Redcafe.pl - Manchester United Forum
Ligue 1 - Wersja do druku

+- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl)
+-- Dział: Sport (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Piłka nożna (/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Ligue 1 (/showthread.php?tid=559)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Ligue 1 - Hubson - 30-09-2012 23:36

Nie miałem wczoraj co z sobą zrobić toteż obejrzałem sobie mecz Lyon - Bordeaux.
Ciekawa historia związana z jednym z piłkarzy, mianowicie nasz stary znajomy, Steed Malbranque zagrał bardzo dobry mecz w barwach Lyonu. Ciekawostką jest fakt, że po odejściu z Tottenhamu Francuz, który jest wychowankiem swojego obecnego klubu podpisał konrakt z AS. Saint - Etienne czyli największym rywalem Lyonu. Po zagraniu tam jednego spotkania odechciało mu się grać i bez pobrania ani jednej pensji rozwiązał konrakt z "Zielonymi" i zawiesił karierę. Nie pamiętam z komentarza dokładnie kiedy zaczął trenować z Lyonem ale po jakimś czasie bez piłki zaczął właśnie treningi wśród rezerw Lyonu, później został przesunięty do 1 drużyny, i prezentował się dobrze na treningach a potem w meczach i teraz gra pierwsze skrzypce w środku pola Olympique. Fajnie było go dziś zobaczyć, bo trzeba oddać, że potrafił stosunkowo dużo i dobrze oglądało się go w koszulce Kogutów. Wczoraj wyglądał naprawdę dobrze.

Co do samego meczu to dość ciekawy, szkoda, że Bordeaux postawiło tylko na obronę i Lyonowi ciężko było przebić się przez zasieki bo tak to grała tylko jedna drużyna, ale taktycznie świetny mecz Żyrondystów zwłaszcza w obronie. Obraniak miał udział przy obu golach, najpierw zaliczył bezpośrednią asystę do Tremoulinasa, a potem piętką otworzył korytarz dla tego samego piłkarza, którego wrzutka przyniosła zamieszanie w polu karnym Lyonu i padł drugi gol. Ogólnie było paru piłkarzy, na których fajnie się patrzyło. Lyon zagrał 5 wychowankami, 4 w podstawowym składzie, 5 wszedł za jednego z nich. Ten właśnie, który zszedł Clement Grenier to taki fajny, ciekawy chłopak. No i miałem okazję przyjrzeć się dłużej Gomisowi. Napastnik o niecodziennym imieniu Bafetimbi zwany jako "najczarniejszy z czarnych" dziś nie wpisał się na listę strzelców ale miał parę okazji i bardzo ciekawy to jest napastnik. Naprawdę polecam obejrzeć któryś z meczów Lyonu choćby ze względu na tego piłkarza.

Ogólnie to w przyszłym tygodniu jest bardzo ciekawy mecz, Marsylia - PSG, pierwsza połowa będzie jak znalazł jako rozgrzewka przed Gran Derbi. A jeżeli komuś się spodoba to nie jest powiedziane, że to druga połowa GD może być deserem do meczu w Ligue 1.

RE: Ligue 1 - sebos_krk - 23-04-2013 10:16

To były dla mnie bardzo udane piłkarsko dni. Wczoraj tytuł United, a w sobotę pierwsze od 32 lat trofeum dla ASSE - Puchar Ligi Francuskiej. Cieszy mnie to, bo mieszkałem przez pewien czas w okolicach Saint- Etienne i dobrze pamiętam jak kibice są zakochani w tym klubie. Jaka fantastyczna atmosfera panuje na Stade Geoffroy - Guichard.
Fajnie, bo jeszcze niedawno ten niezwykle utytułowany klub pałętał się po otchłani drugiej ligi.

Podobały mi się słowa Tomasza Smokowskiego:
Cytat:Poza Bretanią - co oczywiste, poza Lyonem, bo to wielki, lokalny rywal Saint - Etienne i Korsyką, skąd pochodzi trener Frederic Antonetti, cieszy się cała Francja, bo Zieloni to coś więcej niż klub - to stan umysłu.

