Beniaminki: Newcastle, Blackpool, West Bromwich Albion

Beniaminki: Newcastle, Blackpool, West Bromwich Albion

Postprzez paolo on 25 Lip 2010, 16:24

Sezon 2009/2010 za nami, angielską ekstraklasę opuściły trzy najsłabsze ogniwa: Portsmouth, Hull City oraz Burnley. Najbardziej rozczarowała drużyna The Pompey, która kłopoty finansowe uwieńczyła ostatnim miejscem w ligowej tabeli z 67-punktową stratą do lidera - Chelsea.

Naturalnie spadkowiczów zastąpią trzy inne drużyny - beniaminki z Championship, a w tym roku są nimi świetnie znane Newcastle United, które odpokutowało już słaby sezon 2008/09 i wraca do Premier League jako mistrz Division One, a także: wicemistrz West Bromwich Albion (były klub Tomasza Kuszczaka), który opuścił Premiership w tym samym czasie co Newcastle i w tym samym czasie do Premiership wraca oraz Blackpool FC debiutujące w Premier League, dla których będzie to pierwszy występ w najwyższej angielskiej klasie rozgrywkowej od 1971. W ekipie Blackpool numerem jeden w bramce jest wychowanek Manchesteru United, Paul Rachubka. W latach 1999-2001 wystąpił on w trzech meczach drużyny z Old Trafford.

Zapraszam do wstępnej dyskusji, jak oceniacie szanse poszczególnych drużyn, które w tym roku zawitały do Premier League.
Który ze mną w konkury na mój słowotok?
Awatar użytkownika
paolo
Weteran
Weteran

Dołączenie: 25 Sty 2008, 16:40
Miejscowość: Strzegom
Postawił: 55 piw
Otrzymał: 94 piw za 52 wypowiedzi

Re: Beniaminki: Newcastle, Blackpool, West Bromwich Albion

Postprzez allfanmu on 25 Lip 2010, 17:56

WBA to w ogóle dziwna drużyna.. Za słaba na Premier League a za mocna na Championship. Który już raz spadają by po sezonie powrócić do najwyższej klasy rozgrywkowej?

Najmocniej wygląda Newcastle, które w miarę ustabilizowało skład w niższej lidze. Nie było też wyprzedaży na miarę oczekiwań, więc po drobnych wzmocnieniach powinni sobie bez problemu poradzić.

Blackpool będzie jedną wielką niespodzianką. Coś jak Burnley w zeszłym sezonie. I pewnie podzielą los "The Clarets" tj. pokażą ambitną walkę, mogą sprawić kilka niespodzianek, ale bez doświadczonych graczy na poziomie BPL może być bardzo trudno zostać na więcej niż jeden sezon.

Ale do pierwszego meczu sezonu jest jeszcze trochę czasu. Okienko trwa i dopiero po ukrystalizowaniu się składów beniaminków będzie można powiedzieć więcej. Więc to moja taka wstępna opinia. ;)
allfanmu
Pasjonat
Pasjonat

Dołączenie: 24 Lip 2010, 19:13
Miejscowość: Warszawa
Postawił: 12 piw
Otrzymał: 6 piw za 6 wypowiedzi

Postprzez sebos_krk on 25 Lip 2010, 21:13

allfanmu napisał(a):WBA to w ogóle dziwna drużyna.. Za słaba na Premier League a za mocna na Championship. Który już raz spadają by po sezonie powrócić do najwyższej klasy rozgrywkowej?

Sytuacja podobna do Sunderlandu swego czasu. W końcu Czarne Koty zdobyły lepsze finansowanie i poukładały zespół na tyle, żeby mieć wyższe cele niż tylko walka o utrzymanie.
Jednakże West Bromowi tak różowej opcji nie przewiduje. I tak sukcesem jest, że tak często goszczą w PL.

allfanmu napisał(a):Najmocniej wygląda Newcastle

Dobrze, że wrócili. Taka publika zasługuje na coś więcej niż oglądanie Scunthorpe czy Plymouth.
To będzie sezon, gdzie piłkarze będą chcieli zmazać plamę i pokazać, że w najwyższej klasie są w stanie walczyć o coś więcej niż 17 miejsce. Nie przewiduję od razu walki o puchary, ale ligowy byt powinni sobie spokojnie zapewnić. Skład mają doświadczony, może jeszcze dojdą jakieś wzmocnienia, nowy nabytek, Gosling dopiero co wraca po kontuzji.

