![]() |
Szkoła i praca - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Archiwum (/forumdisplay.php?fid=8) +--- Dział: Archiwum tematów (/forumdisplay.php?fid=27) +---- Dział: Archiwum ogólne (/forumdisplay.php?fid=32) +---- Wątek: Szkoła i praca (/showthread.php?tid=262) |
- Stojkovic - 28-11-2007 23:53 Cytat:Stojkuś, nie pier**l! W Polsce jest jakieś 40 mln ludzi...Znajdź mi kogokolwiek kto w Polsce naucza nowogreckiego cwaniaczku? Jest tylko 1 facet i jedna kobitka (UW) a tak to nie ma. No i ch** że 40 mln ludzi, jak może 50 osób ma prawa do nauczania tego języka wogóle! Wojtek3 napisał(a):A to ile Ci zostalo czasu by opanowac ten jezyk dobrze a moze bardzo dobrze by podjac prace ? Rzecz jasna nie ma tu mowy o perfekcyjnosci. Oczywiście Perfekcja nie wchodzi w grę, by dobrze opanować ten język (w mowie i piśmie) potrzebuję około 3 - 4 lat nauki z tym, że kazdy język pogłebia się czytając sporo przez wiele lat w danym języku. Myślę, że za 5 lat będę solidnie znał Grecki, Włoski, Nowogrecki i Łacinę. Serbski i Chorwacki za jakieś 6 - 7 lat (licząc kolejnośc studiów). Trzeba jednak pamiętać o tym, że studia filologicznie dogłębnie przygotowują pod kątem językowym, wiec jesli ktoś myśli, że są to takie lekcje jak w Liceum czy prywatnie to się myli. Materiału jest w 3 du** i błyskawicznie trzeba to opanować, więc napewno jest to przygotowanie solidne. - Wojtek3 - 28-11-2007 23:59 Zycze powodzenia w uczeniu sie 5-6 jezykow naraz ( oczywiscie bez zadnego chamskiego podtekstu ). Naprawde znam malo osob co chca znac tyle jezykow naraz, ja sie skupiam na jednym bo ten mi wystarczy. Mam nadzieje, ze opanujesz te jezyki, bede mial sie czym chwalic przed kumplami ![]() - WoLaK - 29-11-2007 00:04 A Stojko jaka jest zasadnicza roznica miedzy greckim a nowogreckim ? Bo chyba duza skoro oddzielnie sie ich uczy. - Stojkovic - 29-11-2007 10:57 Generalnijest to samo pismo (te same znaki) i słowa bardzo podobne. Rózni się oczywiście wymową i odmianą. To tak samo jak Łacina i Włoski lub Polski i Staropolski. Gramatyka i czasy raczej podobne. Starogrecki używany jest w pewnej odmianie na wsiach w Grecji, nowogrecki w miastach. - Skull - 29-11-2007 12:33 Stojkovic napisał(a):Starogrecki używany jest w pewnej odmianie na wsiach w Grecji, nowogrecki w miastach. To tak jak u nas,gwara i śląski :lol: We włoszech tez tak jest... na południu gadają inaczej w Calabrii... - KanT - 29-11-2007 16:26 Stojkovic napisał(a):Znajdź mi kogokolwiek kto w Polsce naucza nowogreckiego cwaniaczku? Jest tylko 1 facet i jedna kobitka (UW) a tak to nie ma. A facetem który ten język umie jest? Bo ja jednego znam - Jacka Gmocha ![]() Poza tym podałeś 1 faceta i 1 kobietę - to już nam daje 2 ![]() ![]() - Stojkovic - 05-12-2007 15:32 Jak krzykniesz na ulicy "człowieku!!!" to żadna kobieta się nie odwróci ![]() - Pejter - 05-12-2007 17:07 Stojko, mimo wszystko z dwoma osobami przesadzasz. To, że ty nie znasz innych, nie znaczy, że ich nie ma. Mała ciekawostka: język nowogrecki to jeden z oficjalnych języków UE. Wiadomo, że nikt się go masowo nie uczy, ale zobacz chociażby na oferty różnych uczelni, a