Redcafe.pl - Manchester United Forum
Dimitar Berbatov - Wersja do druku

+- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl)
+-- Dział: Archiwum (/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Dział: Archiwum tematów (/forumdisplay.php?fid=27)
+---- Dział: Byli piłkarze (/forumdisplay.php?fid=36)
+---- Wątek: Dimitar Berbatov (/showthread.php?tid=577)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Re: Dimitar Berbatov - matys - 07-04-2009 11:15

Też mnie to wkurza, tak samo jak spolszczanie zagranicznych nazw klubów. W każdym razie poprawiłem nazwę tematu.

Re: Dimitar Berbatov - sebos_krk - 07-04-2009 12:20

Stoiczkow, Leczkow, Iwanow- zawsze się w Polsce pisało z "w" na końcu. Nawet wikipedia podaje taką pisownie.
Nie rozumiem z jakiej paki mamy pisać przez "v"? Jesteśmy w Anglii? Nie. Jesteśmy w Bułgarii? To piszmy Димитър Бербатов. Przecież to nie Anglik, żeby używać ich pisowni.

Re: Dimitar Berbatov - maju - 07-04-2009 13:59

A jak wyobrażacie sobie sytuację, w której Berba miałby na koszulce Berbatow? Komentatorzy musieliby czytać Berbatoł, bo wszyscy wiemy, jak się czyta w Anglii 'w'... Żaden problem przecież to nie jest z tą pisownią jego nazwiska...

E: Przypomniałem sobie, że podobnie było z Szewczenką. W Milanie na koszulce miał Shevchenko, a w Chelsea Shewchenko.

Re: Dimitar Berbatov - Jakub T - 07-04-2009 14:10

Czyli wychodzi że jaki kraj tak zwał.
Ja mimo wszystko będę pisać jego nazwisko jako-Dymitar Berbatov, bo takie ma oficjalnie na Wyspach, na koszulce, w klubie itd. Skoro on sam nie protestuje i nie nalega żeby pisać inaczej jego godność to znaczy że nie jest źle. Chyba sam wie najlepiej jak ma być.

Re: Dimitar Berbatov - RedLucas - 07-04-2009 16:01

To co mówi sebos to jest prawda. Jesteśmy w Polsce, dlatego piszemy jego nazwisko przez 'w', a w Anglii jego nazwisko jest pisane przez 'v', ponieważ tak jak powiedział maju, mieliby problemy z wymówieniem Wink

Re: Dimitar Berbatov - dsw_MUszyna - 07-04-2009 16:18

Jak dla mnie każde nazwisko jest swoiste dla danego języka. Przecież nie mówiliśmy na Alana Smitha - Alan Kowal. Oczywiście bez szaleństw, żeby od razu pisać Cyrylicą.
Niech któryś ze starszych forumowiczów, który pamięta jeszcze naukę radzieckiego w szkołach (są tu tacy?) przekonwertuje litery na rzymskie i otrzymamy rozwiązanie zagadki. Sam na nią niestety nie znam odpowiedzi.

Re: Dimitar Berbatov - Chudy - 07-04-2009 16:49

matys napisał(a):Też mnie to wkurza, tak samo jak spolszczanie zagranicznych nazw klubów. W każdym razie poprawiłem nazwę tematu.

to Inter Milan mówisz ? czy Inter Mediolan ?, czy AC Mediolan bądź AC Milan ?

wracając do tematu, każda pisownia jest poprawna ważne żeby było zrozumienie o kogo lub o czym się mówi. Osobiście ja preferuje Berbatov ale tylko z przyzwyczajenia, i myśle że Dimitar nie obraziłby się za pisownie Berbatow. Tym bardziej że jego imię i nazwisko w oryginalnej pisowni jest napisane cyrylicą i zależy od szkoły tłumaczenia.

Re: Dimitar Berbatov - panopticum - 07-04-2009 16:50

dsw_MUszyna napisał(a):Oczywiście bez szaleństw, żeby od razu pisać Cyrylicą.
Znaczy, pisanie jak Angole jest ok, ale już Bułgarzy mogą się wypchaćSmile.

Re: Dimitar Berbatov - dsw_MUszyna - 07-04-2009 16:52

pan_opticum napisał(a):
dsw_MUszyna napisał(a):Oczywiście bez szaleństw, żeby od razu pisać Cyrylicą.
Znaczy, pisanie jak Angole jest ok, ale już Bułgarzy mogą się wypchaćSmile.
czepiasz, się pan. To jest w kontekście to użytku w języku polskim.

Re: Dimitar Berbatov - panopticum - 07-04-2009 16:56

Dla mnie czepianiem się bardziej jest wywoływanie dyskusji o jednej literceSmile. Po mojemu to jak komu wygodnie. Ja np. wolę pisać "Małafiejew" zamiast "Malafeev". Tak samo wolę używać normalnego polskiego "w" a nie "v", kiedy to "w" być powinno być.

Re: Dimitar Berbatov - Lucas - 07-04-2009 17:07

Raczej ktoś tutaj nie potrafi logicznie myśleć. Jesteśmy w Polsce, używamy alfabetu polskiego, w którym v nie ma. Dlatego zawsze będzie Berbatow, Iwanow, Petrow
maju napisał(a):A jak wyobrażacie sobie sytuację, w której Berba miałby na koszulce Berbatow? Komentatorzy musieliby czytać Berbatoł, bo wszyscy wiemy, jak się czyta w Anglii 'w'... Żaden problem przecież to nie jest z tą pisownią jego nazwiska...
Ale my mieszkamy w Polsce, nie w Anglii?

maju napisał(a):E: Przypomniałem sobie, że podobnie było z Szewczenką. W Milanie na koszulce miał Shevchenko, a w Chelsea Shewchenko.
[Obrazek: 6092.jpg]
Realy?

Re: Dimitar Berbatov - matys - 07-04-2009 18:39

:lol: Ciekawa dyskusja, nie powiem.
Chudy napisał(a):to Inter Milan mówisz ? czy Inter Mediolan ?, czy AC Mediolan bądź AC Milan ?
Ale że co?

Re: Dimitar Berbatov - michal85 - 07-04-2009 18:55

Cytat:Raczej ktoś tutaj nie potrafi logicznie myśleć. Jesteśmy w Polsce, używamy alfabetu polskiego, w którym v nie ma. Dlatego zawsze będzie Berbatow, Iwanow, Petrow
Yyyy...Ewans ?

Re: Dimitar Berbatov - Lucas - 07-04-2009 19:33

michal85 napisał(a):Ewans ?
Angielskiego nie spolszczymy, tylko ewentualnie przetłumaczymy. Ale jaki tego sens?

Re: Dimitar Berbatov - panopticum - 08-04-2009 00:13

Pamiętajcie: Arshavin, NIE Arszawin. Tak jest bardziej poprawniej.