![]() |
Puchar Narodów Afryki 2010 - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Archiwum (/forumdisplay.php?fid=8) +--- Dział: Archiwum tematów (/forumdisplay.php?fid=27) +---- Dział: Sezon 2009/2010 (/forumdisplay.php?fid=38) +---- Wątek: Puchar Narodów Afryki 2010 (/showthread.php?tid=809) |
Puchar Narodów Afryki 2010 - Mata - 07-12-2009 11:19 ![]() Decyzja o organizacji Pucharu Narodów Afryki 2010 została ogłoszona przez Afrykańską Federację Piłkarską w 2006 r. turniej odbędzie się w ojczyźnie byłego gracza Man United - Manucho - Angoli. Tytułu bronią zwycięzcy poprzednich dwóch edycji - Egipt. Niestety nie będzie dane nam obserwować żadnego piłkarza Manchesteru na boiskach Angoli. Jedynym kandydatem był Senegalczyk - Mame Biram Diouf jednak Senegal nie zakwalifikował się do PNA. 30 listopada rozlosowana fazę grupową: GR.A: Angola Mali Malawi Algieria GR.B: Wybrzeże Kości Słoniowej Burkina Faso Ghana Togo GR.C: Egipt Nigeria Mozambik Benin GR.D: Kamerun Gabon Zambia Tunezja Początek najważniejszej imprezy piłkarskiej po MŚ i ME już 10 stycznia! Egipcjanie zdobędą kolejne trofeum? Didier Drogba poprowadzi WKS do zwycięstwa? Samuel Eto po raz kolejny zostanie królem strzelców? Zapraszam do dyskusji! Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - Hotwarty - 07-12-2009 13:02 Nie ma co, Wybrzeże Kości Słoniowej nie ma szczęścia podczas losowania grup na wielkich imprezach. Na MŚ 2006 grupa śmierci, w RPA będzie tak samo, a i na PNA wiatr w oczy, bo już w grupie bardzo mocna Ghana i Togo z Adebayorem, które grało na ostatnim mundialu. Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - paolo - 30-12-2009 11:29 Zawodnicy z Premiership, którzy lecą na turniej do Angoli (bez zespołów z jednym 'eksportowym' piłkarzem): 6 Portsmouth: Kevin-Prince Boateng (Ghana), Nadir Belhadj i Hassan Yebda (obaj Algieria), John Utaka i Nwankwo Kanu (obaj Nigeria), Aruna Dindane (WKS) 4 Chelsea: Michael Essien (Ghana), Didier Drogba i Salomon Kalou (obaj WKS), John Obi Mikel (Nigeria) 3 Manchester City: Kolo Toure (WKS), Emmanuel Adebayor (Togo), Kelvin Etuhu (Nigeria); Hull City: Kamel Ghilas (Algieria), Daniel Cousin (Gabon), Seyi Olofinjana (Nigeria) 2 Arsenal: Alex Song (Kamerun), Emmanuel Eboue (WKS); Tottenham: Sebastien Bassong i Benoit Assou-Ekotto (obaj Kamerun); Everton: Joseph Yobo i Ayegbeni Yakubu (obaj NIgeria); Fulham: John Pantsil (Ghana) i Dickson Etuhu (Nigeria) Turniej zaczyna się 10 stycznia i trwa 3 tygodnie, ale kluby mają obowiązek zwolnić zawodników 14 dni przed inauguracją. Czyli jeśli któraś reprezentacja nie awansuje do dalszej fazy, piłkarza i tak nie będzie w klubie przez co najmniej miesiąc. Jak widać, najgorzej ma Portsmouth, które oprócz ostatniego miejsca w tabeli i kłopotów finansowych stracą niedługo sześciu swoich graczy. Dla mnie kandydat nr 1 do spadku z Premier League. Szkoda, bo ostatnio tak fajnie pojechali z Liverpoolem. ![]() Niewesoło ma też Chelsea. Wyjazd Drogby i prawdopodobny brak tego napastnika dłużej niż przez miesiąc, kontuzja Anelki (?). Bez wzmocnień będzie im ciężko. Może niedługo ujrzymy w ich ataku duet Borini-Sturridge? ![]() Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - maju - 30-12-2009 15:06 Wdzię, że nie tylko ja czytałem wczorajszy PS ;D Nie chcę się rozpisywać o faworytach itd, bo ci są oczywiści - WKS, Kamerun, Egipt, Tunezja. Warto się zastanowić, kto może się okazać niespodzianką imprezy. I w tej roli widzę Gabon. Ta drużyna na afrykańskiej arenie robi regularne postępy. Jeszcze niedawno tak wschodzącym piłkarsko krajami były Togo, czy Angola i zaowocowało to dla tych ekip udział na ostatnim Mundialu. Dwa lata temu sensacjęsprawili piłkarze Mali. Gabon w rankingu FIFA zajmuje 48. lokatę. Daje im to drugie miejsce spośród tego " drugiego" sita drużyn. Do "pierwszego" należą Nigeria, WKS, Kamerun, Egipt, Tunezja, Algieria. Na miejscu 47. jest wspomnane Mali. W wielu przypadkach możemy sięsprzeczać, czy ten ranking faktycznie oddaje siłę drużyn. Zwłaszcza, gdy mówimy o czołówce. Jednak w tych dalszych rejonach, trzeba przyznać, że kolejność jest, jak najbardziej rzetelna (razem z reprezentacją Polski). A imprezę wygra Nigeria. Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - Czary - 30-12-2009 17:52 maju napisał(a):A imprezę wygra Nigeria. Od kilku imprez są wielkimi faworytami, a idzie im dosyć miernie. W PNA większe szanse daje Ghanie, WKS, czy chociażby Kamerunowi. Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - maju - 30-12-2009 20:33 Czary napisał(a):są wielkimi faworytami, a idzie im dosyć miernie.Zawsze są faworytami ze względu na to, że kiedyś grali na mundialu (tzn w nie tak dawnej historii) i dlatego, że w przeszłości parę razy wygrywali tę imprezę. W ostatnich paru latach nikt nie spojrzał na tą drużynę pod kątem ich obecnej siły. Dzisiaj to jest mocna drużyna z doświadczonymi, klasowymi piłkarzymi (np. Mikel), ale i z juniorami, którzy półtora roku temu grali w Pekinie w finale na IO. I ci juniorzy z kwitkiem odprawiali kolejnych rywali, a Argentynę (m.in. z Di Marią - strzelcem bramki - w składzie) w decydującym meczu mocno postraszyli. Nie bez kozery właśnie ich podałem, jako zwycięzców ![]() Ghsna? Fajna drużyna z paroma wielkimi piłkarzami, ale sami nie dźwigną tego ciężaru. WKS? Będzie najmocniejszym rywalem Nigerii. Kamerun? Eto'o, Kameni (który soje najlepsze lata ma za sobą) i co dalej? Dlatego Nigeria. Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - Kamill - 08-01-2010 17:51 Ja kibicować będę Ghanie i Gabonowi ![]() Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - Czary - 08-01-2010 19:37 Cytat:Nieznani sprawcy otworzyli ogień do autobusu wiozącego piłkarzy Togo, którzy przyjechali na Puchar Narodów Afryki do Angoli. W ataku zginął kierowca, cztery inne osoby - w tym dwóch piłkarzy - zostały ranne. Bardzo zła informacja dla tegorocznego PNA. To tak, jakby MŚ zorganizować w Afganistanie lub w Iraku. Gospodarz jakiejkolwiek większej imprezy sportowej musi zapewnić bezpieczeństwo drużyną biorącym udział w takich rozgrywkach, a jak jest w Angoli to widać po tej wiadomości. Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - matys - 08-01-2010 19:42 MŚ 2012, będzie się działo... IO w Pekinie, MŚ w RPA, ME na Ukrainie. Czekam aż Rumuny coś dostaną do zorganizowania. E: Mata napisał(a):Początek najważniejszej imprezy piłkarskiej po MŚ i ME już 10 stycznia!Copa America? Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - Mata - 08-01-2010 20:07 Ni chuja, lepiej oglądać PNA niż czekać, aż rezerwy Brazylii dojdą do finału i pomęczą się z kimś tam 8-) Teraz to nawet rywala nie mają patrząc na śmieszną Argentynę. Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - matys - 08-01-2010 20:35 Ale ja nie mówię o atrakcyjności tylko o renomie(?). Copa chyba bardziej prestiżowa od PNA. Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - Kamill - 08-01-2010 21:27 Mam nadzieję, że całego turnieju nie odwołają, a czytałem już gdzieś o tym :/ Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - panopticum - 08-01-2010 22:41 Stec napisał(a):Zaordynowałem sobie odwyk od blogowania, niestety, nie uda się, wpadam na chwilę, bo właśnie przeczytałem, że w Angoli ostrzelany został autobus ze zmierzającą na Puchar Narodów Afryki reprezentacją Togo. Szczegółów jeszcze nie znamy - wiemy, że kierowca nie żyje, kilku piłkarzy odniosło rany (najbardziej znany Adebayor nietknięty), ci, z którymi udało się skontaktować opowiadają, że 20 minut leżeli przerażeni pod siedzeniami, gdy napastnicy pluli z broni maszynowej. linke do bloge Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - Minh - 09-01-2010 00:33 pan_opticum napisał(a):reporter Reutersa opisywał w agencyjnych notkach, jak łapówkę wymuszali na nim umundurowani policjanci (zaczepili go bez powodu, żądali dolarów lub funtów, ostatecznie przyjęli randy). Identyczna sytuacja mnie spotkała jak byłem w RPA... Coś czuję, że te MŚ będą niezapomniane. Re: Puchar Narodów Afryki 2010 - branka - 09-01-2010 17:36 Bramkarz Togo zmarł :/ Togo się wycofało z turnieju, inne ekipy też to rozważają... |