Champions League 2012/2013 - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Archiwum (/forumdisplay.php?fid=8) +--- Dział: Archiwum tematów (/forumdisplay.php?fid=27) +---- Dział: Sezon 2012/2013 (/forumdisplay.php?fid=53) +---- Wątek: Champions League 2012/2013 (/showthread.php?tid=1270) |
Champions League 2012/2013 - Mata - 16-08-2012 20:05 Przed nami 21. sezon Ligi Mistrzów UEFA (57., licząc wcześniejsze rozgrywki PEMK), najważniejszych europejskich rozgrywek klubowych. Manchester United, wicemistrz Anglii, do rozgrywek przystępuje od fazy grupowej. W walce o trofea zabraknie mistrza Polski, Śląska Wrocław, który odpadł już po boju ze szwedzkim Helsingborgiem. Tytułu najlepszej drużyny Europy bronić będzie Chelsea, dla której było to pierwsze takie zwycięstwo w historii - niezagrożony zostaje zatem lider klasyfikacji ogólnej, dziewięciokrotny triumfator Real Madryt. Finał odbędzie się 25 maja na londyńskim Wembley z okazji 150-lecia założenia pierwszej futbolowej federacji, FA. Stadion ten gościć będzie finał po raz siódmy - wśród dotychczasowych wymienić należy te z 1968 i 2011 roku, kiedy brał w nich udział Manchester United. Pary 4. rundy kwalifikacyjnej Ligi Mistrzów: FC Basel (Szwajcaria) - CFR Cluj (Rumunia) Helsingborg IF (Szwecja) - Celtic Glasgow (Szkocja) BATE Borysów (Białoruś) - Hapoel Kirjat Szmona (Izrael) AEL Limassol (Cypr) - Anderlecht Bruksela (Belgia) Dinamo Zagrzeb (Chorwacja) - NK Maribor (Słowenia) Sporting Braga (Portugalia) - Udinese Calcio (Włochy) Spartak Moskwa (Rosja) - Fenerbahce Stambuł (Turcja) CD Malaga (Hiszpania) - Panathinaikos Ateny (Grecja) Borussia Moenchengladbach (Niemcy) - Dynamo Kijów (Ukraina) OSC Lille (Francja) - FC Kopenhaga (Dania) Zwycięzcy dziesięciu dwumeczów awansują do fazy grupowej. Spotkania zaplanowano na 21/22 i 28/29 sierpnia. Śląsk trafiłby na Celtic i wcale nie byłby bez szans gdyby jako tako "potrafił grać" w piłkę, ale mniejsza o to. Z tzw. kopciuszków możemy mieć w fazie grupowej reprezentanta Izraela czy też AEL Limassol. Mecz o życie dla ekipy Dynama Zagrzeb i vice versa będzie konfrontacja z Mariborem. Ciekawie zapowiada się spotkanie Spartaka z Fener + szejkowa Malaga z Panatą. Jakieś te eliminacje bez wielkich mocarzy Re: Champions League 2012/2013 - KARTONick - 16-08-2012 20:14 Najciekawsze spotkanie odbędzie się chyba w Moskwie. I ekipa Spartaca i Panathinaikosu mają coś do udowodnienia. No i będzie to także taka "bitwa lig", wreszcie przekonamy się gdzie lepiej kopią Celtic wcale nie musi pokonać Szwedów. Pierwszy mecz w lidze mieli bardzo słaby(1-0 z Abeerden), więc w LM może być jeszcze gorzej. Powiem tak, moim "United" w tej rundzie jest Lille. Niech dokopią Duńczykom Re: Champions League 2012/2013 - Mata - 16-08-2012 20:26 KARTONick napisał(a):No i będzie to także taka "bitwa lig", wreszcie przekonamy się gdzie lepiej kopią Chyba biją :lol: Re: Champions League 2012/2013 - Tomek91 - 29-08-2012 20:30 W ramach przypomnienia, jutro losowanie grup Re: Champions League 2012/2013 - Jaroldz - 29-08-2012 20:47 W tamtym sezonie mieliśmy najłatwiejszą z możliwych grup i z niej nie wyszliśmy, bo SAF zlekceważył rywali. Może teraz dobrze byłoby dostać mocniejszą grupę, aby Fergiego znów nie poniosło