![]() |
Książki - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Na luzie (/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Offtopic (/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Książki (/showthread.php?tid=68) |
Książki - Luki - 26-01-2008 11:37 Jakie są Wasze ulubione? Jakiego pisarza cenicie najbardziej? Co ostatnio przeczytaliście? Re: Książki - Futbolowa - 26-01-2008 11:49 Ja ponad wszystko kocham 'Ojca chrzestnego' - bezapelacyjne najlepsza książka, po jaką sięgnęłam. A dziś jadę z moim M. po mój prezent urodzinowy [jak zawsze - zero elementu zaskoczenia ![]() ![]() Re: Książki - Luki - 26-01-2008 11:59 Też przeczytam Harry'ego Pottera z czystej ciekawości, jak się skończy ta seria. A ludzie krytykują, bo odniosła sukces komercyjny, a to spotyka się z krytyką w niektórych środowiskach. Uważana jest za mało ambitną (kolejne części niewiele się różnią, ten sam schemat) i dziecinną, a to dodatkowo świerzbi krytyków 8-) Ja czytając Pottera, wspominam sobie czasy kiedy będąc małym dzieckiem marzyłem o tym żeby zostać czarodziejem itp. :mrgreen: Re: Książki - Futbolowa - 26-01-2008 12:06 Oj tak, chciało się kiedyś bywać w takim Hogwarcie. A z tym, że książka jest dziecinna się zupełnie nie zgadzam. Przekazuje całe mnóstwo ważnych wartości, z naciskiem na lojalność, przyjaźń, wierność, uczciwość itd. itd. Sama nie chciałam po nią sięgnąć, ale podstępem niektórzy mnie do tego 'zmusili' i od tego czasu naprawdę uwielbiam sięgać po całą serię ![]() Re: Książki - Kula - 26-01-2008 12:11 Ulubieni - Łysiak, Suworow, Verne. Ostatnia - Upadek Cesarstwa Rzymskiego na Zachodzie - E.Gibbon i Postępowanie Administracyjne - prof. Wierzbowski ![]() Re: Książki - Devi - 26-01-2008 12:19 ulubione to zazwyczaj kryminały ![]() z autorów to uwielbiam Harlana Cobena i Alex Kava ![]() ostatnia przeczytana książka to "twarz z przeszłości" Fern Michaels ![]() Re: Książki - Luki - 26-01-2008 12:23 Futbolowa napisał(a):A z tym, że książka jest dziecinna się zupełnie nie zgadzam. Przekazuje całe mnóstwo ważnych wartości, z naciskiem na lojalność, przyjaźń, wierność, uczciwość itd. itd. Ja napisałem, że jest uważana za taką. Również nie podzielam tej opinii. O tym co lubię i co ostatnio czytałem rozpisze się wieczorkiem, bo teraz czasu brak, a dla mnie to temat - rzeka ![]() Re: Książki - Futbolowa - 26-01-2008 13:00 Wiem, wiem, wiem ![]() Ja po prostu odniosłam się do tej ogólnej opinii, nie twierdząc, iż należy ona do Ciebie ![]() Cytat:VerneNie znoszę. Nie potrafię przebrnąć choćby przez kilka rozdziałów. Może dlatego, że to gatunek, który zupełnie do mnie nie trafia. Re: Książki - Zelman - 26-01-2008 13:07 Przedewszystkim czytam książki Neil'a Gaimana i Isaac'a Asimova oraz polskich tworców literatury fantastycznej np. Szmidt, Pilipiuk czy Sapkowski. Poza tym jeśli nawinie sie jakaś ciekawa książka to nie pogardzam ![]() Re: Książki - Tomassen - 26-01-2008 13:18 Futbolowa napisał(a):A z tym, że książka jest dziecinna się zupełnie nie zgadzam. Przekazuje całe mnóstwo ważnych wartości, z naciskiem na lojalność, przyjaźń, wierność, uczciwość itd. itd. Podpisuję się ![]() Harry Potter. To jest mój ulubiony cykl. Siódmą część przeczytałem po angielsku już jakieś... no gdzieś w październiku ![]() SPOJLER! (mozna to tak nazwac) Najbardziej zawiodłem się na ostatnim rozdziale. Rowling powiedziała kiedyś, że ostatni rozdział zajmuje jej całą teczkę, że jest tam opisane, co bohaterowie będą robić w przyszłości i takie tam. A tu raptem 2 kartki? ;| no dajcież spokój, zawiodłem się po prostu... Koniec