Finał MŚ: Holandia - Hiszpania (11.07.2010; 20:30)

Wszystko o pierwszym Mundialu rozgrywanym w Afryce.

Kto zdobędzie tytuł MŚ?

Holandia
6
50%
Hiszpania
1
8%
Polska
5
41%

Razem głosów : 12

Finał MŚ: Holandia - Hiszpania (11.07.2010; 20:30)

Postprzez paolo on 08 Lip 2010, 14:34

Już w niedzielę wieczorem na Soccer City Stadium w Johannesburgu odbędzie się wielki finał Mistrzostw Świata 2010, na który kibice czekali całe 4 lata! Na przeciw siebie staną reprezentacje Holandii oraz Hiszpanii.

Przypomnę, że w roku 2006 o tytuł Mistrza Świata walczyły ze sobą drużyny Włochów oraz Francji, ostatecznie po rzutach karnych zwyciężyli ci pierwsi (1:1; 5:3 karne). W tym samym turnieju na afrykańskim terenie zarówno Włochy jak Francja nie wyszły ze swojej grupy. Mimo zadziwiająco niewielkiej obecności europejskich reprezentacji w fazie pucharowej i tak w finale spotkają się ponownie Europejczycy.

W meczu o 3. miejsce naprzeciw siebie staną Niemcy oraz niewątpliwie odkrycie turnieju - Urugwaj na czele z byłym zawodnikiem Manchesteru United - Diego Forlanem.

Wyniki na MŚ 2010:

Mecze grupowe
Holandia - Dania 2:0
Holandia - Japonia 1:0
Holandia - Kamerun 2:1
--
Hiszpania - Szwajcaria 0:1
Hiszpania - Honduras 2:0
Hiszpania - Chile 2:1

Mecze fazy pucharowej
Holandia - Słowacja 2:1
Holandia - Brazylia 2:1
Holandia - Urugwaj 3:2
--
Hiszpania - Portugalia 1:0
Hiszpania - Paragwaj 1:0
Hiszpania - Niemcy 1:0

Jak widać, wyniki bardzo skromne. Hiszpania odniosła jedną porażkę, Holandia przebrnęła do finału niepokonana.

Kto jest faworytem? Jakie są wasze typy na to szczególne spotkanie? Zapraszam do dyskusji.
Który ze mną w konkury na mój słowotok?
Awatar użytkownika
paolo
Weteran
Weteran

Dołączenie: 25 Sty 2008, 16:40
Miejscowość: Strzegom
Postawił: 56 piw
Otrzymał: 94 piw za 52 wypowiedzi

Re: Finał MŚ: Holandia - Hiszpania (11.07.2010; 20:30)

Postprzez RedLucas on 08 Lip 2010, 14:57

Trzebaby się Paula spytać <niesforny>

Kciuki będę trzymał za Hiszpanów i wydaje mi się, że to właśnie oni zwyciężą. Ich gra na pewno nie jest tak widowiskowa, jak na ME, ale co by nie mówić to grają efektywnie + trochę szczęścia i są w finale. Poza tym w spotkaniu z Niemcami było widać przejawy naprawdę dobrej gry, przypominającej tą sprzed dwóch lat. Z drugiej strony, jeśli wygrają Holendrzy, to w sumie też się nie obrażę ;)
"Duma mnie rozpiera. Mike Phelan od początku wiedział o całym przedsięwzięciu, ale nic mi nie powiedział! Chyba powinienem go zwolnić." - Sir Alex Ferguson o niespodziance, jaką było nazwanie jednej z trybun na Old Trafford jego imieniem.
Awatar użytkownika
RedLucas
Weteran
Weteran

Dołączenie: 06 Lip 2008, 20:15
Postawił: 116 piw
Otrzymał: 174 piw za 110 wypowiedzi

