![]() |
Szkoła/Studia - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Na luzie (/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Offtopic (/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Szkoła/Studia (/showthread.php?tid=78) |
Re: Szkoła - sebos_krk - 30-06-2008 10:43 maju1309 napisał(a):kurva to chyba zakrętcurva Re: Szkoła - Tomassen - 30-06-2008 19:37 Maju - jakbyś nie wiedział włoskie "curva" = niemieckie "Kurven" (rodzajnik niech się jebie) = angielskie "curve" (ew. "turn") ![]() maju1309 napisał(a):kleiner, mi chodziło o to, że niemiecki to "twardy" język i tam każde np 'r' jest słyszane bardzo wyraźnie, nie to co w angielskim, kiedy jest mocno zmiękczane ;] Gówno prawda. W niemieckim <r> to po prostu inna głoska. Polskie <r> to [r] lub czasem [ɾ], angielskie <r> to najczęściej [ɹ], a niemieckie [ʀ] albo [ʁ]. I raczej bym powiedział, że jest głuche na końcu wyrazu lub słabo słyszalne niż twarde, słyszalne. Tu możesz posłuchać tych głosek, klikając na ich symbole. A tu samogłosek Re: Szkoła - Kisia92 - 30-06-2008 20:01 eee Tomassen twój post spowodował opadnięcie mej szczęki^^ Pięknie to wszystko wygląda, ale i tak nie mam pojęcia czym się różni jedno r od drugiego. Dla laika twa wypowiedź nic nie znaczy( w sensie dla mnie). Re: Szkoła - Tomassen - 30-06-2008 21:38 Kisia92 napisał(a):Pięknie to wszystko wygląda, ale i tak nie mam pojęcia czym się różni jedno r od drugiego. Dla laika twa wypowiedź nic nie znaczy( w sensie dla mnie). Zdawałem sobie z tego sprawę, dlatego podałem stronę, na której można posłuchać tych dźwięków. Re: Szkoła - maju - 30-06-2008 21:41 Tmssn -- wiem jak co brzmi (nie chwaląc się) miałem to bdb z niemca, ale swoim poprzednim postem powterdziłeś to, że pisane <r> w angielskim i niemieckim brzmi inaczej. Wiem, że są to inne litery, ale mi od początku chodzi o samą ich wymowę. ;] proszę koniec o tych językach ![]() Re: Szkoła - Tomassen - 30-06-2008 21:46 N maju1309 napisał(a):Ale mi od początku chodzi o samą ich wymowę. ;] No właśnie, że mnie też... :? Litery akurat są takie same: litery podaje się w nawiasach <>, a że i niemiecki, i angielski używają alfabetu łacińskiego - litera jest <r>. A głoski, czyli jak inaczej by to nazwać - wymowa liter - są podane w []. Więc wymowa jest inna. I wcale <r> na końcu wyrazu w niemieckim nie jest wyraźne. Rzekłbym, że przeciwnie ![]() Re: Szkoła - maju - 30-06-2008 22:06 <r> na końcu w niemieckim jest bardzo niewyraźne. <meiner> przeczytasz bardziej jak [majnaa] Re: Szkoła - mucha - 01-07-2008 17:15 maju1309 napisał(a):kleiner, mi chodziło o to, że niemiecki to "twardy" język i tam każde np 'r' jest słyszane bardzo wyraźnie, nie to co w angielskim, kiedy jest mocno zmiękczane ;] maju1309 napisał(a):<r> na końcu w niemieckim jest bardzo niewyraźne. <meiner> przeczytasz bardziej jak [majnaa]:lol: Re: Szkoła - maju - 01-07-2008 18:00 rzeczywiście przyłapałeś mnie na nie myśleniu o tym co piszę ;] w pierwszym cytacie podałem zły przykład bo na końcu jest bardzo niewyraźne. natomiast kiedy <r> jest w środku wyrazu np. <kurz> [kurc], wtedy jest bardzo wyraźne xDD mam nadzieję, że teraz all jest dobrze <rotfl> Re: Szkoła - Tomassen - 01-07-2008 19:53 No niech Ci bedzie ![]() Re: Szkoła - paolo - 01-07-2008 20:47 Co do włoskiego... Italy (założę się, że nie znaliście) Habemus Papam Ciao ![]() Btw. są wakacje, a tu cały czas jakiś nowy post w "Szkoła". ![]() Re: Szkoła - sebos_krk - 01-07-2008 20:49 paolo napisał(a):Btw. są wakacje, a tu cały czas jakiś nowy post w "Szkoła"Może trza zamknąć temat szkoła na wakacje i otworzyć we wrześniu? ![]() Re: Szkoła - Mata - 02-07-2008 09:55 sebos_krk napisał(a):Może trza zamknąć temat szkoła na wakacje i otworzyć we wrześniu? Masz w pełni rację , ile to można gadać o fajoskiej szkole w kanikuły <świr> Re: Szkoła - maju - 02-07-2008 10:37 Mata napisał(a):Masz w pełni rację , ile to można gadać o fajoskiej szkole w kanikuły <świr>racja, racja, ale my tu gadamy o językach, które chyba Tomassena interesują, a także i mnie ;] to tak jakbyśmy gadali o np książkach. Każdy ma inne zainteresowania ![]() Re: Szkoła - mally - 02-07-2008 14:23 maju1309 napisał(a):racja, racja, ale my tu gadamy o językach, które chyba Tomassena interesują, a także i mnie ;]A przypadkiem nie od takich spraw są wiadomości prywatne? :shock: A, żeby nie było OT to napisze, że prawie jestem studentem II roku. Prawie robi mi poprawkę we wrześniu z logiki. Pozdro! |