![]() |
Rezerwy i młodzież - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Manchester United (/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Kadra (/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Rezerwy i młodzież (/showthread.php?tid=149) |
RE: Rezerwy i młodzież - Pchela - 15-05-2015 20:22 (14-05-2015 09:09)El Polako napisał(a): To według Ciebie w wieku 20 lat gdzie ma grać? W pierwszym zespole United?Mało jest takich zawodników którzy w takim wieku łapali by się do szerokiej kadry meczowej. Masz jakieś chore spojrzenie na wychowanków United i w ogóle na młodych graczy.Według mnie na pewno nie w trzeciej lidze angielskiej. Nie mówię, o United, bo to mega wysokie progi. Ale myślę, że w ekstraklasie europejskiej [niekoniecznie regularnie, wszystkie minuty, ale coś jak Ward-Prowse to bankowo], jak już wspomniałem. I główny zarzut tyczy się brytoli. Nie mam chorego spojrzenia na młodych graczy, na wychowanków - owszem. Jestem mega uprzedzony do Maknera, Blacketta czy Thorpa, Rothwella [wypożyczyliśmy go do Blackpool zimą, od tamtej pory zagrał 156 minut. Tego samego Blackpool, którego kadra na początku sezonu liczyła 14 zawodników, a sama drużyna zajęła ostatnie miejsce. Super wypożyczenie ![]() ![]() Spójrz na inne kluby. Dwudziestolatkowie to 94/95 rocznik, z naciskiem na 94 [bo sezon 2014/2015!] Bellerin w Arsenalu miejsca szybko nie odda, Coutinho jak przychodził do LFC miał 20 lat, Can ma 20 a w tym roku skończył 21, Bentaleb ma 20, Xhaka z BMG jak wchodził do zespołu miał 20, podobnie Ricardo Rodriguez, czy Patrick Herrmann, Calhanoglou, Heung Min Son to samo. Bayern w zimie wypożyczył Hojbjerga, lat 19. Nie do drugiej-trzeciej ligi, nie. Trafił do Augsburga. Under kilku zawodników wymienił, więc zostawię Anglię w spokoju. Różnicę widać gołym okiem. Ja sam lubię popatrzeć na młodych zawodników i oglądać ich rozwój, pewnie, kto nie lubi. Ale musi on już coś sobą reprezentować mając te 20-21 lat. A najwięcej młodych gra w Holandii i stamtąd rok w rok wypływają perełki za ładny hajs i nie zawodzą. Dlatego moim zdaniem to będzie bardzo dobre wyjście dla Januzaja i Pereiry, aby poszli do tej ligi - ale o tym wspomniałem. RE: Rezerwy i młodzież - michal85 - 15-05-2015 21:06 Po pierwsze Problem jest w tym Pchela, że Ty sprowadzasz wszystkich do jednego mianownika. To, że zawodnik A jest w wieku 20stu lat gotowy do gry na najwyższy szczeblu wcale nie oznacza, że ma większy potencjał niż jego rówieśnik kopiący gdzieś niżej. W grę przecież również wchodzi przygotowanie mentalne oraz fizyczne. Dlatego należy omawiać każdy przypadek z osobna, szczególnie jeśli się wysuwa takie śmiałe teorie jak "on skończy tam, a tamten tam". A najlepiej (powtórzę się) po prostu zobaczyć danego grajka w akcji. Po drugie Mówisz o innych ligach. Mnie się wydaje(aczkolwiek to tylko subiektywne wrażenie), że w innych ligach różnica między topowymi drużynami, a resztą jest znacznie większa niż w Anglii. Dlatego też młodzik z tych lepszych drużyn znacznie łatwiej znajdzie klub w tej samej klasie rozgrywkowej. Ja sobie nie wyobrażam, że w Anglii wypożyczony młodzik na tej newralgicznej pozycji(o tym później) dostaje szansę w drużynie PL. Przecież taki Coquelin, który rozgrywa przecież bardzo fajny sezon, kopał na początku sezonu w Championship. Coquelin! 24 lata na karku! Przykład Brytola? A proszę bardzo. Harry Kane, który teraz trzęsie całą Premier League, w wieku 20stu lat zaliczył mizerne okres na wypożyczeniu w Leicester. Przypomnę, że kiedyś wypożyczyliśmy jednego ciekawego juniora do ligi holenderskiej. David Jones. Kojarzysz nazwisko? Chłopak był wyróżniającą się postacią w rezerwach, świetnie sobie radził również w NEC. I co z tego? Zrobił znacznie mniejszą karierę niż błąkający się po drugich i trzecich ligach Cleverley. Po trzecie Środek pomocy to jedna z najbardziej newralgicznych pozycji. Mało który klub z topu daje szanse gry na tej pozycji niedoświadczonemu młodziakowi. A na pewno nie takiemu, który jeszcze nie grał w poważnej piłce (a Pearson pierwszy mecz w seniorskiej piłce rozegrał właśnie w Barnsley). Po czwarte Cały czas wypominasz tę trzecią ligę Pearsonowi, jakby to był jakiś mega argument. Prawdę powiedziawszy Ben mógł iść do Championship, bo propozycje były, ale zapadła decyzja, że jak mu się wiedzie dobrze w Barnsley