Postprzez Lasq on 08 Lip 2010, 16:27

Ja chyba nie muszę mówić komu będę kibicował ;) Obawiam się mocno tego spotkania. O ile wcześniej mówiłem, że wolałbym Hiszpanię niż Niemców bo nic ciekawego w tym turnieju nie pokazała o tyle w spotkaniu półfinałowym zagrali naprawdę dobry mecz. Jeśli zagrają tak w finale to w połączeniu z niepewną obroną Oranje może to dać katastrofę :( Z drugiej strony przed spotkaniem z Brazylią też wszyscy skreślali Holendrów więc ja po prostu ściskam kciuki i nie analizuję :)
"Miarą twoich sukcesów jest liczba twoich wrogów."
Awatar użytkownika
Lasq
Weteran
Weteran

Dołączenie: 04 Lut 2008, 22:12
Miejscowość: Wrocław / Górki Wielkie
Postawił: 417 piw
Otrzymał: 146 piw za 87 wypowiedzi

Postprzez paolo on 09 Lip 2010, 12:38

RedLucas napisał(a):Trzebaby się Paula spytać <niesforny>

Mówisz masz. Ośmiornica Paul w meczu o 3. miejsce wskazuje Niemców, zaś w finale stawia na Hiszpanię. Ja jednak liczę, że mój imiennik co do finału się myli ;), podobnie jak na Euro 2008, gdzie podczas finału Niemcy - Hiszpania wytypował naszych zachodnich sąsiadów.

Jakby ktoś nie wiedział o co chodzi z tą ośmiornicą :mrgreen:
Mieszkający w Oberhausen Paul przewidział poprawnie wszystkie mecze z udziałem reprezentacji Niemiec w tym porażki z Serbią i Hiszpanią.
Który ze mną w konkury na mój słowotok?
Awatar użytkownika
paolo
Weteran
Weteran

Dołączenie: 25 Sty 2008, 16:40
Miejscowość: Strzegom
Postawił: 56 piw
Otrzymał: 94 piw za 52 wypowiedzi

Postprzez Adis on 09 Lip 2010, 12:43

Ja tam posłuchałem Paula i puściłem kupon według jego rad, w razie wpadki będzie na kogo zwalić. <niesforny>
"(...) Every time I play that is in my head. What a privilege it is to play for Manchester United. When you pull on the shirt you are pulling on history, and I say thanks to God that I play for this club."
Patrice Evra
Awatar użytkownika
Adis
Weteran
Weteran

Dołączenie: 01 Wrz 2008, 22:09
Postawił: 96 piw
Otrzymał: 270 piw za 160 wypowiedzi

Postprzez Lukas on 09 Lip 2010, 14:52

Mecze półfinałowe pokazały inne i zdecydowanie lepsze oblicze Hiszpanii. Wreszcie zagrali tak jak należy. Skutecznie powstrzymali Niemców, nie dając im za wiele szans do zdobycia bramki. Taką grą zaskoczyli nie tylko mnie i innych widzów, ale także samym Niemców; dlatego uważam że w niedzielnym finale ich szanse na wygraną są jeszcze wyższe i to oni są faworytami.
Niemniej ja będę kibicował Oranje- ich styl gry może nie jest taki efektowny jak kiedyś, ale przede wszystkim są konsekwentni i skuteczni. Niestety ostatnie spotkania nie idą po mojej myśli- drużynom którym kibicowałem odpadają (Paragwaj, Urugwaj, czy też Niemcy). Dlatego kolejna przepowiednia ośmiornicy może znów się spełnić :P
Nikt i nic na świecie nie wywołuje u mnie tyle emocji co Manchester United.
I za to kocham ten klub.
Awatar użytkownika
Lukas
Weteran
Weteran

Dołączenie: 29 Sty 2008, 16:10
Miejscowość: Lejno/Lublin
Postawił: 74 piw
Otrzymał: 54 piw za 32 wypowiedzi

Postprzez Mubinio on 09 Lip 2010, 22:22

Ta ośmiornica wie więcej, niż możemy przypuszczać :D
I dostała ksywę: "Macki Prawdy" :D

