Muzyka w praktyce...

Porozmawiajmy o muzyce!

Re: Muzyka w praktyce...

Postprzez Lucas on 05 Lip 2008, 23:39

Ty weź idź poczytaj słownik rosyjskiego, ok?
Awatar użytkownika
Lucas
Weteran
Weteran

Dołączenie: 11 Lut 2008, 00:56
Miejscowość: Bydgoszcz
Postawił: 2 piw
Otrzymał: 0 piwo za 0 postach

Postprzez pawlo on 06 Lip 2008, 02:40

Tommasen -> gitrara.pl
50 years ago, our team lay in the snow.
Battered and bloodied some of them died,
Some of them survived.
Charlton and Matt Busby,
They took us to Wembley.
And we beaten Benfica and we won the cup,
all those years ago.
Awatar użytkownika
pawlo
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączenie: 26 Sty 2008, 02:30
Miejscowość: Świebodzin
Postawił: 0 piw

Postprzez Tomassen on 06 Lip 2008, 07:55

Lucas napisał(a):Ty weź idź poczytaj słownik rosyjskiego, ok?

Coś panu nie pasuje? :>
2Tm2,3, akurat, Bon Jovi, BfmV, COMA!, Daab, Dżem, Godsmack, Guns n'Roses, happysad, Haratacze, Koniec Świata, KSU, Maleo RR, Metallica, MonstruM, Nightwish, Normalsi, Paprika Korps, Perfect, Queen, Sabaton, The Analogs, Three Days Grace.
Awatar użytkownika
Tomassen
Weteran
Weteran

Dołączenie: 25 Sty 2008, 13:06
Miejscowość: Kańczuga/Rzeszów

Postprzez paolo on 08 Lip 2008, 16:27

http://pl.youtube.com/watch?v=_Z_lAjt-gMw

Tomassen dajesz. Na EURO zagrasz :D
Awatar użytkownika
paolo
Weteran
Weteran

Dołączenie: 25 Sty 2008, 17:40
Miejscowość: Strzegom
Postawił: 6 piw
Otrzymał: 4 piw za 3 wypowiedzi

Postprzez Tomassen on 08 Lip 2008, 19:29

Generalnie teraz bawię się w elektryka, mogę spróbować, może w sierpniu, bo w lipcu robię :P

paolo napisał(a):Tommasen

:x
2Tm2,3, akurat, Bon Jovi, BfmV, COMA!, Daab, Dżem, Godsmack, Guns n'Roses, happysad, Haratacze, Koniec Świata, KSU, Maleo RR, Metallica, MonstruM, Nightwish, Normalsi, Paprika Korps, Perfect, Queen, Sabaton, The Analogs, Three Days Grace.
Awatar użytkownika
Tomassen
Weteran
Weteran

Postprzez matys on 17 Lip 2008, 13:11

Powiedzcie mi czy 19 lat to nie za późno na naukę gry na gitarze(elektrycznej)? Widziałem jak ostatnio kumpel na tym pogrywa i spodobało mi się. A jeśli tak, to ile za sprzet trzeba dać, tak na początek, tzn gitara piecyk i co tam jeszcze trzeba. Chyba, ze lepiej zacząć od klasycznej? Nie znam się na tym NIC więc rady byle jakie mile widziane.
In the beginning there was nothing. Then Scholes said, let there be God.
Awatar użytkownika
matys
Weteran
Weteran

Dołączenie: 20 Lut 2008, 20:52
Miejscowość: Międzybrodzie
Postawił: 4 piw
Otrzymał: 25 piw za 15 wypowiedzi

Postprzez Foster on 17 Lip 2008, 13:25

Znaczy się wiesz. Mi zawsze mówiono żę najlepiej zacząć od akustycznej. Tak tez zrobiłem. Podobnie jak dwóch moich kumpli którzy mnie w to wciagneli. Gram dwa lata i dalej na tym akustyku, bo niestety nie mam takich funduszy by zakupić elektryka.
No ale wracają do ciebie. To na gre na gitarze nigdy nie jet za późno. Jak bym Ci radził zacząć od akustyka, dopiero później przejśc na elektryczną. Tu możesz sprawdzić jak wszystko stoi cenowo. http://www.guitarcenter.pl/catalog/index.php/cPath/23. Ja za swoje akustyka rok temu dałem 750 zł, a na elektryka bedzie trzeba sporo wiecej wydać.
<ONE CLUB> <MANCHESTER UNITED> <ONE LOVE>
Mój blog:
http://pilkarskiswiatpatryka.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Foster
Weteran
Weteran

Dołączenie: 24 Cze 2008, 11:52
Miejscowość: Racibórz
Postawił: 10 piw
Otrzymał: 8 piw za 8 wypowiedzi

Postprzez pawlo on 17 Lip 2008, 14:46

@mateksa

Hammett z Metalliki zaczął grać chyba w wieku 18 lat, by po dwóch latach nagrać Killem All (ewentualnie mogło to być w wieku 16 lat, ale i tak potrzebował tylko dwóch lat :D )
50 years ago, our team lay in the snow.
Battered and bloodied some of them died,
Some of them survived.
Charlton and Matt Busby,
They took us to Wembley.
And we beaten Benfica and we won the cup,
all those years ago.
Awatar użytkownika
pawlo
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączenie: 26 Sty 2008, 02:30
Miejscowość: Świebodzin

Postprzez Tomassen on 17 Lip 2008, 20:32

Foster26 napisał(a):Ja za swoje akustyka rok temu dałem 750 zł, a na elektryka bedzie trzeba sporo wiecej wydać.

