przez branka on 07 Gru 2009, 23:54
Jest bardzo ciekawa, to co mówią psychologowie jeszcze ciekawsze... Na przykład jak psycholog pracujący jako terapeuta mówi, że diagnozuje pacjentów na depresję na podstawie jakichś tam kryteriów uznanych międzynarodowo, po czym okazuje się że ich nie zna, to jest to bardzo ciekawe....Kto ma znać kryteria diagnostyczne, jak nie ten który wg nich diagnozuje?? Ale jak mówi " nie wiem" jak sie go spyta o granicę między zdrowiem a chorobą, w ogóle mówi 'nie wiem' jak sie go pyta o to kiedy choroba sie zaczyna, kiedy kończy.. albo nie wie czy pacjent cierpi jak jest chory itp(. Albo jak dokonuje diagnozy testami, które nie mają licencji, którymi nie powinien testować to też jest ciekawie. Itd.
Psychologia jest bardzo złożona nauką, jest masa różnych nurtów. Mnie osobiście interesuje poznawcza(czyli funkcjonowanie umysłu, procesy umysłowe itp)ale studiuję psych. społeczną(co jest fajne ze względu na dużą praktyke badawczą - ja w każdym razie badania lubię - ale akurat takie badanie jakościowe, czyli robienie wywiadów badawczych z ludźmi, tu akurat psychologami, robiłam pierwszy raz).
'I live my life for the stars that shine, people say it's just a waste of time
When they said I should feed my head, that to me was just a day in bed'