Redcafe.pl - Manchester United Forum
Liga Polska - Wersja do druku

+- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl)
+-- Dział: Sport (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Piłka nożna (/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Liga Polska (/showthread.php?tid=61)

Re: Ekstraklasa S.A. - Lasq - 20-04-2009 18:18

truered napisał(a):Oczywiście Wisła w drugim meczu z Barcą.

Raczej jak Wisła z Barcą w 2001 roku Wink Bo myślę, że o tamten mecz chodziło Tongue

Re: Ekstraklasa S.A. - truered - 21-04-2009 16:41

Racja, ale w tym sezonie też ładnie zagrali Smile

Re: Ekstraklasa S.A. - Intel - 26-04-2009 15:41

Dziś hit Ekstraklasy. Legia Warszawa podejmie Lech Poznań. Stawka - fotel lidera. Na Łazienkowskiej będzie wyrównany pojedynek - prorokuje Intel - a wygra Legia.
Atak Lecha leży. Bez Rengifo i z Lewandowskim będącym w słabej formie muszą liczyć na Stilicia i niespodziewanych strzelców. A Legia? Chinyama - i wszystko jasne.
Pomoc to pole Lecha. Iwański i Roger dorównują poziomem Murawskiemu, czy Stiliciowi. Ale są w słabszej dyspozycji. A skrzydła? Wilk i Peszko nie dają szans.
W obronie raczej remis. Kiełbowicz, Astiz, Choto, Rzeźniczak i Tanevski, Arboleda, Bosacki, Djurdjevic. A bramka? Mucha nie daje szans Turinie i Kotorowskiemu.

Ale to tylko przypuszczenia. Czy rzeczywistość okaże się inna?

Re: Ekstraklasa S.A. - Miko - 26-04-2009 18:58

Remis w dzisiejszym spotkaniu będzie początkiem walki trzech zespołów, bo do Legii i Lecha dołączy(ła) Krakowska Wisła z Pawłem Brożkiem na czele, z którym Rafał Boguski tworzą co najmniej groźny atak dla każdego. Piszę początek, bo powrót Pawła Brożka to nowe odrodzenie Wisły, która bez najlepszego strzelca w lidze nie istnieje tak jakby chciała.

więcej na moim blogu.

Co do meczu, po raz kolejny Lech wywalczył cenny remis, ale sytuacja nie jest łatwa, trudne wyjazdy do Wa-wy i Wrocławia nie napawają mnie optymizmem, być może PP zdecyduje o tym, że Lech zagra w LE.

Re: Ekstraklasa S.A. - dende - 26-04-2009 19:20

Legia też nie będzie miała łatwo, za 2 tygodnie wyjazd do Krakowa gdzie ostatni raz udało się wygrać w lidze bodajże w 1997 roku. Później jeszcze wyjazd do Wrocławia i kto wie czy ostatni mecz z Ruchem u siebie nie będzie decydował o tym kto zostanie mistrzem.

Mam jednak nadzieję, że za 2/3 kolejki wszystko już będzie jasne 8-)

Re: Ekstraklasa S.A. - Miko - 26-04-2009 19:34

Jeśli Lech nie zdoła wygrać to pragnę aby Legia była mistrzem, nie że zmieniłem poglądy tylko dlatego, że Legia ma realne szanse na wzmocnienia latem... tylko, że Wisła może z Pawłem Brożkiem w cuglach ligę wygrać.

