MUFC - LEGENDY

MUFC - LEGENDY

Postprzez Futbolowa on 06 Mar 2007, 15:31

Na pewno są tu ludzie [a właściwie wierzę, że wszyscy :)], których interesuje przeszłość naszego klubu, który przecież historię ma przebogatą. Chciałabym, abyście napisali którego z dawnych piłkarzy United uważacie za najlepszego, najbardziej charakterystycznego, najbardziej niezapomnianego itd. itd. Po prostu: którą legendę United cenicie najbardziej?
Oczywiście z ładnym uzasadnieniem, proszę :)

Wiadomo, że w barwach Czerwonych Diabłów grało wielu wspaniałych piłkarzy - od Besta i Charltona po Beckhama i Schmeichela. Z jednej strony można wypisać ich wszystkich i nie będzie to grzechem ale ja osobiście najbardziej wyróżniam jednego piłkarza - Erica Cantonę. Nie był może najlepszy, ale na pewno niepowtarzalny i nietuzinkowy. Uwielbiam go za ten jego charakterek i zadziorność. Za to, że - jak prawdziwy Diabeł - potrafił walczyć o każdą piłkę [a także o 'siebie'] bez żadnych zahamowań :) Takich zawodników nam trzeba!

Szukałam podobnego tematu, ale nie znalazłam [poza ex-diabły, ale tamten nie podchodzi pod to, co chciałabym wiedzieć :D]... Jeśli jednak gdzieś jest to nie bić, skasować :)
Awatar użytkownika
Futbolowa
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączenie: 25 Sty 2008, 22:42
Miejscowość: Częstochowa
Postawił: 0 piw
Otrzymał: 0 piwo za 0 postach

Postprzez Zashi on 06 Mar 2007, 15:51

Uwazam, ze osoba świetej pamieci George Besta była wspaniała. Mowie oczywiscie o pilkarzu bo poza boiskiem wiemy co robił. Jesli chodzi o wyczyny na zielonej murawie to smiem twierdzic ze Ronaldinho nie byl godzin mu zawiazac butow. Oczywiscie nie widzialem zadnego meczu w jego wykonaniu, ale krotkie filmiki pokazuja wiele. Wielki talent - jeden z lepszych pilkarzy na swiecie - wielu tez tak mowi.
Szkoda ze "Piąty Beatels" tak poprowadzil swoje zycie...
Awatar użytkownika
Zashi
Nietykalny
Nietykalny

Dołączenie: 30 Maj 2006, 16:55
Miejscowość: Los Sathanes
Postawił: 15 piw
Otrzymał: 4 piw za 3 wypowiedzi

Postprzez Futbolowa on 06 Mar 2007, 16:03

Zashi napisał(a):Szkoda ze "Piąty Beatels" tak poprowadzil swoje zycie...

Z jednej strony - zgadzam się - wielka szkoda, ale... Czy to właśnie nie te jego wyczyny pozaboiskowe zadecydowały o tym, iż był On człowiekiem tak charakterystycznym? Oczywiście nie chciałabym, aby ktokolwiek kojarzył Besta, jako 'tego od wódy'. Jego przede wszystkim należy pamiętać, jako tego, który był boiskowym geniuszem. Największym w historii futbolu...
Awatar użytkownika
Futbolowa
Nałogowiec
Nałogowiec

Postprzez Kuba_^^ on 06 Mar 2007, 17:27

Ja z tych graczy, którzy kiedyś występowali w United, najbardziej doceniam takich piłkarzy jak Eric Cantona, Peter Schmeichel i Bobby Charlton. Nie umiem konkretnie wyjaśnić dlaczego, po prostu gra tych piłkarzy zawsze mi się podobała. Oczywiście Charlton'a mogę pamiętać tylko i wyłącznie z filmów, Eric'a wsumie też. Jednynie świetne parady duńskiego bramkarza obejrzałem "na żywo", np. oglądając pamiętny finał LM z Bayernem ;) Cantona głównie zaimponował mi swoją walecznością na boisku, Charlton wykańczaniem akcji, a Peter właśnie świetnymi interwencjami ;)
Image
Awatar użytkownika
Kuba_^^
Nietykalny
Nietykalny

