![]() |
Liga Europejska 2010/2011 - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Archiwum (/forumdisplay.php?fid=8) +--- Dział: Archiwum tematów (/forumdisplay.php?fid=27) +---- Dział: Sezon 2010/2011 (/forumdisplay.php?fid=42) +---- Wątek: Liga Europejska 2010/2011 (/showthread.php?tid=904) |
Liga Europejska 2010/2011 - Foster - 27-07-2010 11:16 ![]() 52 cykl rozgrywek (wcześniej jako Puchar UEFA) to drugie, po Lidze Mistrzów, najbardziej prestiżowe rozgrywki w futbolowej Europie. Po raz drugi rozgrywany pod nową nazwą Liga Europa UEFA. Finał rozegrany zostanie na Aviva Stadium w Dublinie. Krótkie zasady: 38 drużyn które pomyślnie ukończą zmagania w eliminacjach oraz 10 przegranych z rundy play-off Ligi Mistrzów zostaną podzielone na dwanaście grup po 4 zespoły. Każdy zespół będzie rozgrywał z grupowym rywalem mecz i rewanż - tak jak ma to miejsce w Lidze Mistrzów. Na wiosnę odbywa się faza pucharowa w skład której wchodzą 32 zespoły. Do startu w rundzie pucharowej są uprawnione następujące drużyny: -12 zwycięzców z fazy grupowej -12 wiceliderów z fazy grupowej -8 drużyn które zajęły trzecie miejsca w fazie grupowej LM Polskie akcenty: Wisła Kraków, Jagiellonia Białystok oraz Ruch Chorzów będą reprezentować Polskę w tych rozgrywkach. Hierarchia wśród europejskich pucharów jest jasna: króluje Liga Mistrzów, a Puchar UEFA jest "pucharem pocieszenia". Czy Polskie zespoły przebrną eliminacje i zakwalifikują się do fazy grupowej? Zapraszam do dyskusji Re: Liga Europejska 2010/2011 - Lisu - 27-07-2010 12:11 Wg mnie Jaga i Ruch na pewno nie awansują do fazy grupowej. Chorzowianie nie są w stanie pokonać Austrii skoro okrutnie męczyli się z maltańskim zespołem. Odnośnie Jagielloni wydaję mi się, że trafili na lepszego od siebie rywala i nie sądze, żeby pokonali Greków. Natomiast szanse Wisły na awans oceniam jako bardzo duże. Zagrali bardzo dobrze w II rundzie a teraz trafili na słabego przeciwnika, z którym powinni sobie poradzić. No i trzeba liczyć na szczęście w losowaniu i w ostatniej rundzie eliminacyjnej nie trafić na silny zespół. Jestem optymistą i sądzę, że Wisła awansuje do fazy grupowej ![]() Re: Liga Europejska 2010/2011 - panopticum - 31-07-2010 14:23 Regułą jest, że polskie drużyny dostają łomot od jakiś Interów Pierdesevice, a nie że walczą jak równy z równym przeciwko solidnym ekipom. Zero zdziwień, move along, nothing to see. Re: Liga Europejska 2010/2011 - Foster - 31-07-2010 14:53 Mamy dwa wyjścia. Albo zrobimy jak Ruscy, albo coraz głębiej będziemy wchodzić w bagno, w którym i tak już jesteśmy zanurzeni do połowy... Re: Liga Europejska 2010/2011 - sebos_krk - 31-07-2010 15:04 Co Ruscy zrobili? Ja jestem pewien, że gdyby zaczęto wdrażać system szkolenia na poziomie europejskiej czołówki to jesteśmy w ciągu 15-20 lat w czwórce mistrzostw świata. Od kopa. Utalentowanych ludzi w Polsce nie brakuje, jest z czego wybierać, kraj duży. Nawet pieniądze by się znalazły. A tak samo się nic nie zrobi i szkoda się łudzić, że co roku będzie lepiej. Co najwyżej inni nas przeskoczą. Białoruś, Azerbejdżan... Jest tylko jeden warunek- dotacje na Euro 2012 muszą iść na ważniejsze cele niz pensje dla betonu w pzpn, tak jak ostatnio wyczytałem, gdzie się to się pogubiły grube miliony. Re: Liga Europejska 2010/2011 - matys - 31-07-2010 15:05 sebos_krk napisał(a):Co Ruscy zrobili?Putin rozjebał w puch i pył ich PZPN. Re: Liga Europejska 2010/2011 - Mata - 31-07-2010 16:54 Na słuch o komisarzu w pzpn wszyscy trzęsą się i boją chorych zawieszeń, odebrania euro jak i wycofania klubów z rozgrywek europejskich 8-) Po kompromitacji Rosjan z Portugalią (1:7!) jesienią 2004 roku jak napisał matys pozostał pył i zgliszcza po tamtejszych władzach. Długo czasu nie potrzebowali, aby 'narodzić' się na nowo. Jak widać można, skutecznie i szybko. Re: Liga Europejska 2010/2011 - Lisu - 31-07-2010 17:21 Mata napisał(a):Po