Fan United od 1992 roku
Awatar użytkownika
sebos_krk
Nietykalny
Nietykalny

Dołączenie: 26 Sty 2008, 12:54
Miejscowość: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Postawił: 205 piw
Otrzymał: 170 piw za 115 wypowiedzi

Postprzez ZasadKG on 25 Lip 2010, 21:16

Ja tam zamiast komentować każdą drużynę po kolei powiem jedno - bardzo szkoda że Notthingam Forrest nie weszło do najwyższej klasy rozgrywkowej, bo wreszcie mielibysmy zawodnika z Pola regularnie grającego w Premier League: )
Glory, glory man united!

Totalna pustka, myśle i nic - za tą pustke szóstka - myśle i nic :)
Awatar użytkownika
ZasadKG
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączenie: 14 Lip 2010, 09:20
Miejscowość: Kamienna Góra
Postawił: 69 piw
Otrzymał: 44 piw za 30 wypowiedzi

Postprzez RedLucas on 27 Lip 2010, 21:39

Osobiście byłbym mocno zaskoczony jeśli Newcastle nie utrzymałoby się w Premier League, za to swój byt w najwyższej klasie rozgrywkowej uratowałoby WBA i Blackpool. Pod warunkiem, że ci pierwsi jakoś sensownie się nie wzmocnią, to zapewne skończą jak zazwyczaj. Za to druga drużyna jest dla mnie kompletnie anonimowa, nigdy nie widziałem ich w akcji, wogóle nie wiem jakim cudem udało im się awansować zostawiając w przegranym polu m.in. Mboro :mrgreen:
"Duma mnie rozpiera. Mike Phelan od początku wiedział o całym przedsięwzięciu, ale nic mi nie powiedział! Chyba powinienem go zwolnić." - Sir Alex Ferguson o niespodziance, jaką było nazwanie jednej z trybun na Old Trafford jego imieniem.
Awatar użytkownika
RedLucas
Weteran
Weteran

Dołączenie: 06 Lip 2008, 20:15
Postawił: 111 piw
Otrzymał: 167 piw za 104 wypowiedzi

Postprzez daniel on 10 Cze 2011, 16:16

Dajmy nowy temat z aktualnymi Benjaminami, ciekawe ekipy weszły do PL i można by coś o nich skrobać powoli ;)
Too weird to live, too rare too die

http://www.dzwiekumaniak.pl
Awatar użytkownika
daniel
Weteran
Weteran

Dołączenie: 10 Kwi 2009, 14:43
Miejscowość: Trawniki
Postawił: 146 piw
Otrzymał: 170 piw za 119 wypowiedzi

Postprzez matys on 10 Cze 2011, 17:50

daniel napisał(a):Dajmy nowy temat z aktualnymi Benjaminami, ciekawe ekipy weszły do PL i można by coś o nich skrobać powoli ;)

Załóż :)
My mate told me that I just don't understand irony.

Which was ironic because we were at a bus stop at the time.
Awatar użytkownika
matys
Gwiazda
Gwiazda

Dołączenie: 20 Lut 2008, 19:52
Miejscowość: Międzybrodzie
Postawił: 91 piw
Otrzymał: 263 piw za 146 wypowiedzi

Postprzez mucha on 10 Cze 2011, 17:52

matys napisał(a):Załóż :)

A ty moderatorze od czego jesteś? :lol:
Take me home,
United Road,
To the place I belong,
To Old Trafford,
To see United,
Take me home, United Road.
Awatar użytkownika
mucha
Gwiazda
Gwiazda

Dołączenie: 25 Sty 2008, 22:42
Miejscowość: Bełżyce
Postawił: 92 piw
Otrzymał: 196 piw za 115 wypowiedzi

Postprzez matys on 10 Cze 2011, 17:56

Ja już dawno nie jestem moderatorem, już im mówiłem nie raz, żeby mnie wywalili, bo nic nie robię.
My mate told me that I just don't understand irony.

Which was ironic because we were at a bus stop at the time.
Awatar użytkownika
matys
Gwiazda
Gwiazda

Dołączenie: 20 Lut 2008, 19:52
Miejscowość: Międzybrodzie
Postawił: 91 piw
Otrzymał: 263 piw za 146 wypowiedzi

Postprzez Mata on 10 Cze 2011, 18:01

Dajcie mi chwilkę, albo i ze dwie.
dżihad Legia