---------------------

A już w niedzielę o 14 wielkie derby: OL - ASSE, tym bardziej ciekawe, że obie drużyny bezpośrednio walczą o awans do Champions League Smile

RE: Ligue 1 - sebos_krk - 21-05-2013 21:24

W przyszłym sezonie do ligi wracają 7-krotny mistrz z Monaco, 8-krotny z Nantes i dobrze znane kibicom Guingamp.

Walka o tytuł zapowiada się ultrapasjonująco. Monaco pewnie wykupi wszystkich piłkarzy z nazwiskami, którzy tylko skuszą się na pieniądze i raj na ziemi. PSG opromienione championatem poszuka wzmocnień chcąc podbić Europę. Dawną potęgę spróbują odbudować w Lyonie. Czwarta do brydża Marsylia również nie odpuści w walce o mistrzostwo.
W przerwie wakacyjnej spodziewam się grubego wyścigu zbrojeń nad Sekwaną. Okno transferowe może być równie ciekawe co w Anglii.

RE: Ligue 1 - Jaroldz - 21-05-2013 22:13

Sky Italia poinformowała, że za ok. 70 milionów euro do Monaco przechodzi Joao Moutinho oraz James Rodriguez, wielokrotnie z nami łączony. Jeśli okaże się to prawdą, to po prostu brak słów...

Valdes, Falcao, Moutinho, Rodriguez... Kogo jeszcze kupią w tym okienku?! I gdzie jest to pieprzone FFP?!

RE: Ligue 1 - Foster - 21-05-2013 23:11

James zaprzeczył doniesieniom mediów. Potwierdził także, że ma inne oferty jednak dobrze czuje się w Porto i nie chce odchodzić.

RE: Ligue 1 - brayoz - 22-05-2013 18:22

A gdzie są jakiekolwiek potwierdzenia transferów Valdesa, Falcao? :>

RE: Ligue 1 - Pchela - 22-05-2013 21:43

Nie ma. Tak samo nie ma potwierdzenia kontraktu Bale'a, ale media napisaly wiec tak jest, nie? :/

RE: Ligue 1 - Jaroldz - 23-05-2013 22:43

Według mnie transfery Falcao, Moutinho oraz Jamesa to kwestia dni. Za dużo się pisze o nich w kontekście gry w ASM.

RE: Ligue 1 - Pchela - 24-05-2013 11:36

Moutinho i James przeszli do ASM. Wszystkich kupią. Jeszcze się po Evre zgłoszą. Big Grin

RE: Ligue 1 - Jaroldz - 24-05-2013 18:58

Tak jak myślałem, transfery ww. piłkarzy to tylko kwestia dni i tak też się stało. Teraz czas na Falcao i Valdesa, a i zarzucają sieci po kolejnych piłkarzy. W kręgu ich bliskich obserwacji jest ponoć Lemoine czy N'Zogbia.

RE: Ligue 1 - Kosma - 24-05-2013 20:13

Tym bardziej spektakularny będzie ich pieprznięcie o ziemię, którego im szczerze życzę Smile

RE: Ligue 1 - Lasq - 24-05-2013 20:17

Fajny klub z fajna tradycją, szkoda że tak skończył. Mi tam jest żal kibiców.

RE: Ligue 1 - Hubson - 24-05-2013 20:47

A parę lat temu w finale z Porto to im kibicowała większość głównie pewnie za pokonanie Realu Madryt.
Kto teraz pamięta takiego piłkarza jak Shabani Nonda Big Grin?
Rothen, Giuly, Evra, Flavio Roma w bramce, o ile dobrze pamiętam, to Squillacci, Gael Givet, Fernando Morientes. Taki fajny skład mieli wtedy, tylko za kij nie pamiętam jaki trener ich wtedy prowadził.

RE: Ligue 1 - Kosma - 24-05-2013 20:55

Deschamps?

RE: Ligue 1 - Pchela - 24-05-2013 20:57

Didier Deschamps.

A Nonde to znam np. ja. A ekipka fajna. Plasil + Bernardi [mega się tym typem jarałem]. Jeszcze Dado Prso. Heart