![]() |
Polityka - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Na luzie (/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Offtopic (/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Polityka (/showthread.php?tid=572) |
Re: Polityka - Breakthru - 04-07-2012 21:43 robaldo napisał(a):Bo dobra nie jest.Bardzo chętnie zapoznam się z jakimś naukowym artykułem czy publikacją na ten temat. Kościelne, wybacz ale mnie nie przekonują - za linka do naukowych byłbym wdzięczny. robaldo napisał(a):Gdyby wszelkie organizacje wkładały tyle wysiłku w edukację tych ludzi, co Kościół, to tego problemu na taką skalę nie byłoby na pewno.Misjonarze to akurat jedna z nielicznych funkcji, które szanuję w instytucjach kościelnych. OK odwalają ważną i ciężką pracę, poświęcają życie dla idei w którą wierzą - ale powiem Ci tak: Rozmawiałem z kilkoma i po odradzaniu przez Watykan antykoncepcji w krajach Trzeciego Świata nie zostawiali suchej nitki. Nie tylko przez AIDS. Przez to, że brak tej antykoncepcji zwyczajnie zwiększa liczbę aborcji, często śmiertelnych i dla matki i dla dziecka. Przez to, że wielodzietne rodziny nie są w stanie wyżywić wszystkich i dzieciaki giną z głodu. Przez to, że rodziny nieprzygotowane do rodzicielstwa spadają po drabince społecznej, bo mają do wyboru, zrezygnować z wyścigu o lepsze jutro albo zrezygnować z dziecka. Sierocińce, tam gdzie są, są pełne. Wiele takich matek (które wybrały drabinkę) potem mówi misjonarzom, że gdyby mogły zdecydować kiedy będą mieć dziecko, na pewno by je miały - teraz jednak trauma im na to nie pozwoli. Brak antykoncepcji w tych rejonach zwyczajnie napędza biedę i pogrąża je dalej. I potem przychodzi dyrektywa z Watykanu, by tym ludziom opowiadać bajki jak to abstynencja i kalendarzyk są lekiem na każde zło. No weź się robal postaw na ich miejscu. Krew by Cie zalała. Re: Polityka - robaldo - 04-07-2012 22:49 Breakthru napisał(a):robaldo napisał(a):Bo dobra nie jest. <a class="postlink" href="http://www.rodzinapolska.pl/dok.php?art=poznajprawde/archiwum/2010/1139_1.htm">http://www.rodzinapolska.pl/dok.php?art ... 1139_1.htm</a> Breakthru napisał(a):Misjonarze to akurat jedna z nielicznych funkcji, które szanuję w instytucjach kościelnych. OK odwalają ważną i ciężką pracę, poświęcają życie dla idei w którą wierzą - ale powiem Ci tak: Rozmawiałem z kilkoma i po odradzaniu przez Watykan antykoncepcji w krajach Trzeciego Świata nie zostawiali suchej nitki. Dlatego tak ważna jest edukacja, najprostsza droga nie zawsze musi być najlepsza. Re: Polityka - Breakthru - 06-07-2012 20:18 robaldo napisał(a):<a class="postlink" href="http://www.rodzinapolska.pl/dok.php?art=poznajprawde/archiwum/2010/1139_1.htm">http://www.rodzinapolska.pl/dok.php?art ... 1139_1.htm</a> Cytat:Źródło: <a class="postlink" href="http://diecezja.waw.pl/dokument.php?id=1827">http://diecezja.waw.pl/dokument.php?id=1827</a> Serio, to jest to Twoje niekościelne naukowe źródło? Bez żartów. Już pomijam fakt, że o gumkach tu nic nie ma. robaldo napisał(a):Dlatego tak ważna jest edukacja, najprostsza droga nie zawsze musi być najlepsza.Edukacja jak najbardziej, powtarzanie kościelnych dogmatów - zabija. RE: Polityka - radzio - 10-09-2012 19:07 Tak odnośnie Kazi ![]() RE: Polityka - KARTONick - 10-09-2012 19:31 Dziś Korwin-Mikke u Lisa na TVP 2! RE: Polityka - robaldo - 10-09-2012 21:19 (10-09-2012 19:31)KARTONick napisał(a): Dziś Korwin-Mikke u Lisa na TVP 2! O to już wiadomo, gdzie znajdował się w tym czasie niejaki Krzysztof ![]() RE: Polityka - kaka - 10-09-2012 21:20 Jak zgadzałem się w kilku sprawach z JKM tak dzisiaj zrobił z siebie 'debila'. Dramat co gość dziś odjebał... RE: Polityka - KARTONick - 10-09-2012 21:36 4 warchlaków na 1... Zagrano na uczuciach. Teraz wielka wrzawa, wszyscy przejęli się niepełnosprawnymi. W takim razie załóżcie fundacje i wspierajcie niepełnosprawnych ![]() RE: Polityka - kaka - 10-09-2012 21:49 Jakbym założył kiedyś fundacje to byłbyś pierwszym zaproszonym gościem. Darmowe leczenie miałbyś 'u mnie' zagwarantowane. RE: Polityka - Kosma - 10-09-2012 22:19 Przy całej sympatii do JKMa, spodziewałem się, że nic dobrego z tego nie wyjdzie. Jeszcze przed przeczytaniem jego wpisu miałem mieszane przemyślenia w kwestii paraolimpiady. Mniej tu chodziło o jakieś jazdy z cywilizacją itp., bardziej o kwestie praktyczne (sposób liczenia, nierówność w kalectwie etc.) czy tendencyjność przekazu z niej. Dla przykładu mówi się o tym, że paraolimpijczycy zdobyli 3 razy (?) więcej medali niż "zwykli" (co jest fajną podstawą do pojazdu po naszej reprezentacji), ale milczeniem pomija fakt, że kompletów medalowych jest 2,5 raza więcej, a w niektórych konkurencjach jest malutka rywalizacja, choćby bieg na 100m, gdzie srebro zdobył nasz niedowidzący sprinter, w finale biegło... 