Re: Ekstraklasa S.A. - Mata - 02-05-2009 17:22

26 kolejka
Piast - Wisła 1:1
Legia - ŁKS 1:0
Lech - Ruch -:-

27 kolejka

Wisła - Legia
Śląsk - Lech

28 kolejka
Legia - Bytom
ŁKS - Wisła
Lech - Lechia

29 kolejka

Śląsk - Legia
Polonia - Lech
Lechia -Wisła

30 kolejka
Legia - Ruch
Wisła - Śląsk
Lech- Cracovia

Krótko mówiąc jeśli Wisła nie ogra za tydzień Legii to losy mistrzostwa rozstrzygną się pomiędzy Kolejorzem , a podopiecznymi Jana Urbana. Równa liczba punktów premiuje Legionistów którzy mają najlepszy atak i obronę w lidze czyli najlepszy bilans bramkowy.
Jeśli Legia ma stracić punkty to tylko z Wisłą i ze Śląskiem. Lech ze Śląskiem i Polonią , zaś Krakowianie z Legią , Śląskiem i czeka ich bardzo ciężki mecz w Łodzi.
Zobaczymy co jutro pokaże Lech. Oby 27 kolejka była przełomowa w walce o mistrzostwo!

Dziś Legia grała dno , piach , waliła głową w mur :roll: Ale wygrała! Zdobyła chyba 3 najcenniejsze oczka w tym sezonie. Samobójczy gol rywali z Łodzi w 93 minucie...
Aha to co wyrabiają ludzie z dopingiem na stadionie :* Tego właśnie trzeba było!
LEGIA!

Re: Ekstraklasa S.A. - Miko - 02-05-2009 17:34

Wszystkie sondy przemawiają za tym, że Lech osiągnie tytuł. Mam nadzieję, że dzisiejsze załamanie strzeleckie Ćinamy potrwa dłużej niż kolejkę. Przyda się... bo widać jakie armaty są w Wa-wie. Proch dostępny z wysprzedaży na stadionie 10-lecia. Widać brak "ArruGola"

Liczę, że jutro Handzić zagra więcej niż kwadrans.

Re: Ekstraklasa S.A. - maju - 02-05-2009 17:56

Bo wszystkie sondy były robione w czasie przygody Lecha w PU. Wtedy Lech grał kosmos. Był to prawdziwy zespół, który sam się nakręcał, jednak po odpadnięciu z europejskich pucharów coś w tej ekipie pękło. No i na dzień dzisiejszy (mimo męczarni z ŁKS) Legia jest pretendentem do tytułu, a Lech gra piach i nie zdziwiłbym się gdyby Ruch ograł Lecha a wielce prawdopodobny jest remis. To Legia gra dziś najlepiej w Polsce i jeśli tylko nie potknie się w Krakowie to majster wróci do stolicy.

Poza tym to Legia ma w zasadzie najlżejszy kalendarz do końca rozgrywek. Tak więc miko trochę obiektywizmu Big Grin

Re: Ekstraklasa S.A. - Lucas - 02-05-2009 19:12

Się nie zdziwia jak Lechu będzie poza podium. Joł!

Re: Ekstraklasa S.A. - Miko - 02-05-2009 19:17

Jeśli Chinyama strzeli w najbliższych spotkaniach bramki wtedy Legia ma majstra, jeśli nie to...

Lucas, wątpliwe. Na ławce jest jest Smuda... gramy do końca.

Re: Ekstraklasa S.A. - Lucas - 02-05-2009 19:43

Miko napisał(a):Na ławce jest jest Smuda
A kto to? Bóg?
Miko napisał(a):gramy do końca.
Tylko Amica nie ma kim grać do końca.

Re: Ekstraklasa S.A. - dende - 02-05-2009 20:02

Cały mecz modliłem się o to żeby Czini nie dostał żółtej kartki, bo wtedy nie mógłby zagrać z Wisłą. Niestety, a może stety do Krakowa jedziemy bez Kubusia, który najwidoczniej zapomniał, że ma już na koncie 3 żółte. Gra fatalna, ale najważniejsze że odskoczyliśmy na 2 pkt od Wisły.
Dawno się tak nie cieszyłem z bramki jak dziś <jupi>

Re: Ekstraklasa S.A. - Miko - 02-05-2009 20:22

Lucas napisał(a):A kto to? Bóg?

