![]() |
Książki, lektury, gazety, nasza tw - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Archiwum (/forumdisplay.php?fid=8) +--- Dział: Archiwum tematów (/forumdisplay.php?fid=27) +---- Dział: Archiwum ogólne (/forumdisplay.php?fid=32) +---- Wątek: Książki, lektury, gazety, nasza tw (/showthread.php?tid=277) |
- Pejter - 10-12-2006 22:08 Ja czytam obecnie... Biblię ![]() P.S. W międzyczasie, żeby się odprężyć, czytam zbiór opowieści "Miecz przeznaczenia" Sapkowskiego, przygotowujący do serii wiedźminowskiej, którą już od dawna zamierzam przeczytać, a jakoś mi nie wychodzi. Za mało czasu, za dużo obowiązków... - Ciampel - 28-01-2007 09:13 Obecnie? Syzyfowe prace. Właśnie sam nie wiem, jakim cudem siedzę przy kompie i piszę tego posta, bo powinienem raczej ślęczeć przed książką. W środę mamy sprawdzian o całej fabule ![]() - marcelo - 28-01-2007 21:37 Mnie teraz czeka czytanie "Potopu", ale nie wiem czy się nie wezmę za "krótszą wersję" :twisted: Syzyfowe prace czytałem, nawet dało się przeczytać, cociaż już nie pamiętam za wiele z tej książki. A że język trudny - w końcu to Żeromski. Nie ma co narzekać na lektury w Gimnazjum, bo w szkole średniej to są same co mają min. 250 stron, więc jest troche czytania. Ostatnio czytałem "Mistrza i Małgorzatę"- 570 stron! Jednak musze przyznać, że zabierałem się za nią z mieszanymi uczuciami, ale książka wbrew pozorom fajna, łączy w sobie różne gatunki przez kryminał po powieść romantyczną. - Pejter - 28-01-2007 22:23 Ciampel napisał(a):A co Wy powiecie o dziele Żeromskiego? Czytałem ją w ubiegłym roku i chyba nawet pisałem o niej na forum ![]() - Zashi - 02-02-2007 13:05 Mam ciekawa wiadomosc dla fanow Harry`ego Potter`a. 7. tom - Harry Potter and the Deathly Hallows" - uwakze się 21 lipca. Oczywiscie angielskie wydanie. Jesli chodzi o 6. tom to przeklad na jezyk polski pojawil sie pol roku po premierze angielskiego. Ciekawa jest sprawa z tytulem. O ile "deathly" mozna tlumaczyc jako: śmiertelny, podlegający śmiercy, groźny lub zabójczy to z "hallows" sa problemy. Problemy nawet dla kogos kto od urodzenia mowi po angielsku. Polkowski twierdzi, ze moze to być nawiązanie do starogermańskich i celtyckich znaczen tego slowa co oznacza "regalia" (berło, miecz, jablko, tron) lub "relikwie" (glownie jesli chodzi o Świetego Grala). Moim zdaniem moze to byc nawiazanie do Miecza Godryka Gryffindora - być moze okaze sie on smiertelne dla Lorda Voldemorta... - Ciampel - 02-02-2007 15:31 Temat Harry'ego Pottera jest mi już trochę obcy. Przy czwartej części zrezygnowałem i wolałem sobie poczytać przygody Tomka Wilemskiego - kojarzycie? Przy okazji podszlifowałem geografię, historię i wiedzę o plemionach Ameryki Południowej. Wyboru nie żałuję ![]() I na szczęście uporałem się z dziełem Żeromskiego ostatnio. Jakoś dotrwałem do samiutkiego końca. Choć chwilami - kiedy żmudne i nudne opisy zajmowały 20 stron - było ciężko. I o dziwo wszystko zapamiętałem - na sprawdzianie pani nie miała mnie czym zagiąć. Chyba koncentracja podczas czytania książek dużo daje ![]() - Pejter - 02-02-2007 21:26 Zbiór opowieści "Miecz przeznaczenia" Sapkowskiego skończony. Oczywiście wszystkim polecam, bo bardzo ciekawe są historie Geralta i jego towarzyszy. Zacząłem czytać pierwszy tom sagi wiedźmińskiej - "Król Elfów". Jak na razie bardzo mi się podoba; zresztą tego się spodziewałem. Ciampel napisał(a):przygody Tomka Wilemskiego - kojarzycie? Nie. Jaki to autor/tytuł? I ogólnie o czym jest? - Valverde - 11-02-2007 02:16 Ostatnio ostro wziąłem się za twórczość Kena Folletta. Jest to brytyjski pisarz, autor wielu słynnych thrillerów. Posiadam