spojlera ![]() Jeśli chodzi o Władcę Pierścieni. Tolkien był mistrzem, stworzył własny świat, mity, języki. To tak jakby Homer napisał całą mitologię grecką przed stworzeniem Illiady czy tam czegoś ![]() ![]() ![]() Re: Książki - buri - 26-01-2008 16:25 Mi ostatnio podobaly sie ksiazki Paoliniego i Browna (szczegolnie "Cyfrowa Twierdza"). Jak jakas ksiazka mnie wciagnie to moge czytac do poznej nocy (badz do wczesnega rana) ![]() Re: Książki - vtg87 - 26-01-2008 17:11 Ojejjjjjjjjjjj... Ja z racji mej filologii polskiej powinnam tu zarzucić czymś równie ambitnym, jak mieszanie patetycznego stylu z niektórymi bardzo kolokwialnymi sformułowaniami ![]() Ja zaczytuję się w Cobena... Połykam książkę w jeden dzień, niezależnie od tego, czy mam coś na drugi dzień, czy nie. Coben ma u mnie priorytet, zdecydowanie. uwielbiam jego styl - przemawia do mnie to, co on pisze i naprawdę odprężam sie przy lekturze jego książek. Ogólnie lubię literaturę, w której coś sie dzieje - jakieś zabójstwa itd., ale są kryminały lżejsze i cięższe. Początkowo nie mogłam przebrnąć przez książki Mankella, ale jak się zabrałam, to "Morderca bez twarzy" jest jedną z lepszych powieści, jakie wpadły mi w łapki. Priorytet... Rowling. Zdecydowanie. Nie czytałam w pełni tego tematu, bo bałam się, że ktoś mi rzuci zakończenie tej obecnej części, a że mam ją obok ręki na biurku i nie śpię dziś w nocy, to jutro już sama będę świadoma zakończenia. Ale Pottera (choć dla niektórych to dziecinada) pochłaniam w jeden dzień i jedną noc. Nawet, jeśli muszę czytać przy świetle wyświetlacza z komórki - co miało miejsce już kilka razy (również w przypadku Cobena ![]() Z klasyki... Zdecydowanie rosyjska szkoła powieści. Fantastyczny język i przystępna forma. Bardzo fajne np. opowiadania pisywał Gogol, a wzorujący się na nim w końcu Bułhakow również stworzył kilka bardzo fajnych książek/opowiadań. "Mistrz i Małgorzata" to wg mnie majstersztyk - jedna z najlepszych książek, jakie w życiu czytałam. Dziś przeczytałam też "Diaboliadę" - bardzo zawiklane, ale dobre opowiadanie, również polecam. Tyle, że opowiadania Bułhakowa są utrzymane w zupełnie innym stylu i klimacie niż "MiM" i widać bardzo wyraźnie wzorowanie sie na Gogolu. Ale nie zapominam o Dostojewskim, którego "Zbrodnia i kara" jest jedną z moich ulubionych książek. Lektury: Cierpienia Młodego Wertera, Faust, Dziady... Zdecydowanie najlepsze wg mnie w starym kanonie lektur obowiązkowych. Moliere jest również fantastyczny. Wracając do współczesnych... Zagraniczni autorzy to u mnie jeszcze Dan Brown - właściwie wszystkie jego książki, oddzielając jednak fikcję literacką od rzeczywistości (choćby wątpliwej) - czyli np. jako katolik nie podzielam zdania autora nt. związku Jezusa z Maria Magdaleną itp. Książka to przede wszystkim inny świat i nie mam pojęcia, jak można utożsamiać świat przedstawiony w kartach książki ze światem realnym... Przeczytałam tylko jedną książkę popularnego Coelho i nie odczuwam potrzeby dalszej lektury. Ponoć wszystkie są na jedno kopyto. Największe rozczarowanie... Guillermo Martinez i jego "Oksfordzka seria" - przepraszam za wyrażenie, ale nigdy wcześniej nie czytałam "syfu", który byłby swego czasu aż tak reklamowany i polecany. Jednak moje studia stwarzają okazję do czytania książek, po które normalnie bym zapewne nie sięgnęła - mówię tu o "Wniebowstąpieniu" Tadeusza Konwickiego, które baaaaardzo mi się spodobało i które czyta się bardzo szybko. Tak samo opowiadanie kryminalne Tokarczuk "Zamknij oczy. Już nie żyjesz" - fantastycznie wymieszane światy bohaterki