Dołączenie: 25 Kwi 2006, 22:02
Miejscowość: Sir Matt Busby Way

Postprzez Ciampel on 08 Mar 2007, 20:52

Schmeichel, zdecydowanie. Próżno szukać innego bramkarza, który łapałby takie piłki - wręcz niemożliwe do wyciągnięcia. Profesor jak dla mnie, zresztą zawsze z chęcią się na nim wzorowałem, grając między słupkami. Co prawda nie wyróżniał się niczym szczególnym pod względem charakteru (vide Cantona), ale same umiejętności bramkarskie zmywały resztę na dalszy plan.

Parady Duńczyka były najgorętszym tematem najróżniejszych dyskusji podczas niedzielnej mszy. Ehhh, ile bym dał, aby odmłodzić tego pana, żeby znów pojawił się w szeregach MU. Mamy Edwina, który bez dwóch zdań prezentuje podobny poziom do Petera, ale to nazwisko - kiedy je wymawiałem, aż ciarki przechodziły po plecach. Schmeichel - i wszystko jasne! ;)
capo di tutti capi

MUSC PL
Awatar użytkownika
Ciampel
Gwiazda
Gwiazda

Dołączenie: 25 Kwi 2006, 19:25
Miejscowość: Copacabana

Postprzez gollaz on 08 Mar 2007, 21:56

Dla mnie największą legendą klubu jest Ryan Giggs. Takiego dorobku jak on nie ma i nie miał nikt w United. Tyle lat w Man U, ponad 700 spotkań, już prawie 150 bramek, około 300 asyst, 8 razy zdobywał z Red Devils mistrzostwo, a dalej jest aktywnym (i to jak) zawodnikiem. Przywykło się mówić, że legendą jest osoba już nie grająca w danym klubie, choć są wyjątki jak Del Pierro, i Ryan dla mnie jest też takim wyjątkiem.
Image
always ready to die
Awatar użytkownika
gollaz
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączenie: 28 Lut 2007, 23:51
Miejscowość: Ruda ¦l±ska

Postprzez Pejter on 09 Mar 2007, 22:23

Jak dla mnie - George Best. Mam DVD i VHS na jego temat. Widziałem wiele jego występów (oczywiście w urywkach) + fakty z jego życia prywatnego (które każdy w mniejszym lub większym stopniu zna, a przynajmniej powinien...). Uważam, że był on po prostu geniuszem. Na boisku - Bóg, poza nim - zagubiony człowiek... Czasami zastanawiam się, czy takim ludziom nie można w jakiś sposób pomóc? I nie mówię tylko o jego przypadku, raczej rozmyślam tak ogólnie.

George Best - Simply The Best...
Awatar użytkownika
Pejter
Nietykalny
Nietykalny

Dołączenie: 19 Kwi 2006, 14:53
Miejscowość: Domaradzka Ku¼nia

Postprzez Futbolowa on 09 Mar 2007, 23:13

Pejter napisał(a):Czasami zastanawiam się, czy takim ludziom nie można w jakiś sposób pomóc? I nie mówię tylko o jego przypadku, raczej rozmyślam tak ogólnie.

Przykład może pozapiłkarski, ale... Jak czasem patrzę na życiorys takiego Ryśka Riedla, któremu nikt nie pomógł, choć mógł to aż mnie szlag jasny trafia... Wszyscy obserwowali z boku, jak się stacza na całkowite dno. Podobnie mogło być z Bestem. Przecież naokoło wszyscy wiedzieli, że pił. Mogli mu pomóc, wystarczyło tylko tego chcieć...
Awatar użytkownika
Futbolowa
Nałogowiec
Nałogowiec