Sorry - to co Ty mu chcesz wcisnąć na początek? Ibaneza? Telecastera?

Na początek proponuję albo klasyk, albo akustyk, ale jeśli ukierunkowujesz się na elektrona, to lepiej akustyk ;) I wcale nie trzeba za niego dać 750 zł - pochodź po sklepach muzycznych, myślę, że za jakieś 5 stówek kupisz coś dobrego na początek (bo od razu nie trzeba Ci elektro-akustyka); dobrze jest wziąć ze sobą kogoś, kto się zna na gitarach ;)

Jeśli chodzi o elektryka na początek - doradzam komis, chyba że chcesz się wyposażyć na parę lat, to w sklepie muzycznym tudzież Squier Bullet na Allegro (podróbka Stratocastera*, za jakieś 5 stówek dostaniesz). Do tego musiałbyś jakiś piecyk, powiedzmy 15W (zwróć uwagę czy ma wyjście liniowe (line out) - przydatna funkcja). Trudno mi podać jego koszt. A zawsze możesz kupić jakąś podróbkę na Allegro ;) Np. ja teraz zakupiłem gitarę firmy vision ( :? ) za 280 zł, układ HH, 24 progi itp :P i powiem Ci, że jest lepsza niż przewidywałem. Tylko ma trochę menzurę rozstawioną, ale to ustawię na czasie :]

*Squier to firma produkująca podróbki gitar Fendera, ale renomowana przez Fendera :] Czyli coś a'la Skoda i VW, Gibson i Epiphone ;) Taki Strat dla ubogich ^^
Awatar użytkownika
Tomassen
Weteran
Weteran

Postprzez Tomassen on 17 Lip 2008, 22:26

Btw. zakupiłem piec też. Ashton 50W :] Kanały dwa - dirty (regulacja: gain/shape/presence/level) i clean (level i tony), ponadto reverb. 570 zł :]
http://89.149.244.182/dev285/0/308/972/0308972012.jpg
http://photos61.nasza-klasa.pl/dev104/0 ... 970531.jpg
Awatar użytkownika
Tomassen
Weteran
Weteran

Postprzez pablo on 18 Lip 2008, 00:17

Ja ostatnio dostałem w prezencie akustyka Hohner'a za 300 zł ;) Bardzo fajny ;D
If you're going to San Francisco be sure to wear some flowers in your hair ...
Awatar użytkownika
pablo
Pasjonat
Pasjonat

Dołączenie: 31 Sty 2008, 00:03
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez Tomassen on 04 Paź 2008, 10:43

Awatar użytkownika
Tomassen
Weteran
Weteran

Postprzez michal85 on 22 Lut 2010, 12:24

Postanowiłem kilka lat temu, że jak uporam się ze studiami, to wezmę się za gitarę ;) Studia już za mną, a że od swojego postanowienia nie odszedłem, to rozglądam się za jakimś wiosełkiem.

W grę wchodzi tylko elektryk. Będzie to moja pierwsza gitara i nigdy wcześniej nie miałem z tym doczynienia. Dlatego też nie chcę wydawać sporo - do 1 k. Poleci ktoś coś ciekawego? Póki co myślałem nad Cort KATANA KX5 BKM.
Awatar użytkownika
michal85
Weteran
Weteran

Dołączenie: 26 Sty 2008, 15:55
Miejscowość: Rzeszów
Postawił: 1 piw
Otrzymał: 11 piw za 7 wypowiedzi

Postprzez Tomassen on 18 Kwi 2010, 10:53

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale się odezwę ^^. Masz rację, Katana to całkiem niezły wybór na początek. W ogóle Corty moim zdaniem są dobre do nauki, sam uczyłem się na X-2. Był megatwardy, ale temu to byłem winien ja, założywszy struny 10-52 i jeszcze takie masakrycznie wysokie siodełko :P Ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się między Kataną a KX1Q. Fakt, różnica cenowa to prawie 300 zł, ale w KX1Q masz gryf wklejany, grafitowe siodełko i rozłączanie cewek. Ale to tylko tak jako alternatywa, w sumie też bym Ci polecił na początek coś tańszego ;]

Rozejrzyj się jeszcze, może jakiegoś niegłupiego Fendera albo Ibaneza gdzieś uda Ci się znaleźć...
Awatar użytkownika
Tomassen
Weteran
Weteran

Postprzez michal85 on 18 Kwi 2010, 13:39

Zakupiłem już kilka tygodni temu Deana Vendette-> http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... a-10-black

Póki co zadowolonym jest chociaż zdążyłem już nieco wiosełko uszkodzić ;)
Awatar użytkownika
michal85
Weteran
Weteran

Dołączenie: 26 Sty 2008, 15:55
Miejscowość: Rzeszów
Postawił: 1 piw
Otrzymał: 11 piw za 7 wypowiedzi

Poprzednia

Powróć do Muzyka