Trenerski Bóg, w ramach ścisłości.

Lucas napisał(a):Tylko Amica nie ma kim grać do końca.

Nie na miejscu porównanie do Amiki. No bo kto gra z tamtego zespołu? :> Cienka riposta, o ile miała nią być ale to już inna sprawa.

Re: Ekstraklasa S.A. - maju - 03-05-2009 09:45

Jednak gdyby nie pieniądze Amici to dziś Lech nie wiadomo, jak by skończył, tak więc riposta jak najbardziej udana. A że kibice w Polsce nad wyraz często nazywają Lecha Amicą bez powodu to inna bajka.

dende napisał(a):Niestety, a może stety do Krakowa jedziemy bez Kubusia
Ja bym powiedział, że niestety. Chłopak dobrze przepracował okres przygotowawczy w zimie i w tej rundzie gra fajną piłkę. To już nie jest ta łamaga z początku sezonu, która potykała się o własne odrosty. Teraz potrafi pójść na pełnym spidzie prawą flanka, żeby za chwilę łatać dziurę na środku obrony bądź wyłuskać piłkę w starciu z dwoma rywalami przy linii bocznej mimo lekkiego stłuczenia jakiego przed chwilą doznał (ot takie przykładowe sceny z meczu z Lechem w Warszawie). Descarga był zapowiadany na Bóg wie jakie wzmocnienie, ale do tej pory zasłynął najlepszymi zarobkami na minutę (bo cały czas leczył kontuzję i dziennikarze wyliczyli ile zarobił za każdą swoją minutę grania) i udziałem w aferze korupcyjnej w Hiszpanii.

A Ćinjama zdąży jeszcze strzelić niejedną bramkę Big Grin Nawet jeśli nie na Wiśle to nie szkodzi, bo Legia ma Rogera, Iwańskiego czy Gizę, którym w tej rundzie nie można odmówić formy (oczywiście gorszy mecz każdemu się kiedyś może trafić i nie mam tu na myśli spotkania z ŁKSem).

Poza tym popatrzmy na kalendarz każdej z ekip. Zacznijmy od Lecha. Dziś z Ruchem. Presja ogromna, bo strata punktów oznacza, że w ostatecznym rozrachunku Lech może skończyć nawet za GKSem, który na dzień dzisiejszy zrównał się oczkami z Kolejorzem. Za tydzień mecz na Śląsku, gdzie o punkty łatwo nie jest. Potem chwila oddechu, bo u gościć będą Lechie, ale znów tydzień później ciężka przeprawa na stepy i mecz z Polonią. Na zakończenie sezonu spotkanie z walczącą w każdym meczu Craxą. Co by tu nie mówić ciekawie się to nie zapowiada.

Wisła? Oczywiście na Reymonta za tydzień przyjeżdża Legia i tylko w tym spotkaniu Wiślacy mogą upatrywać szansy w mistrzostwie. Tydzień później Łódzki Klub Seniora. Przy al. Unii wesołe dziadki grają jednak dobrą piłkę w tej rundzie i tym sposobem w zasadzie zapewnili już sobie byt w ekstraklasie. Później Lechia i Śląsk Wrocław. I w zasadzie, tak jak w przypadku Lecha, Gdańszczanie dają małą przerwę Krakowianom w tym maratonie, ale Śląsk łatwo punktów nie odda.

No i Legia. W przyszłym tygodniu Wisła i o tym meczu akapit wyżej już zdążyłem napisać. Potem Polonia Bytom, Śląsk Wrocław i Ruch Chorzów. Polonia nie jest już taką drużyną, jak na jesieni, nie ma co się oszukiwać. Potem nieobliczalny Śląsk i tego meczu boję się w zasadzie bardziej niż Wisły. Za żadne skarby nie można we Wrocławiu zostawić oczek. No i u siebie z powracającym dopingiem z Ruchem. Ten mecz w zasadzie o pietruszkę Wink