Redcafe.pl - Manchester United Forum
Fotografia - Wersja do druku

+- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl)
+-- Dział: Na luzie (/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Offtopic (/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Wątek: Fotografia (/showthread.php?tid=88)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Re: Fotografia - kojot - 06-05-2011 21:35

Ale skoro mówisz , że tego 3 widziałeś po raz pierwszy i nie wiesz z której familiady , to czemu go sobie nie przywłaśzczyłeś 8-) ?

Re: Fotografia - Adis - 10-08-2011 21:53

Odświeżę może temat:
Ukryty tekst:
[Obrazek: setiu.jpg]
takie tam z zaskoczenia.

Re: Fotografia - daniel - 10-08-2011 22:35

Ja pożyczyłem ostatnio od kumpla nikonową D60, może akurat złapie bakcyla. Dobrze by było się zająć tym kilka lat temu, ale jak z amatora stanę się półamatorem to już będzie sukcesSmile

Re: Fotografia - Adis - 10-08-2011 22:43

Na hobby nigdy nie jest za późno. 8-)

Re: Fotografia - santi - 11-08-2011 15:14

Skoro temat odświeżony, to i ja sie wypowiem. Tylko najpierw pochwalę się pięknymi koleżankami, które zawsze mają dla mnie cierpliwość :mrgreen:
Ukryty tekst:
[Obrazek: look_out_sunshine_by_tepasuka.jpg]

Ostatnio mam bardzo hipsterskie zainteresowania, więc postanowiłam zgłębić trochę tajniki fotografii analogowej. Cyfrowa znudziła mi sie jakiś czas temu i teraz zabieram aparat głównie na imprezy bądź naprawdę istotne wydarzenia. Co to za zabawa, skoro od razu widać rezultat i w dodatku można całkowicie zmienić zdjęcie w Photoshopie? Teraz uczę sie szanować każdą klatkę na kliszy, bo fundusze szybko topnieją na coraz to nowych rolkach. Nie wspominając nawet o drogich początkach z Zenitem ojca, który wymagał gruntownego remontu po 20 latach leżenia w piwnicy. Wink

Dodatkowo zastanawiam sie nad polaroidem, od jakiegoś czasu tęsknię za moim niedziałającym.

Adis - 5 zdjęcie jest świetne!

Re: Fotografia - Adis - 11-08-2011 20:23

Do fotografii analogowej jakoś nigdy nie mogłem się przekonać, jakkolwiek to nie zabrzmi, może po prostu zbyt wygodny jestem. Wielu znajomych mnie namawiało, że to zupełnie inna zabawa, ale zostałem wierny cyfrze. Wink

Re: Fotografia - Lasq - 11-08-2011 20:51

santi napisał(a):Co to za zabawa, skoro od razu widać rezultat i w dodatku można całkowicie zmienić zdjęcie w Photoshopie?

W ciemni, doświadczeni fotografowie potrafili robić takie sztuczki, że photoshop wymięka. No może nie wymięka ale naprawdę duuużo rzeczy dało się zrobić ze zdjęciem. I moim zdaniem zdjęcia artystyczne jak najbardziej powinny być retuszowane dla efektu, tylko w reporterce zdjęcie powinno być "surowe".

PS. super fota Santi

Re: Fotografia - santi - 11-08-2011 21:14

Ciemnia to jeszcze nie mój poziom, chociaż chciałabym kiedyś spróbować. Na razie muszę wierzyć laborantom z punktu foto i intuicji w doborze kliszy.

Re: Fotografia - michal85 - 11-08-2011 21:33

@Santi, miłe koleżanki. Przekaż pozdrowienia 8-)

@Adis czym focisz ?

Re: Fotografia - Lukas - 12-08-2011 16:40

Bardzo ładne zdjęcie Santi. Podziwiam też decyzję przejścia na fotografię analogową. Ja podobnie jak Adis chyba jestem za bardzo wygodny i korzystam z cyfrówki.
Jeśli tylko jest czas i chęci to próbuje coś ciekawego uchwycić- głównie fauna i flora.

RE: Fotografia - sadzio - 19-09-2012 20:44

Spróbuję raz jeszcze opublikować swoje zdjęcia i czekam na komentarze Wink Ponieważ niedawno znowu wkręciłem się w fotografię sportową.
[Obrazek: IMG_3399.jpg]
[Obrazek: IMG_3672.jpg]
[Obrazek: IMG_3784.jpg]

Pozostałe zdjęcia dostępne na http://k-sadowski.blogspot.com/

Pełne galerie na stronie http://tordobrzen.com
http://tordobrzen.com/index.php?option=com_zoom&Itemid=61&catid=49
http://tordobrzen.com/index.php?option=com_zoom&Itemid=61&catid=48

RE: Fotografia - sebos_krk - 20-09-2012 07:10

W niedzielę wieczorem czekamy na fotki z Anfield. Żeby nie było Smile

RE: Fotografia - sadzio - 24-09-2012 12:58

Na anfield niestety nie dostałem się bo nie było akredytacji dla mnie Tongue
Ale mam porcję zdjęć z turnieju Orlików (drużyny którą trenowałem przez rok, teraz przejąłem trampkarzy) może ktoś pokusi się o ocenę i ew krytykę Wink

[Obrazek: IMG_3916.jpg]
[Obrazek: IMG_3889.jpg]
[Obrazek: IMG_3956.jpg]
[Obrazek: IMG_3951.jpg]
[Obrazek: IMG_3943.jpg]

RE: Fotografia - Adis - 24-09-2012 18:08

Drugi set znacznie lepszy jakościowo jak i uchwycone ciekawsze momenty, jednak jak dla mnie za szeroko kadrujesz. Przykładowo #siódemka, masz sporo światła, fajne szkło (70-200/4L ?), aż się prosi, żeby ten moment ciaśniej uchwycić, jakbyś jeszcze do tego maksymalnie otworzył przesłonę, to byś bardziej odciął pierwszy plan od tła, a tak 60% kadru zbędna, do tego chłopak w tle zwraca uwagę. No ale nie zrzędzę więcej i życzę powodzenia, focenie kopanej fajna sprawa. Smile

RE: Fotografia - sadzio - 24-09-2012 18:57

(24-09-2012 18:08)Adis napisał(a):  Drugi set znacznie lepszy jakościowo jak i uchwycone ciekawsze momenty, jednak jak dla mnie za szeroko kadrujesz. Przykładowo #siódemka, masz sporo światła, fajne szkło (70-200/4L ?), aż się prosi, żeby ten moment ciaśniej uchwycić, jakbyś jeszcze do tego maksymalnie otworzył przesłonę, to byś bardziej odciął pierwszy plan od tła, a tak 60% kadru zbędna, do tego chłopak w tle zwraca uwagę. No ale nie zrzędzę więcej i życzę powodzenia, focenie kopanej fajna sprawa. Smile

Dzięki za odpowiedźWink
Szkło to 70-200 4L zgadza się, większość zdjęć jest przesłonie 4-5 max 6.3, z powodu słabych warunków pobijałem ISO aby móc strzelać na priorytecie migawki, żeby zamrozić ruch, a wtedy czasem przesłona się zamykała.
Co do ciaśniejszego kadru to mogę zrobić przy wywoływaniu RAW'a i następne postaram się ciaśniej wykadrować, (no chłopaczka z tła już nie mogłem wystemplować, a zdjęcie ciekawe z powodu zachowania obrońców Wink )
Pod wieczór lub jutro wrzucę kilka kolejnych zdjęć z weekendu do oceny