![]() |
Szkoła/Studia - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Na luzie (/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Offtopic (/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Szkoła/Studia (/showthread.php?tid=78) |
Re: Szkoła - Anirin - 28-06-2008 20:32 Dostałem się do tego liceum, do którego chciałem się dostać. Klasa romańska z rozszerzonym językiem włoskim. 8-) Czyli jednym słowem będę miał więcej włoskiego niż polskiego. xd Ale bardzo się cieszę, bo zawsze chciałem poznać ten język. ![]() Re: Szkoła - Kisia92 - 28-06-2008 21:13 No to jesteś szczęśliwy, ja mam 11 chłopaków, na dzień dzisiejszy, ale jeszcze nabór uzupełniający, część może zrezygnować bo to dość trudna klasa... profil romański, hmm ciekawe;D Re: Szkoła - Tomassen - 28-06-2008 21:47 Ja miałem średnią 5,13, punktów w sumie 85, ale ja od razu miałem 200, bo jestem laureatem ![]() Anirin napisał(a):W klasie mam 24 dziewczyny i 6 chłopaków No to macie po 4 na główk... głowę... Niezły hardcore <gafa> Kisia92 napisał(a):z łacińskim, uczył sie ktoś tego dziadostwa? Łacina jest bardzo przydatna: a) gdy chcesz isc na jakiegos lekarza albo na farmacje b) gdy chcesz iść na prawo c) przy nauce wszelkich innych indoeuropejskich, jak np. włoski, hiszpański, francuski, rumuński, angielski i niemiecki też ![]() Re: Szkoła - Carlito - 28-06-2008 22:22 Tomassen napisał(a):i niemiecki też Proszę, nie wspominaj już o tym idiotycznym języku :| Re: Szkoła - Tomassen - 29-06-2008 11:05 Carlitoss napisał(a):Proszę, nie wspominaj już o tym idiotycznym języku :| No też go okropnie nie lubię, dlatego wziąłem rusacza ![]() ![]() Ale to nie zmienia faktu, że łacina jest ogromnie przydatna. Re: Szkoła - Kisia92 - 29-06-2008 11:17 Jezuu to ilu ty języków chcesz się uczyć? Ja z jednym angielskim mam problemy a co dopiero z kilkoma^^ Chociaż w sumie ruski prosty jest... Re: Szkoła - maju - 29-06-2008 11:31 Języki xDD Pozwólcie, że też się wypowiem ;] niemiecki - wydaje się trudny. Napewno gorszy niż anglik i rosacz. Wystarczy być na co drugiej/co trzeciej lekcji i masz 3+/4-. Jeśli nie czaisz tematu a posiedzisz pół godz nad nim, to prościzna. Ja miałem 5 z niemca anglik - Najprostszy ze wszystkich. Ja się uczę dwa lata (prywatnie), ale już rok temu (z prolemami, ale jednak) dogadałbym się z Anglikiem. ruski - wbrew pozorom to nie jest aż taki łatwy język. Wszystkim siętak wydaje, bo wyrazy podobne, panuje stereotyp, że Polak się z Ruskiem najszybciej dogada itd. Przez półtora roku (w szkole) się uczyłem rosyjskiego. Do tej pory zdążyłem niemal wszystko zapomnieć. Umiem tylko tyle: Szto eta, kak, kak tiebia zawod, kak tiebia familia. łacina - nie wypowiem się, nie miałem kontaktu (poza nazwami części organizmu ludzkiego na bioli). hiszpański - sąsiadka się uczy, a także córka kolegi mojego ojca (nadążyliście?). Ponoć łatwy. Osobiście, podobnie jak z łaciną, nie spotkałem się z tym językiem. włoski - umiem tylko jeden wyraz ![]() ![]() tylko, że