A tak serio, to ta ośmiornica przepowiada bardzo realistycznie, o co zwierzęcia niemającego zielonego pojęcia o futbolu bym nie posądzał. Finał - szacun dla Holandii, ale pękająca często holenderska defensywa nie powstrzyma Villi czy Iniesty. Kibicuję Holandii, bo Hiszpanów i ich "posiadania" po prostu nie trawię, ale jestem też realistą.
Mecz o 3 miejsce - wskazanie na Niemców, chociaż Urugwaj wzmocniony powracającą boską ręką Suareza może pokusić się o niespodziankę. Jak dla mnie - mniejszy pewnik niż finał dla Hiszpanów.
Mędrzec bez własnego zdania jest gorszy niż padlina.
Awatar użytkownika
Mubinio
Weteran
Weteran

Dołączenie: 23 Kwi 2010, 08:22
Miejscowość: Jaworzno
Postawił: 52 piw
Otrzymał: 104 piw za 72 wypowiedzi

Postprzez Mata on 11 Lip 2010, 19:06

Wygra na pewno H___ia, oby padło na Sneijdera i spółkę. Ciężko będzie mi zaakceptować inny rezultat.

nmz napisał(a):Ja tam posłuchałem Paula i puściłem kupon według jego rad, w razie wpadki będzie na kogo zwalić. <niesforny>

Ten mięczak poprawnie typuje tylko i wyłącznie spotkania Niemców, za 3h potwierdzi się to. Mam nadzieję, że nie grałeś za dużo ;)
dżihad Legia
Awatar użytkownika
Mata
Weteran
Weteran

Dołączenie: 10 Maj 2008, 19:07
Miejscowość: Warszawa
Postawił: 183 piw
Otrzymał: 113 piw za 67 wypowiedzi

Postprzez panopticum on 11 Lip 2010, 20:32

Póki co to okrutnie nudne, tak jak się spodziewałem. Na moje po meczu Ghana - Urugwaj trzeba było zamknąć te budy, bo większych emocji żadne starcie już nie dostarczy.
“I don’t think this team ever loses. It just runs out of time.”

http://eatmyshit.blox.pl/html <- mój fajny blog
Awatar użytkownika
panopticum
Nietykalny
Nietykalny

Dołączenie: 22 Cze 2008, 11:14
Postawił: 206 piw
Otrzymał: 341 piw za 206 wypowiedzi

Postprzez daniel on 11 Lip 2010, 22:13

I chuj, parówy wygrały. Trudno.

Afrykańcy będą jeszcze długo sprzątać komentatorkę po Szpaku i Włodku bo dużo sraki tam zostawili.
Too weird to live, too rare too die

http://www.dzwiekumaniak.pl
Awatar użytkownika
daniel
Weteran
Weteran

Dołączenie: 10 Kwi 2009, 14:43
Miejscowość: Trawniki
Postawił: 157 piw
Otrzymał: 185 piw za 124 wypowiedzi

Postprzez Lucas on 11 Lip 2010, 22:47

Kim jest Rołben?
Awatar użytkownika
Lucas
Weteran
Weteran

Dołączenie: 10 Lut 2008, 23:56
Miejscowość: Wrocław
Postawił: 5 piw
Otrzymał: 3 piw za 3 wypowiedzi