przede wszystkim szkół językowych. Nauczaliby języka nowogreckiego, gdyby nikt z ich wykładowców tego nie potrafił? :lol: A tu taki przykład ogłoszeń z neta: <a class="postlink" href="http://www.e-korepetycje.net/j%C4%99zyk-grecki">http://www.e-korepetycje.net/j%C4%99zyk-grecki</a> Kilka jest konkretnie o nowogreckim, nawet uniwerek w Salonikach skończony. - WoLaK - 05-12-2007 17:19 U nas ostatnio w szkole przebojem jest wypowiedz jednej polonistki. Jakis tydzien temu koles mial u niej zaliczyc polrocze i znowu sie nie nauczyl a ona do niego rzecze : Oj chlope,chlopie.Ta pala ci tak wisi i wisi od wrzesnia to ja ci ja chyba wreszcie postawie. :twisted: Ja bym umarl jakbym byl na tej lekcji - Stojkovic - 05-12-2007 18:30 No ja nie liczę doktorów filologii klasycznej, bo wiadomo, że wykładający te języki znać je muszą. Chodzi mi raczej o połączenie wszystkich tych języków. - Pejter - 05-12-2007 19:15 Stojkovic napisał(a):Chodzi mi raczej o połączenie wszystkich tych języków. No to chyba ja czytać nie umiem... Proszę bardzo: Stojkovic napisał(a):Umiejąc dobrze nowogrecki byłbym 2 osobą w Polsce która potrafi ten język. Stojkovic napisał(a):Znajdź mi kogokolwiek kto w Polsce naucza nowogreckiego cwaniaczku? Jest tylko 1 facet i jedna kobitka (UW) a tak to nie ma. W drugiej wypowiedzi już trochę skromniej się wypowiedziałeś, bo napisałeś o nauczaniu, a nie o posługiwaniu się tym językiem. Co nie zmienia faktu, że to też przesada. No a chwilę później sam sobie zaprzeczyłeś: Stojkovic napisał(a):No i ch** że 40 mln ludzi, jak może 50 osób ma prawa do nauczania tego języka wogóle! - Zashi - 05-12-2007 20:17 No to Ci powiem Stojko, ze taka osoba jest u mnie w szkole :wink: Uczy łaciny, obowiązkowej dla klas biologiczno - chemicznych, a dodatkowe zajęcią to własnie greka 8) - Maciek - 05-12-2007 21:32 Ja znam żone właściciela restauracji z kuchnią grecką (gyrosy i te sprawy), ona mówi biegle w języku męża więc z tego dwa wnioski i jedna wątpliwość ![]() wniosek 1 - jest jedną dwóch osób w Polsce wg Stojkovića wniosek 2 - jestem cwaniaczkiem wątpliwość - ona raczej nie wykłada na UW, więc liczba osób o których pisal nasz kolega jest chyba większa - Stojkovic - 05-12-2007 23:01 Zashi napisał(a):dodatkowe zajęcią to własnie grekaA wiesz czym się rózni Greka od Greckiego? Cytat:Ja znam żone właściciela restauracji z kuchnią grecką (gyrosy i te sprawy), ona mówi biegle w języku męża więc z tego dwa wnioski i jedna wątpliwośćCzyli mówi biegle, ale nie ma uprawnień do nauczania tego języka. Maciek napisał(a):wniosek 1 - jest jedną dwóch osób w Polsce wg StojkovićaJej nie liczymy, przy odmianie Stojkovic nie używamy "ć". Cytat:wniosek 2 - jestem cwaniaczkiemNo chyba niebardzo... - Pejter - 05-12-2007 23:27 Pejter napisał(a):Czyli mówi biegle, ale nie ma uprawnień do nauczania tego języka. No dobra. A myślisz, że tylko ty się w Polsce tego języka uczysz i tylko ty będziesz miał uprawnienia do nauczania oprócz tych dwóch (wyimaginowana liczba) osób? Poza tym przecież podałem ci linka, pod którym widać, że ludzie kończyli np. Uniwersytet w Salonikach i mogą uczyć tego języka. |