wszystkie jego książki, póki co przeczytałem połowę. Follett praktycznie z miejsca stał się moim ulubionym pisarzem, każdą stronicę lektury chłonę z wielką ekscytacją. Fantastycznie zbudowana akcja, nieoczekiwane zwroty - wszystko, co potrzeba do dobrego thrillera. Najbardziej podobały mi się książki o tytułach "Trzeci bliźniak" oraz "Zabójcza pamięć", ale "Noc nad oceanem" czy "Zamieć" niewiele im ustępują. Kilku nocy nie przespałem, bo oderwać się nie mogłem - bynajmniej nie żałuję. Każdemu polecam przejść się do biblioteki/księgarni, te pozycje są ogólnodostępne. - Ciampel - 11-02-2007 09:19 Pejter napisał(a):Nie. Jaki to autor/tytuł? I ogólnie o czym jest? Alfred Szklarski to autor tej serii. Opisane są podróże i perypetie pewnego chłopca nieco młodszego od nas. Jego tata jest łowcą dzikich zwierząt i wiadomo - wybiera się we wszelkie zakamarki świata, by upolować coś godnego uwagi. Taka tematyka mnie nawet kręci i właśnie dlatego wszystkie 7 książek przeczytałem przez jedne wakacje ![]() @Valver - jak tak polecasz, niewykluczone, że nie wezmę się za to. Zobaczymy, czy opłaca się zarywać nocki. Co do brytyjskich autorów - George Orwell - "1984 rok" - mówi wam to coś? Też trzyma w napięciu i można się poczuć jak w za czasów państw totalitarnych. Książkę czytałem po angielsku, zatem zachwyt był jeszcze większy ![]() - Valverde - 11-02-2007 12:54 Ciampel napisał(a):jak tak polecasz, niewykluczone, że nie wezmę się za to. Zobaczymy, czy opłaca się zarywać nocki.Opłaca, opłaca ![]() Ciampel napisał(a):George Orwell - "1984 rok" - mówi wam to coś?Autora kojarzę, czytałem "Folwark zwierzęcy". Jak skończę Folletta, to się wezmę za ten tytuł, który polecasz. - Andre770 - 11-02-2007 14:15 Ja aktualnie czytam Krzyżaków. Nawet fajna ta książka. :wink: Jeżeli chodzi o Harry'ego to wszystkie częsci mam pare razy już przeczytane. 8) Po prostu podobał mi się. - tomash333 - 17-02-2007 13:36 Co to pana Pottera, tez czytalem i wciaga cholerstwo...ale nie lubie tego glupkowatego bohatera. taki ciciu. Fajna jest parodia BARRY TROTTER.. Inne ksiazki ktore polecam to Forrest Gump,Forrest Gump, i jak ktos lubi historie do D-DAY i Kompania Braci ![]() ![]() ![]() - Futbolowa - 09-03-2007 13:35 Ciampel napisał(a):przygody Tomka Wilemskiego - kojarzycie? Przy okazji podszlifowałem geografię, historię i wiedzę o plemionach Ameryki Południowej. Wyboru nie żałujęAaaaale kolega ma plusa już u mnie ![]() Znakomite książki! Moi rodzice sobie je na randkach wzajemnie czytali :mrgreen: :mrgreen: Jak byłam młodsza chcieli we mnie wskrzesić miłość do geografii i podróży i chyba im się udało. Czasem mam ochotę znów powrócić do tych książek, ale zwyczajnie brakuje mi czasu. Matura, matura, matura :? Jak sobie pomyślę, że przez całe liceum nie przeczytałam żadnej lektury i muszę wszystko nadrabiać, to aż mnie szlag jasny trafia. Dobrze, że chociaż streszczenia regularnie wertowałam, bo inaczej moja celująca ocena z polskiego, istniałaby wyłącznie w moich znach ![]() - man utd fan - 09-03-2007 14:07 Ja tam lubię Harrego Pottera a teraz czytam fajną książke zakazana magia nieźle wciąga od 2 do trzech dni i przeczytam :twisted: - Zashi - 09-03-2007 15:44 Ostatnio od nauczycielki angielskiego dostalem ksiazke zwiazaną z tematyka HP. A mianowicie "Quidditch przez wieki". Bardzo ciekawa lektura dla fanow serii. Niestety na jakies 20-30 minut ![]() Jesli chodzi o inne ksiazki to jestem w trakce czytania ksiazki Fredericka Forsyth`a pt. "Mściciel". Ciekawa pozycja. PRzeczytałem narazie jakies 100 stron i dochodze do wniosku ze to dopiero poczatek a zdarzen, a juz dosyc duzo sie działo.... |