i nie wystawiał dziwnych składów na mecze LM :?: A tak na poważnie, znów liczę, że dostaniemy grupę śmiechu z nadzieją, że tym razem SAF będzie wystawiał mocniejsze składy. W weekendy poprzedzające mecze w Lidze Mistrzów mamy ciężkie mecze, więc łatwiejsza grupa nam się przyda. Re: Champions League 2012/2013 - KARTONick - 30-08-2012 09:30 Cytat:Podział na koszyki przed losowaniem LM: No to bawimy się w wybieranie grup, bo już dziś losowanie(transmisja na Eurosporcie) ! Grupa śmierci wg mnie: Manchester United Zenit Sankt Petersburg Juventus Turyn Borussia Dortmund Grupa marzeń wg mnie: Manchester United Dynamo Kijów Spartak Moskwa CFR Cluj Re: Champions League 2012/2013 - kaka - 30-08-2012 09:30 Dobrze byłoby trafić z drugiego koszyka na Schalke. Jest to ciekawa drużyna, nie wiałoby nudą, a przy odpowiedniej motywacji łykamy ich na spokojnie. Dodatkowym plusem jest bliskość Gelsenkirchen i bezpośrednie połączenie lotnicze, pozwoli to na szybki powrót do Manchesteru i szybszą regeneracje. Nie chciałbym trafić na wschodnie kluby typu Dynamo Kijów, Zenit czy Szachtar, z powodów odmiennych do tych które podałem w przypadku niemieckiego teamu. Odrzuciłbym też tutaj wszystkie drużyny z półwyspu Iberyjskiego, które nam po prostu nie leżą i gra się z nimi ciężko. W trzecim koszyku jest już luźniej i są tam drużyny 'przyjazne' według mnie dla Manchesteru. Omijałbym tylko Spartaka Moskwę i Galatasaray żeby nie tłuc się nie wiadomo ile i nie tracić zbytnio czasu na długą podróż. Nie chciałbym też trafić na Juventus, który jest dobrym zespołem, ale ciężko byłoby z nimi grać, zostawmy ten pojedynek na co najmniej ćwierćfinał. Cieszyłbym się gdybyśmy trafili tutaj na Ajax, Anderlecht lub Lille. Czwarty koszyk, oprócz Borussii wydaje się najzwyczajniej w świecie słaby. Ominąć tylko Białoruś, Rumunie czy inną Chorwację i będzie super. Najbardziej trzymam kciuki za trafienie na Celtic Glasgow. Moja wymarzona grupa: 1. Manchester United, 2. Schalke 04 Gelsenkirchen, 3. Ajax Amsterdam, 4. Celtic Glasgow. Mocne nazwy, które gwarantują jakieś emocje, ale przy okazji do pokonania bez większej spiny. Re: Champions League 2012/2013 - Hubson - 30-08-2012 11:45 A ja za Ajax chciałbym jednak Juve. Było by to niesamowicie ciekawy dwumecz mimo iż grupowy i prawdopodobieństwo zmierzenia się w finale także było by większe Re: Champions League 2012/2013 - Tomek91 - 30-08-2012 12:13 A co byście powiedzieli na projekt PSG? Re: Champions League 2012/2013 - Silvan - 30-08-2012 13:52 Ja bym tam chciał żeby United trafiło na Borussię. Musieliby spinać poślady od początku i nie traktować LM lajtowo, a jeszcze zobaczylibyśmy jak się Polacy zaprezentują na OT, szczególnie Lewandowski. Poza tym transmisja w TVP byłaby na 100% ! Ah przypomina mi się 1997 i United z Cantoną przeciwko Borussi..... Re: Champions League 2012/2013 - KARTONick - 30-08-2012 17:55 Imo mamy łatwą grupę, awans z pierwszego miejsca powinien być na lajcie, ale nie wolno lekceważyć, jak rok temu Jedynie boję się trochę o mecze z Bragą, naprawdę mogą być dla nas groźni, szczególnie w Portugalii, bo wątpię czy którakolwiek z tych drużyn ugra coś w Anglii Grupa D jest przekozacka Re: Champions League 2012/2013 - allfanmu - 30-08-2012 18:08 