4 zawodników. Oczywiście, nie zmienia to mojego szacunku dla tych sportowców i cieszę się, że tylu ludzi radzi sobie z nieszczęściem m. in. w ten sposób. RE: Polityka - robaldo - 11-09-2012 10:09 Krix napisał(a):Przy całej sympatii do JKMa, spodziewałem się, że nic dobrego z tego nie wyjdzie. Jeszcze by tego brakowało, żeby coś wyszło... ![]() Na marginesie, to ciężko mi sobie wyobrazić jak można sympatyzować z tak okrutnym człowiekiem ![]() RE: Polityka - Lasq - 11-09-2012 11:10 Okrutnym? Możesz uzasadnić? RE: Polityka - robaldo - 11-09-2012 11:35 (11-09-2012 11:10)Lasq napisał(a): Okrutnym? Możesz uzasadnić? Już śpieszę z uzasadnieniem ![]() Cytat:Cywilizacja europejska, która panowała nad światem, stawiała na najmądrzejszych, najsilniejszych, najinteligentniejszych, najszybszych – a obecna anty-cywilizacja za najważniejsze uważa forowanie biednych, głupich, niezaradnych – i również inwalidów. Cytat:Kiedy kobieta ma pryszcz na twarzy – stara się nie wychodzić z mieszkania. Podobnie z inwalidami. I nie chodzi tu o względy estetyczne... Cytat:I nie chodzi o estetykę: w społeczeństwie obowiązuje zasada: „Z kim przestajesz, takim się stajesz”, więc i oglądanie – godnych podziwu skądinąd - wysiłków para-sportowców może przynieść - przejściowe, na szczęście - zaburzenia w motoryce!). Jeśli chcemy, by ludzkość się rozwijała, w telewizji powinnismy ogladac ludzi zdrowych, pieknych, silnych, uczciwych, madrych - a nie zboczeńców, morderców, słabeuszy, nieudaczników, kiepskich, idiotów - i inwalidów, niestety. I krótki komentarz, narzucanie osobom niepełnosprawnym swojej woli i wytyczanie jakiś wyimaginowanych ram ich życia, tego co mogą robić, a czego nie mogą, zabieranie im szansy na lepsze życie, to jak dla mnie przejaw okrucieństwa. Promowanie tylko najlepszych i najsilniejszych to również jest coś odrażającego i ohydnego. RE: Polityka - Lasq - 11-09-2012 11:54 Promowanie najlepszych i najsilniejszych to klasyczny proces ewolucji, może się to podobać lub nie ale ciężko z tym polemizować ![]() Inna sprawa, że tyle Korwin mówiło tym jak to rząd nie wynajduje sobie tematów zastępczych, a ostatnio sam jedynie na temat tych tematów zastępczych pisze - jak nie o Grodzkiej to o paraolimpiadzie. Mógłby się skupić na tym co jest istotne bo sam sobie strzela w kolano takimi tekstami, a przy okazji swojej frakcji. Chociaż ja dawno straciłem nadzieje, że partia pod wodzą JKMa cokolwiek zwojuje na scenie politycznej - bardziej traktuje go jako ciekawego filozofa do poczytania niż polityka z realną siłą polityczną. RE: Polityka - robaldo - 11-09-2012 12:10 Lasq napisał(a):I nie zauważyłem, żeby gdziekolwiek w tym felietonie (czytałem cały, przytoczyłeś akurat bardzo specyficzne fragmenty które nijak nie mają się do wymowy całości) JKM narzucał swoją wolę niepełnosprawnym. Jedynie pokazuje jakim bezsensem jest paraolimpiada (bo jest!)) i dlaczego nie powinna być promowana. Jednocześnie podkreśla, ze szanuje inwalidów którzy uprawiają wysiłek fizyczny - prosi jedynie by nie nazywać tego sportem. Jeśli ma choć odrobinę pomóc tym ludziom w znalezieniu sensu i jakiegoś celu życia, to już wtedy niesie za sobą jakąś wartość. Jeśli chodzi, czy to sport czy nie... Tak bardzo lubił posługiwać się definicją słowa "debil" u Lisa, więc w tym przypadku również mógłby zajrzeć do słownika. A jeśli chodzi o wymowę tekstu. To jak dla mnie chce zwrócić na siebie uwagę. Może i przeplata, przytoczone przeze mnie fragmenty chwilami jakiegoś rozsądku, ale taki tekst to, musisz przyznać, dziwaczny sposób na okazywanie szacunku ludziom niepełnosprawnym. |