kompromitacji Rosjan z Portugalią (1:7!) jesienią 2004 roku jak napisał matys pozostał pył i zgliszcza po tamtejszych władzach. Długo czasu nie potrzebowali, aby 'narodzić' się na nowo. Jak widać można, skutecznie i szybko. Przypomnę tylko, ze nie tak długo po tym właśnie wydarzeniu (1:7 z Portugalią) w 2005 roku CSKA zdobyło Puchar UEFA, a 2 lata później zrobił to Zenit. Wszędzie sie da, tylko w Polsce się nie da. Ciężki jest los polskiego kibica, na parwdę ciężki. Dobrze, że istnieje United... Re: Liga Europejska 2010/2011 - sebos_krk - 31-07-2010 17:51 Lisu napisał(a):Przypomnę tylko, ze nie tak długo po tym właśnie wydarzeniu (1:7 z Portugalią) w 2005 roku CSKA zdobyło Puchar UEFA, a 2 lata później zrobił to Zenit.Tylko, że te sukcesy były poparte przede wszystkim dużymi środkami finansowymi. Re: Liga Europejska 2010/2011 - panopticum - 31-07-2010 18:23 Arszawin powstał w rok w jakimś ruskim laboratorium pewnie. Re: Liga Europejska 2010/2011 - Lisu - 31-07-2010 19:54 sebos_krk napisał(a):Lisu napisał(a):Przypomnę tylko, ze nie tak długo po tym właśnie wydarzeniu (1:7 z Portugalią) w 2005 roku CSKA zdobyło Puchar UEFA, a 2 lata później zrobił to Zenit.Tylko, że te sukcesy były poparte przede wszystkim dużymi środkami finansowymi. Nikt nie broni polskim klubom wydawania dużych pieniędzy ![]() ![]() Re: Liga Europejska 2010/2011 - sebos_krk - 31-07-2010 20:13 Lisu napisał(a):Nikt nie broni polskim klubom wydawania dużych pieniędzyCSKA - Sibnieft Zenit - Gazprom Niewątpliwie mają kartę przetargową przy zachęcaniu piłkarzy, którzy mogliby grać na Zachodzie. Do tego skupują wszystkich najlepszych ze swojego kraju, a Związek Radziecki potęgą był zawsze. Po pierwsze stawiano tam na sport, a po drugie było i jest w kim wybierać, ludzi trochę tam żyje. Tym modelem nie zbudujemy piłki w Polsce. Ja stawiam na długotrwały proces ciężkiej pracy, poparty odpowiednim zarządzaniem i pomocą sponsorów, ale nie w tym, żeby Vagner Love miał za co kupić dziesiąte ferrari, tylko, żeby 13-letni Jasio miał dobre warunki do trenowania, żeby miał piękne boisko, buty i trenera z prawdziwego zdarzenia, który będzie rozliczany nie za to czy zdobędzie mistrzostwo u-15, ale za to ilu jego podopiecznych zagra w ekstraklasie/ pierwszej reprezentacji. A na końcu tegoż łańcuszka niech właściciele klubów przestaną sprowadzać dziesiąty sort z Jugosławii czy dwunasty z Brazylii, tylko uwierzą, że w Polsce też rodzą się talenty. Re: Liga Europejska 2010/2011 - allfanmu - 31-07-2010 20:17 Cytat:Nikt nie broni polskim klubom wydawania dużych pieniędzy Owszem, nikt nie broni. Tylko coś - brak tych pieniędzy.. ![]() Nie lubię dyskutować o polskiej piłce, bo kompletnie jej nie rozumiem. Dlaczego w kraju całkiem dużym nie da rady zrobić jednej drużyny, która nie skompromitowała by się przed Europą. To jest zagadka. Dlaczego po Wiśle z jej lat świetności nic nie zostało. To samo z Lechem. Smutna prawda jest taka, że już nas przegoniła cała Europa - nawet ta z dalekiego wschodu. I chyba nie chodzi tu tylko o pieniądze a o chęci i ambicje, których brakuje działaczom i piłkarzom. Re: Liga Europejska 2010/2011 - paolo - 31-07-2010 21:44 Jeszcze co do Dolnego Śląska to całkiem przyzwoity obiekt posiada OSiR Dzierżoniów: hotel z halą sportową, boisko ze sztuczną (podgrzewaną chyba nawet) nawierzchnią, boisko pełnowymiarowe i bodajże basen. Jest szansa, że podczas Euro 2012 będzie tam przebywać któraś z reprezentacji biorących udział w turnieju. Oby... (niedaleko po grafy) ![]() Na temat polskich drużyn w europejskich pucharach mam do powiedzenia tyle: [*]. Re: Liga Europejska 2010/2011 - PEZDII15 - 31-07-2010 22:11 U mnie w Bielsku też to za dobrze nie wygląda :cry: Podbeskidzie bierze 50 zł za miesiąc Rekord 30 zł BKS coś koło tego tylko LKS Zapora ma za darmo i dla tego tam chodzę. Jeszcze do tego w tych płatnych klubach trzeba opłacać szkołę sportowa. |