Grupa bardzo łatwa jak się wydaje, ale rok temu też się tak wydawało. Boję się właśnie, że Ferguson znowu da pograć młodzieży. Po doświadczeniach z zeszłego roku zapewnijmy sobie awans jak najszybciej a w ostatnich meczach możemy poeksperymentować. Minus taki, że na żaden mecz nie możemy liczyć transmitowany w TV, bo coś czuję, że będzie na zmianę grupa z Realem i Barcą. Chociaż z drugiej strony takiemu klubowi taka wpadka dwa razy z rzędu się nie zdarza. A już na pewno ludzie odpowiedzialni zatroszczą się o to, żeby się nie powtórzyło. Re: Champions League 2012/2013 - Silvan - 30-08-2012 18:49 Szkoda trochę Borussi, będą mieli mega ciężko. Mam za to nadzieję że Mou i Ronny spuszczą ostry wpierdziel cwaniakom z City. Jak będą grali z Niebieskimi w Machesterze to będą mieli mega wsparcie Grupa United wydaje się bardzo łatwa, ale tureckie kluby zawsze są bardzo groźne, zwłaszcza na swoich stadionach przy ogłuszającym dopingu. Ja dalej nie wiem z kim gramy pierwszy mecz w LM... o_O Re: Champions League 2012/2013 - robaldo - 30-08-2012 18:54 Zzzz... rok w rok to samo, te grupy Manchesteru są niebywałe Re: Champions League 2012/2013 - truered - 31-08-2012 02:15 Ja aż takim optymistą nie jestem - z portugalskimi zespołami nigdy przesadnie dobrze nam nie szło i nie chodzi mi tu tylko o wpadki z Benficą w zeszłym roku i sezonie 05/06. Ze Sportingiem wygrywaliśmy jedną bramką po naprawdę zaciętych spotkaniach, w dwumeczu z Porto ratował nas Cristiano lub też pogrążały gole w ostatnich minutach. Tym bardziej, że w spotkaniu z Bragą gramy kilka dni przed ważnym meczem na Stamford, więc składem trzeba będzie rotować. Galatasaray to naprawdę ciężki przeciwnik. Byłem na ich meczu z Fenerbahce w listopadzie ub. roku i to jest zespół, który gra do końca, nigdy nie odstawiają nogi, mają za trenera chodzącą legendę tureckiej piłki - Fatiha Terima (wygrał z zespołem Puchar i Superpuchar UEFA + dotarł do półfinału EURO 2008 z reprezentacją). Ponadto, 50,000 fanów, którzy zrobią wszystko, by tylko zdekoncentrować przeciwnika (latające buty, zapalniczki, monety w stronę przeciwników). Mają świetnego Emre Colaka, który grą przypomina Modrica i myślę, że może to być jego ostatni sezon w Turcji przed transferem do silniejszej drużyny. Ponadto, zrobili świetne transfery - przyszedł Hamit Altintop z Realu Madryt, który znakomicie gra pod Terimem i to w dużej mierze dzięki niemu został wybrany do 11 turnieju EURO 2008. Przyszedł chyba najlepszy napastnik w ligach europejskich zeszłego sezonu - Burak Yilmaz, który w zeszłym sezonie zdobył 30 bramek w 33 meczach. Do nich warto dodać chociażby Fernando Muslerę, Johana Elmandera, Felipe Melo, czy Eboue i wychodzi nam ekipa, którą stać na wyjście z tej grupy. Tym bardziej, że z Turkami gramy u siebie tuż przed spotkaniem z Liverpoolem i musimy bezapelacyjnie wygrać. Jeśli chodzi o Cluj to nie spodziewałbym się tak lekkiej przeprawy jak w zeszłym roku z Otelulem. Dla Cluj to już trzeci występ w CL w ciągu 4 lat. Nie powinniśmy mieć problemów, żeby wygrać z Rumunami, ale trzeba uważać, bo Cluj w przeszłości wygrywało z Romą, Basel, czy zabrało punkty Chelsea. Myślę, że na koniec grupa powinna wyglądać tak: 1. United 2. Galatasaray 3. Braga 4. Cluj |