Postprzez Foster on 12 Lip 2010, 10:36

Niestety Holandia przegrała :( Przegrała na własne życzenie.
Oranje popełnili ten sam błąd co Niemcy, czyli za bardzo się cofnęli. Cofnęli się przez co nie mogli grać to co lubią i potrafią najlepiej. Mimo to mogli ten mecz wygrać, jednak Robben spartaczył dwie znakomite okazje. Zawiódł mnie Sneijder, który był niewidoczny. Prócz dwóch czy trzech genialnych podań nie zrobił nic. Kuyt był żałosny, Elia niestety tym razem szału nie zrobił.
Webb po raz kolejny pokazał jakim światowej klasy jest sędzią, boczni zresztą też... Jaki prawem Xavi czy to Iniesta nie wyleciał z boiska za atak na van Bommela bez piłki? Ba, on nawet za to zagranie nie dostał kartki :o Jak można było nie zauważyć dotknięcia piłki przez Fabregasa i Casillas po rzucie wolnym minutę przed bramką Hiszpanów? Owszem "super sędzia" mylił się w obie strony. Robben za strzał po gwizdku powinien otrzymać drugą żółtą i czerwoną. Jednak oglądając ten mecz miałem wrażenie, że Hiszpanie mogli więcej niż Holendrzy...
<ONE CLUB> <MANCHESTER UNITED> <ONE LOVE>
Mój blog:
http://pilkarskiswiatpatryka.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Foster
Nietykalny
Nietykalny

Dołączenie: 24 Cze 2008, 10:52
Miejscowość: Racibórz
Postawił: 316 piw
Otrzymał: 225 piw za 162 wypowiedzi

Postprzez Czary on 12 Lip 2010, 10:55

Foster napisał(a):Jaki prawem Xavi czy to Iniesta nie wyleciał z boiska za atak na van Bommela bez piłki? Ba, on nawet za to zagranie nie dostał kartki :o

Z Urugwajem van Bommel za zagranie faul również bez piłki nie obejrzał kartki, tak więc spoko. :) Było kilka błędów sędziowskich, ale nie ma w tym wypadku co zganiać wszystkiego na Howarda, bo to Robben miał dwa razy świetne okazję i to on ich nie wykorzystał, a nie Webb.
"Kto parę razy dostał po ryju i wie, że nie jest ze szkła, ten czuje że żyje. Dopiero wtedy, gdy balansuje na krawędzi."
Awatar użytkownika
Czary
Weteran
Weteran

Dołączenie: 31 Sty 2009, 18:50
Miejscowość: Wrocław
Postawił: 25 piw
Otrzymał: 75 piw za 53 wypowiedzi

Postprzez daniel on 12 Lip 2010, 12:03

Wszystko spoko tylko byle faul na Hiszpanach a już przy Webbie było 4 czy 5 zawodników z półwyspu iberyjskiego namietnie gestykulujących i domagających się kartki <świr>
Fakt faktem czasem Oranje nie przebierali w środkach, faul De Jonga na Alonso choćby o tym świadczy, jednak za każdym razem starali się oni wywrzeć presję na decyzji sędziego/sedziów.

Ogólnie mecz no nie oszukujmy się - strasznie nudny. Dużo kopaniny, niecelnych podań i mało 'futbolu'. Do tego wuwuzele /choć i tak normalny doping sie przebijał/ plus stronniczy komentarz i oglądało się słabo.
Blatter na pewno zadowolony z wyniku jest.
Ostatnio edytowany przez daniel, 12 Lip 2010, 12:08, edytowano w sumie 1 raz
Too weird to live, too rare too die

http://www.dzwiekumaniak.pl
Awatar użytkownika
daniel
Weteran
Weteran

Dołączenie: 10 Kwi 2009, 14:43
Miejscowość: Trawniki
Postawił: 157 piw
Otrzymał: 185 piw za 124 wypowiedzi

Postprzez Mata on 12 Lip 2010, 12:08

danieltwi napisał(a):Fakt faktem czasem Oranje nie przebierali w środkach, faul De Jonga na Alonso choćby o tym świadczy, jednak za każdym razem starali się oni wywrzeć presję na decyzji sędziego/sedziów.

Image

:o
dżihad Legia
Awatar użytkownika
Mata
Weteran
Weteran

Dołączenie: 10 Maj 2008, 19:07
Postawił: 183 piw
Otrzymał: 113 piw za 67 wypowiedzi

Następna