to nie ma co ryzykować. Bo każde wypożyczenie to poniekąd ryzyko. To, że komuś na wypożyczeniu nie wychodzi nie oznacza, że jego ogórem. Rossi zaliczył fatalny okres na wypożyczeniu, ale mało kto miał wątpliwości, że to utalentowany kopacz. Po piąte Po raz kolejny powiem - założenie, że większość brytolom nie wychodzi, że większość jest przereklamowana i na tym budowanie tezy, że nie wyjdzie temu i tamtemu? Naprawdę? A nie lepiej po prostu zobaczyć chłopaków w akcji? Na przestrzeni lat nie tylko wielce ponoć utalentowanym brytylom nie wychodziło. Mieliśmy np. spory zaciąg z Italii - Macheda, Fornasier, Massacci, Macheda, czy Petrucci. Był holender Van Velzen i pewnie kilku więcej, o których już zapomniałem. Zapewne wielu albo o większości nie słyszało, albo nie ma pojęcia co się z nimi dzieje obecnie. Oczywiście, że najłatwiej powiedzieć, że młodzikom nie wyjdzie. Dlaczego? Bo zdecydowana większość w tym klubie kariery nie zrobi, bo trzeba być wyjątkowym piłkarzem aby przedrzeć się z akademii United do pierwszego zespołu i zostać w nim na lata. Tyle tylko, że jakby każdy wchodził do tego tematu i zachowywał się podobnie jak Ty, to moglibyśmy go już dawno temu zamknąć ![]() Po szóste Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Tutaj nie chodzi tylko o Pearsona, bo nikt się nie upiera, że Ben wielkim piłkarzem będzie. Nikt o zdrowych zmysłach i nikt, kto ma pojecie o piłce młodzieżowej. Już wiele było super talentów, którym nie wychodziło i przeciętniaków, którzy wytężoną pracą dochodzili na niemal szczyt. Dlatego irytuje mnie takie postawienie sprawy - "on skończy tam...". A już najbardziej zadziwiające jest to, że potrafisz być mega uprzedzony do zawodników, których pewnie w porywach widziałeś maksymalnie kilka razy na oczy. RE: Rezerwy i młodzież - Pchela - 03-07-2015 22:47 Tom Thorpe, kapitan rezerw, chyba nawet kilka sezonow w druzynie dolu tabeli Championship. XD Spoko. RE: Rezerwy i młodzież - michal85 - 20-09-2015 10:15 Obszerny skrót ostatniego meczu z Uefa Youth League Fajnie by było gdyby ta drużyna zaszłą dalej niż ostatnio, kiedy nie wyszliśmy z grupy. RE: Rezerwy i młodzież - michal85 - 10-11-2015 15:08 http://www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/football-news/manchester-united-among-europes-top-10420756 Cytat:Manchester United are one of Europe's top clubs for producing footballing talent. RE: Rezerwy i młodzież - Hubson - 10-11-2015 17:39 Ciekawe czy zawodnicy tacy jak Tosic też są zaliczani do takich zestawień. RE: Rezerwy i młodzież - Cepilek - 07-07-2017 11:20 Fajne czytanie z /r reddevils. Michał nie pisze już, ja mało oglądam i nie pisze o młodzieży już to dobrze jest się doinformować ![]() Cytat:I’ve got some time and I’m not doing anything so I thought I might as well make a post about what people can expect from the U18s next season! RE: Rezerwy i młodzież - michal85 - 07-07-2017 12:56 Mogę dodać kilka zdań od siebie. Kilka naprawdę fajnych grajków wyląduje w u23 i być może po żenującym poprzednim sezonie, w końcu będzie można patrzeć na wyczyny tej drużyny. DJ Bufongee, czy Boonen świetnie wyglądali w u18 i ciekaw jestem jak sobie poradzą szczebel wyżej. Dużo mniej się mówiło natomiast o Hamiltonie, a chłopak w kilku meczach mnie naprawdę zaskoczył. Świetnie warunki fizyczne, ale do tego naprawdę dobre wyszkolenie techniczne i umiejętność strzelania niesamowitych goli strzałami z dystansu (coś jak Pogba w u18). Z u18 to oczywistymi gwiazdami są ci wspomniani w tekście, ale osobiście będę z wielką uwagą losy naszego v-ce mistrza EUropy u17 - Barlowa. Fajnie będzie wrócić do młodzieżowej LM ![]() RE: Rezerwy i młodzież - michal85 - 20-07-2017 13:11 Co by nie zginęło... Dopiszę jeszcze, że mamy kolejny po Angelu Gomesie wielki talent. Mason Greenwood, bo o nim mowa, to niespełna 16-stol letni ofensywny pomocnik (a jakże mogłoby być ianczej? ![]() Nasi młodzicy przebywają na zgrupowaniu w Austrii i ostatnio w bardzo młodym składzie grali sparing: https://www.youtube.com/watch?v=wbx4mOlCVEw Wspomniany wcześniej Greenwood to nr 19 na powyższym filmiku. Fajnie też wyglądał jeden z numerów 20 ( ![]() RE: Rezerwy i młodzież - RedLucas - 20-07-2017 14:51 Dwóch było z 20, ale podejrzewam, że to ten czarniejszy? ![]() RE: Rezerwy i młodzież - michal85 - 20-07-2017 15:08 Tak jest ![]() |