i tak muszę jeszcze rok siedzieć w gim ;/ Re: Szkoła - Tomassen - 29-06-2008 14:37 Kisia92 napisał(a):Jezuu to ilu ty języków chcesz się uczyć? Widać, że jeszcze nie wiesz, że ze mnie lingwista i językotwórca ![]() Kisia92 napisał(a):Chociaż w sumie ruski prosty jest... Z pozoru owszem, potem może być różnie ![]() maju1309 napisał(a):niemiecki - wydaje się trudny. Napewno gorszy niż anglik i rosacz No nie wiem. Zetknąłeś się z deklinacją rosyjskiego? A w niemieckim masz tylko 4 przypadki. Fakt, problem mogą sprawiać czasy. Mnie osobiście podoba się struktura gramatyczna niemieckiego - przegłosy itp., mutacje spółgłosek. Trochę siedziałem nad staroangielskim, a wszystko tu jest podobne, te języki mają bardzo wiele wspólnego. Tylko nie chce mi się uczyć słówek i dlatego ten język mi się nie podoba ![]() maju1309 napisał(a):Umiem tylko tyle: Szto eta, kak, kak tiebia zawod, kak tiebia familia. Nie umiesz maju1309 napisał(a):tylko, że i tak muszę jeszcze rok siedzieć w gim ;/ Minimum rok ![]() Re: Szkoła - Kisia92 - 29-06-2008 14:41 Cytat:Widać, że jeszcze nie wiesz, że ze mnie lingwista i językotwórcao boże 'ciekawe' hobby ale raczej nie na mnie, pozostanę przy angielskim, łacinie :| i chyba niemieckim (tego nie wiem) Re: Szkoła - Foster - 29-06-2008 15:40 Ja dostałem sie do liceum do klasy społeczno - prawnej. Kiedyś notariusz lub dziennikarz? Zobaczymy jak to wszystko sie ułoży. Najprawdopodobniej będzie tak, że w klasie będzie 9 chłopaków i 23 dziewczyny ![]() Będzie dużo historii i wos-u... no i oczywiście rozszerzony Angielski, no dojdzie niemiecki od podstaw... Re: Szkoła - Anirin - 29-06-2008 15:59 maju1309 napisał(a):włoski - umiem tylko jeden wyraz Tomassen napisał(a):Nie umiesz :oops: Re: Szkoła - maju - 29-06-2008 17:55 Anirin - -w ten właśnie sposób angielskie media tworząplotkio Ronaldo ![]() Tomassen -- zetknąłem sie, ale to były podstawy, coś w stylu, że 'o' czyta się jak 'a' itp ![]() ![]() ![]() ![]() P.S. co do tego rosysjskiego, to mi chodziło tylko o to, że wiem co to znaczy, niekoniecznie umiem napisac ;] //Nie śpiesz się tak. Re: Szkoła - Tomassen - 29-06-2008 21:56 Czemu w wyrazie "kleiner" wyróżniłeś "r"? Ono nie ma nic wspólnego z akcentem w tym wyrazie :] Fatalny przykład. <o> czyta się jak [a], ale nie zawsze ![]() Anirinku mój drogi, nie wsadzaj mi w usta... czegoś, czego nie powiedziałem. Tudzież w klawiaturę czegoś, czego nie napisałem ![]() Re: Szkoła - Anirin - 29-06-2008 22:12 Tomassen napisał(a):Anirinku mój drogi, nie wsadzaj mi w usta... czegoś, czego nie powiedziałem. Tudzież w klawiaturę czegoś, czego nie napisałem Bo mu tego nie wypunktowałeś. To się Tobą posłużyłem... :oops: Re: Szkoła - maju - 30-06-2008 10:35 Tomassen -- kleiner, mi chodziło o to, że niemiecki to "twardy" język i tam każde np 'r' jest słyszane bardzo wyraźnie, nie to co w angielskim, kiedy jest mocno zmiękczane ;] Anirin -- kurva to chyba zakręt ![]() ![]() dobra koniec o tych językach ;] |