
Otrzymał: 5 piw za 5 wypowiedzi

Postprzez Kwas on 20 Lis 2011, 08:32

daniel napisał(a):Nie chce mi się czekać na koniec spotkania, zresztą co miałoby się zmienić przez te ostatnie kilka minut na plus? Wie ktoś kto realnie odpowiada, że przygotowanie taktyczne naszych zawodników? kto ustala ustawienie i wyznacza konkretne zadania na poszczególne mecze naszym graczom? W sensie ktoś kogo można by realnie za te braki (coraz rzadziej sukcesy) opierdolić, tudzież zwolnić?

A może byś pomyślał geniuszu, że to nie tutaj tkwi sedno całej sprawy, zamiast zwalniać wszystkich z klubu ? Jeżeli Ci panowie są tak do dupy, to nie wiem jakim cudem ten zespół rozpoczął kampanię w takim stylu. Co, może na początku się znali, a teraz już nie ? :lol:

Nie wiem, ale są podstawy ku temu, aby sądzić, iż po derbach gramy tak, aby przede wszystkim nie stracić gola, w pewnym sensie wymazać złe wspomnienia. To z cała pewnością ważne dla całego teamu ( piąty mecz na czysto ) i problem leży także w tej sferze. Hm, problem, wiadomo o czym mówię, bo mimo wszystko wygrywamy. Natomiast nie o taktykę się tutaj rozchodzi. Chłopaki nie są w formie, to i nie potrafili zdominować Swansea. Nie rozumiem po co szukać taniej sensacji.

daniel napisał(a):Kwestią osobną jest tez przygotowanie fizyczne i liczne plagi kontuzji, które dopadają wielu naszych raptem po kilku pierwszych spotkaniach.

Kontuzje zawsze się trafiają, przeca to nie pierwszy taki początek sezonu...
Awatar użytkownika
Kwas
Weteran
Weteran

Dołączenie: 19 Kwi 2009, 17:54
Postawił: 14 piw
Otrzymał: 45 piw za 36 wypowiedzi

Postprzez Intel on 20 Lis 2011, 10:24

Ja podtrzymuję to, co powiedziałem po meczu z Sunderlandem - to, że będziemy grali teraz właśnie tak, zostało zaplanowane już na etapie przygotowań do sezonu. Po prostu, organizmy naszych zawodników mają teraz zniżkę formy, tak samo jak np. Barcelona w lutym. Od dobrych kilku sezonów właśnie w tym okresie wymęczamy zwycięstwa, wiedząc, że forma przyjdzie na przełom grudnia i stycznia (potem pewnie znowu będziemy grać nudno na przełomie lutego i stycznia, by klepać w końcówce).

Natomiast jeśli chodzi o to, że na początku sezonu tak wymiataliśmy - trzeba było inaczej skonstruować plany przedsezonowych treningów, bo wymagał tego terminarz. Musieliśmy klepnąć naszych rywali w formie i potem wymęczać zwycięstwa z ogórasami grając na pół gwizdka. Ja wierzę w Fergiego i spółkę i na mój gust, jak przyjdzie co do czego, to znowu będziemy przeprowadzać takie akcje jak w meczu o Tarczę, Rooney znowu będzie strzelał jak z Arsenalem, Nani znowu będzie ogrywał każdego swojego rywala na drodze i trafiał z 30 metrów. Jak nie, to konieczne będą musiały być zmiany - i w ustawieniu (4-4-2 odchodzi do lamusa), i w sposobie przygotowania, i w naszej kadrze i SAF dobrze sobie z tego zdaje sprawę.
Do, or do not, there is no try. - Yoda
Intel za ten post dostaje piwo od: Jaceks_21, Kris1908, panopticum
Awatar użytkownika
Intel
Weteran
Weteran

Dołączenie: 08 Sie 2008, 20:16
Miejscowość: Pszczyna
Postawił: 33 piw
Otrzymał: 70 piw za 52 wypowiedzi

Poprzednia

Powróć do Kadra