Postprzez Fred The Red on 20 Lis 2007, 21:10

W niedzielę druga rocznica śmierci Księcia z Belfastu :( Tego lata czytałem autorską książkę " Strzał w przerwie " (którą wygrałem na devilpage.pl :roll: :P ). Bardzo ciekawa książka. Opisuje w niej sytuacje poza boiskowe, i nie tylko. Piszę o tym jak pił i wymykał się przed meczem wieczorem na panienki i sprowadzał je do swojego pokoju hotelowego. Można też się dowiedzieć paru ciekawostek o innych legendach UNITED jak Bobby Charlton, Nobby Stiles czy Pat Crerand. Stiles był takim "rzeźnikiem" na boisku bo był po prostu ślepy :D

Number One is Georgie Best!
Number two is Georgie Best...
ЯЗPЦБLIК ФF MДИCЦИIД
Awatar użytkownika
Fred The Red
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączenie: 26 Kwi 2006, 18:39
Miejscowość: Pomorskie

Postprzez Wojtek3 on 25 Lis 2007, 14:28

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

GEORGE BEST 1946 - 2005 [*]
Under The Boardwalk - United Warriors
Awatar użytkownika
Wojtek3
Nietykalny
Nietykalny

Dołączenie: 01 Mar 2008, 00:24
Miejscowość: Ruda Śląska
Postawił: 5 piw
Otrzymał: 6 piw za 6 wypowiedzi

Postprzez ziomo on 25 Lis 2007, 20:22

Niestety...

GEORGE BEST-SIMPLY THE BEST!
Image
Awatar użytkownika
ziomo
Weteran
Weteran

Dołączenie: 23 Sty 2007, 12:41
Miejscowość: Krotoszyn

Postprzez Ciampel on 25 Lis 2007, 20:46

Image

A jeśli ktoś mało wie o George'u lub chciałby dowiedzieć się więcej, ciekawa notka oczywiście tutaj ;)
capo di tutti capi

MUSC PL
Awatar użytkownika
Ciampel
Gwiazda
Gwiazda

Dołączenie: 25 Kwi 2006, 19:25
Miejscowość: Copacabana

Postprzez Roy_v_beck on 25 Lis 2007, 22:23

Drugi w kolejności były zawodnik, którego najbardziej lubię. Polecam jeszcze film o nim - http://www.filmweb.pl/Best,2000,o+filmie,Film,id=89050
Przy okazji, jakby ktoś go miał, to zapraszam na PM :)
Image
Awatar użytkownika
Roy_v_beck
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączenie: 15 Lip 2006, 00:32
Miejscowość: Rumia

Postprzez Wojtek on 12 Sty 2008, 11:19

Jak legendy to Ole Gunnar Solskjaer
http://rapidshare.com/files/83171333/OLE_THANK_YOU.avi
i nic więcej nie trzeba dodawac
Wojtek
Pasjonat
Pasjonat

Dołączenie: 27 Gru 2007, 14:06
Miejscowość: Ko³odziejewo

Postprzez Romaric on 08 Kwi 2008, 16:07

Mnie jak najbardziej interesuje przeszłość naszego klubu. Za najlepszego piłkarza w historii Manchesteru uważam Charltona.

A teraz ładne uzasadnienie. Moim zdaniem był i jest nieco niedoceniany. Został w cieniu Besta, z którym grał w tej samej jedenastce. A przecież wygrał z Czerwonymi Diabłami wszystko, co można sobie tylko wyobrazić. Był także uznany najlepszym piłkarzem Europy. Doceniła go również angielska królowa, nadając mu tytuł szlachecki. Nie widziałem jego gry ale chyba liczba rozegranych meczów i strzelonych przez niego goli mówi sama za siebie.

Oczywiście podziwiam także innych świetnych zawodników Czerwonych Diabłów, takich jak Best czy Cantona ale zawsze największym szacunkiem darzyłem Charltona, piłkarza, który strzelał tylko piękne gole.
Awatar użytkownika
Romaric
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączenie: 08 Kwi 2008, 14:11
Miejscowość: Polska

Następna

Powróć do Sezon 2006/2007