![]() |
Szkoła i praca - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Archiwum (/forumdisplay.php?fid=8) +--- Dział: Archiwum tematów (/forumdisplay.php?fid=27) +---- Dział: Archiwum ogólne (/forumdisplay.php?fid=32) +---- Wątek: Szkoła i praca (/showthread.php?tid=262) |
- Pejter - 18-06-2007 14:38 Zależy co chcesz robić w przyszłości. Jeśli już po szkole średniej chcesz mieć zawód to wybierz technikum, jeśli niekoniecznie to zdecydowanie LO. Choć z drugiej strony jeśli masz iść do słabego liceum i zdać maturę "średnio" to już chyba lepiej pójść do technikum i mieć ten zawód w ręku. Średnią masz dobrą (tak mówisz), ale egzamin ci niestety źle poszedł, co może zaważyć na dostaniu się do dobrego liceum. Musisz rozważyć wszystkie za i przeciw. U mnie już wszystko się dzisiaj wyjaśniło. Mam 5 z polskiego i średnia 5,0 (z wszystkiego 5, biola - 4, PO - 6). Jestem bardzo zadowolony. Jeszcze tylko nie znam zachowania, ale to nie jest ważne. - marcelo - 18-06-2007 14:47 No, Pejter, jestem pod wielkim wrażeniem. Naprawdę podziwiam osoby, które w liceum potrafią osiągną sredią 5,0 lub wyższa oczywiście. W moim przypadku to jest raczej niemożliwe, chociaż jakbym się przyłożył ostro do nauki to pewnie byłbym w stanie osiągnąć podobny wynik. No a tak, muszę się zadowolić średnią o jeden punkt niższą. Może za rok :wink: - Kuba_^^ - 18-06-2007 14:54 Cytat:Choć z drugiej strony jeśli masz iść do słabego liceum i zdać maturę "średnio" to już chyba lepiej pójść do technikum i mieć ten zawód w ręku. No i właśnie ja tak samo myślę. Zawsze po technikum mam zawód i mogę już iść gdzieś pracować, a po liceum nie mam nic prócz średniego wykształcenia. Zobaczymy jeszcze, mam sporo czasu do namysłu. U mnie średnia wręcz bajeczna, z wszystkiego 5 prócz geografii, z której dostałem 6 :mrgreen: W przybliżeniu wychodzi, że 5.07 ![]() - marcelo - 18-06-2007 14:58 Kuba_^^ napisał(a):U mnie średnia wręcz bajeczna, z wszystkiego 5 prócz geografii, z której dostałem 6 Mr. Green W przybliżeniu wychodzi, że 5.07 Smile Heh, Kuba, na koniec gimnazjum średnią miałem identyczną, ale teraz, w liceum, już tak łatwo naprawdę nie jest. Oczywiście zależy też to od szkoły jaką sobie wybierzesz, bo są licea i technika, w których uczysz się mniej niż w podstawówce, a i tak masz same piątki. Ja oczywiście nigdy bym do takiego nie poszedł no i teraz muszę się męczyć. Jednak zawsze sobie tłumaczę, że nieważne są literki w dzienniku, ale nabyta wiedza. - Pejter - 18-06-2007 15:09 Kuba_^^ napisał(a):W przybliżeniu wychodzi, że 5.07 A więc pytanie tylko, dlaczego tak słabo poszedł ci egzamin? Gorszy dzień? - Kuba_^^ - 18-06-2007 21:01 Pejter napisał(a):A więc pytanie tylko, dlaczego tak słabo poszedł ci egzamin? Gorszy dzień? Każdy to pytanie mi zadaje, a ja szczerze mówiąc nie umiem na nie odpowiedzieć. Nie wiem, możliwe, że gorszy dzień, możliwe też, że jakoś za bardzo to olałem, nie przyłożyłem się do tego. W podstawówce też uczyłem się dobrze, a z testu miałem tylko 29 punktów... Nie wiem naprawdę... - maryc - 18-06-2007 21:51 Ten test to jest jedna z najbardziej niesprawiedliwych rzeczy w naszej edukacji. Nie mówię, że osobiście mam coś do tego, bo na swój wynik nie mogę narzekać, ale idąc przykładem Kuby i mojego kolegi z klasy można się zastanowić, po co to wszystko? Kuba ma średnią ponadd 5, a test poszedł mu, co tu ukrywać, słabo. Mój kolega totalnie olewa edukację, jest zdolny, to fakt, ale kompletnie nic się nie uczy. Średnią ma niecałe 4 bodajże, a test napisał na 84 punkty i pewnie dzięki temu pójdzie do liceum, tak jak chcą jego rodzice... - Mates - 18-06-2007 22:11 maryc napisał(a):tak jak chcą jego rodzice... Ilu z Was kierowało się przy wyborze szkoły "zachciankami" rodziców? Moi mi co najwyżej mogli zasugerować, ale ich argumenty były bez sensu. Co z tego, że dojazd jest dobry, kiedy mi się kompletnie budynek, osoby i inne różnego rodzaju aspekty nie podobały. Ja naprawdę nie mogę słuchać odpowiedzi na temat dlaczego tam, bo niektórzy odpowiadają, że to wybór ich rodziców :/ Pozdrawiam. - maryc - 19-06-2007 08:10 Mi rodzice nic nie kazali, bardzo chcieli, żebym poszedł do najlepszego LO w moim mieście i tak zamierzam zrobić, ale nie musieli mnie do tego namawiać, bo sam zdawałem sobie sprawę z tego, jak dobrze jest ukończyć dobre liceum. Inna sytuacja może być u osób, od których rodzice wymagają bardzo dużo, a oni po prostu olewają wszystko. - Zashi - 19-06-2007 13:06 Mi rodzicie powiedzieli, ze nawet nie bedą dawac mi propozycji. I bardzo dobrze bo to moje zycie. O godzinie 17.00 zaczyna sie komers dla mojej szkoly ![]() ...tylko, ze ja mam podwyzszoną temp. 38,5 stopni C. Do tego glowa mnie boli przy prawie kazdym ruchu. Ale nic. Przed chwilą lezałem w wannie z ziiiiiiiimmmnnnnnąąąąa wodą (bry!). Do tego Pyralginum i niedlugo lece ![]() - maryc - 19-06-2007 13:26 O ile dobrze zrozumiałem, to masz dzisiaj bal na zakończenie szkoły. ![]() - Kuba_^^ - 19-06-2007 14:10 A moja szkoła jest taka fajna, że w ogóle nie zrobiono w niej żadnego balu dla klas III :shock: To może wydawać się bardzo dziwne, no ale takie niestety już jest moje gimnazjum, w którym praktycznie nic się nie dzieje, jak już ma być coś zorganizowane to takie dno, że później każdy się z tego śmieje... i możliwe, że dlatego balu nie ma :lol: - Mates - 19-06-2007 14:36 Ja bal miałem pod koniec maja, ale bardzo miło wspominam tą imprezę ![]() Co do wyboru rodziców. Właśnie dobrze piszesz, sugerować - okej, ale nie narzucać. ![]() Pozdrawiam! - Pejter - 19-06-2007 15:40 Kuba_^^ napisał(a):A moja szkoła jest taka fajna, że w ogóle nie zrobiono w niej żadnego balu dla klas III U mnie też tego nie było i wcale mi to nie przeszkadzało ![]() - ziomo - 24-06-2007 08:22 Ciampel napisał(a):Chyba będę zmuszony do założenia czegoś w stylu "Ortografia na forum i w internecie" - zainspirowały mnie do tego ostatnie "ananaski" To zacytowanie z tematu "Działy/Tematy,propozycje.Mi takie coś niepotrzebne,bo jestem Mistrzem Ortografii w Powiecie Krotoszyńskim klas czwartych 8).50/50ptk.Jako jedyny 0 błędów. |