i narracji - strasznie poplątane opowiadanie, zmuszające do zastanowienia się nad tym, co czytamy ![]() Jak mi się coś przypomni to dodam jeszcze coś ;-) Re: Książki - Luki - 27-01-2008 01:25 Więc wymienię kilka książek, które polecam: - Eduardo Mendoza "Przygoda fryzjera damskiego" i następne dwie części trylogii (można się uśmiać do rozpuku) - Jean Claude Izzo i jego "Trylogia Marsylska" (bardzo klimatyczny kryminał. Świetnie zarysowana sceneria - Marsylia, miasto imigrantów, autor opisuje jakby to był zupełnie inny świat. Lakoniczny, nierzadko wulgarny język świetnie oddaje specyficzny klimat.) - Neil Gaiman (w szczególności polecam "Nigdziebądź", całkiem nieźli "Amerykańscy Bogowie" i "Chłopaki Anansiego". Ostatnio pojawił się w kinach film "Gwiezdny pył" i jest on ekranizacją powieści Gaimana o tym samym tytule. Jak ktoś się waha czy przeczytać, czy obejrzeć, radzę najpierw poczytać. Świetna baśń niekoniecznie dla dzieci). Warta uwagi jest również napisana wspólnie z T. Pratchett'em książka pt. "Dobry Omen". No i komiksowa seria Gaimana - "Sandman" 8-) - G. Orwell - w szczególności uwielbiam Rok 1984. Świetna i mądra książka, powinna być obowiązkową lekturą, a niestety nie jest. - Tolkien - najbardziej przypadł mi do gustu "Hobbit". Wąłdca Pierścieni za wolno się rozkręcał w pierwszym tomie. Polecam parodię świata stworzonego przez Tolkiena pt. "Śrubziemie" autorstwa Chris Riddell'a i Paul Stewart'a - biografie: Kurta Cobaina (Come As You Are, w polskim tłumaczeniu "Bądź jaki bądź" :lol: ) , Jima Morissona - biografie: Ronaldo, Maradony, Kowalczyka, Dudka. Co do Beckhama to miejscami troszkę nudna i sztuczna, szczególnie wtedy kiedy opisuje Victorię, spotkania z nią itp. - H.P. Lovecraft - mój ulubiony pisarz grozy. Tworzy świetny klimat w swoich opowiadaniach. Polecam w szczególności "Widmo nad Innsmouth" - lubię również książki historyczne (w szczególności o II wojnie światowej) polecam przeczytać "O jeden most za daleko" - chyba jeden z najlepszych reportaży wojennych, jaki kiedykolwiek powstał. Teraz czytam "Wojna na Pacyfiku" i musże przyznać, że również ciekawa, ale polski wydawca nie dał rady i książka troszkę na odpieprz. Mało map, średnie tłumaczenie (momentami można się pogubić w nawale nazwisk i nazw) no i przypisy na końcu każdego rozdziału, zamiast u dołu strony :!: - "Zderzenie Cywilizacji" - bardzo ciekawie napisana, troszkę gdybanie, jednak poparte rozsądnymi dowodami, głównie analizami danych historycznych więc wielce prawdopodobne ![]() - niezłą książką, którą ostatnio przeczytałem jest także "Rosario Tijeras" (też niedawno nakręcono film o tym samym tytule, niestety nie było mi dane obejrzeć) Re: Książki - Basieńka - 27-01-2008 13:23 Przede wszystkim Sapkowski i Tolkien. Książki Rowling są dobre ale mam wrażenie że po 4 części pisarka troche tak jakby sie wypaliła. Do tego Ken Follet ma ciekawe powiesci, oczywiscie King. No i lubie czytac Sienkiewicza ![]() ![]() Re: Książki - Tomassen - 27-01-2008 13:27 Po 4 części? Moim zdaniem po 5-tej. V była jeszcze bardzo dobrą książką. Natomiast jeśli chodzi o VI i VII to nie przypadły mi do gustu... W sumie bardziej o 7-mce się wypowiem, gdy przeczytam ją po polsku, ale VI była moim zdaniem pisana na siłę. Dla mnie było za mało zaskoczenia w tej książce, nie odniosłem wrażenia, że wydarzenia były zaplanowane ze sobą jeszcze przed powstaniem poprzednich części, tylko że po prostu wyszły w trakcie pisania. No i oczywiście katastrofalny wątek miłosny :lol: Ogólnie VI dla mnie najsłabsza, ciekaw jestem wrażeń po siódmej ![]() |