![]() |
Fotografia - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Na luzie (/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Offtopic (/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Fotografia (/showthread.php?tid=88) |
Fotografia - koszal - 27-01-2008 11:57 Tu wklejajcie wykonane przez was zdjęcia ![]() kilka moich: ![]() ![]() ![]() Re: Fotografia - unitedgirl - 27-01-2008 13:15 moje dość nietypowe zdjęcia, bo odechciało mi się widoczków kilka zdjęć z ostatniego obozu : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() //Proponuję wrzucać na początek do każdego posta po 3 - 5 zdjęć. Bo jak jest ich więcej, a serwer na którym są wrzucone nie grzeszy szybkością to zdjęcia się wolno ładują :-) // radzio Re: Fotografia - radzio - 27-01-2008 13:36 Ooo takiego tematu mi brakowało ![]() Poniżej zdjęcia z Mediatorów 2007, Wawelu oraz sesyjki, którą zrobiłem koleżance. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Re: Fotografia - koszal - 27-01-2008 17:01 radzio, jaki masz sprzęt? jeszcze dwa: ![]() ![]() Re: Fotografia - radzio - 27-01-2008 17:05 koszal napisał(a):radzio, jaki masz sprzęt? Canon 400d + Sigma 70 - 300 + Canon 50mm 1.8 Jestem na etapie studenckiego zbierania kasy na coś zamiast kita i lampę błyskową. A ty koszal czym tam focisz :>? Bo mi to wygląda na lustrzankę albo jakiś dobry kompakt... Re: Fotografia - koszal - 27-01-2008 17:57 Ja mam Canona 300D + Kit 18-55 + Canon 75-300 f/4-5.6 USM + Tamron 28-105 f/4-5.6 i czasami jak od taty pożyczę, to Canon 30d + Canon 17-85 f/4-5.6 IS USM + 430EX. Świetne są te twoje zdjęcia. Na tym zdjęciu z rycerzem sam robiłeś winiete, czy moze którys obiektyw ci tak winietuje? Jesli tak to który? Pzdr Re: Fotografia - radzio - 27-01-2008 18:10 koszal napisał(a):Ja mam Canona 300D + Kit 18-55 + Canon 75-300 f/4-5.6 USM + Tamron 28-105 f/4-5.6 i czasami jak od taty pożyczę, to Canon 30d + Canon 17-85 f/4-5.6 IS USM + 430EX. Dobrze wyczułem lustrzankę ;D. Twoje fotki też niczego sobie :-). No ale fajnie, że możesz zapożyczyć 430EX. Ja swoją drogą kilka razy pożyczałem od znajomego 550EX (już nie sprzedają ![]() ![]() koszal napisał(a):Świetne są te twoje zdjęcia. Na tym zdjęciu z rycerzem sam robiłeś winiete, czy moze którys obiektyw ci tak winietuje? Jesli tak to który? Pzdr To zdjęcie z rycerzem to taki motyw. Poszedłem sobie na Wawel i wiadomo, że aparacik na wierzchu był. Jak wracałem to zobaczyłem gościa więc założyłem sobie Sigmę (nie chciałem żeby mnie zauważył) i zrobiłem to zdjęcia z takiej "dziury" w murze (nie wiem jak to nazwać ![]() Re: Fotografia - Futbolowa - 27-01-2008 19:08 Ja wczoraj zakupiłam Sony Alpha 100. Bardzo fajny sprzęcik, chociaż znacznie różni się od Kodaka Z650, jakiego miałam do tej pory. Jak tylko ruszę w plener, pochwalę się jakimiś fotkami ![]() Re: Fotografia - koszal - 27-01-2008 19:53 radzio napisał(a):Dobrze wyczułem lustrzankę ;D. Twoje fotki też niczego sobie :-). No ale fajnie, że możesz zapożyczyć 430EX. Ja swoją drogą kilka razy pożyczałem od znajomego 550EX (już nie sprzedają W lampie dobre jest to, że masz czujnik na podczerwień i nawet najgorszy obiektyw dobrze złapie ostrość, nawet przy słabym świetle. radzio napisał(a):To zdjęcie z rycerzem to taki motyw. Poszedłem sobie na Wawel i wiadomo, że aparacik na wierzchu był. Jak wracałem to zobaczyłem gościa więc założyłem sobie Sigmę (nie chciałem żeby mnie zauważył) i zrobiłem to zdjęcia z takiej "dziury" w murze (nie wiem jak to nazwać Bardzo ładny efekt. O ile się nie myle, odjąłes tez troche nasycenia + drobna koloryzacja na beżowo (filtry nik Color?), dobry pomysł Mam pytanie jak sprawuje sie Canon 50mm 1.8? Chodzi mi przede wszystkim o szybkość i precyzje AF Re: Fotografia - radzio - 27-01-2008 21:38 koszal napisał(a):W lampie dobre jest to, że masz czujnik na podczerwień i nawet najgorszy obiektyw dobrze złapie ostrość, nawet przy słabym świetle. Dokładnie, zapewne wiesz jak wygląda focenie w ciemnym pomieszczeniu z wbudowaną lampą - ta kanonada błysków jak łapie ostrość - grrr jak ja tego lubię. A ta podczerwień robi swoje ;D. koszal napisał(a):Bardzo ładny efekt. O ile się nie myle, odjąłes tez troche nasycenia + drobna koloryzacja na beżowo (filtry nik Color?), dobry pomysł Mniej więcej tak + pewne efekty w Lightroomie (polecam, genialny program) koszal napisał(a):Mam pytanie jak sprawuje sie Canon 50mm 1.8? Chodzi mi przede wszystkim o szybkość i precyzje AFSzybkość - no do focenia Formuły 1 to się nie nadaje, ale do portetów czy takich bardziej "normalnych" sytuacji jest idealny. Ogólnie nie mam zastrzeżeń. Precyzja AF - miodność nad miodnoście. Jeśli masz możliwość to kup użuwanego Canona 50mm 1.8f MARK I, teraz w sprzedaży jest Canon 50mm 1.8f MARK II, który jest dobrym obiektywem, ale lepiej dołożyć 100 - 200 zł i mieć tego MARK I (wśród Canonowców cieszy się lepszą renomą, co potwierdzam ![]() ![]() Futbolowa napisał(a):Ja wczoraj zakupiłam Sony Alpha 100. No Soniaczek się postarał i zrobił nawet niezły sprzęcior, ale ja tam słabość do Canona ![]() Re: Fotografia - mucha - 27-01-2008 21:43 Ja tam się fotografią nie zajmuję. Ale mam w domu bodajże lustrzankę Nikon D50. Coś takiego chyba ;d Co mi możecie o niej powiedzieć? Dobre to czy jakiś badziew? ;d Re: Fotografia - radzio - 27-01-2008 21:47 muszeq napisał(a):Ja tam się fotografią nie zajmuję. Ale mam w domu bodajże lustrzankę Nikon D50. Coś takiego chyba ;d Co mi możecie o niej powiedzieć? Dobre to czy jakiś badziew? ;d To nie aparat robi zdjęcia, a człowiek który go trzyma... Sam widziałem osoby, które zwykłym kompaktem robią takie fotki, że szczęka opada. A jak już ktoś ma lustrzankę to może wszystko (nie ma złych lustrzanek czy aparatów, każdy ma swoje wady i zalety). Jak to mawiają złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy... Re: Fotografia - Futbolowa - 27-01-2008 23:59 Ja zrobiłam swoje pierwsze zdjęcie nowym sprzętem ![]() ![]() :mrgreen: :mrgreen: No cóż... Zamierzam się przyłożyć ostro do nauki fotografowania [uważam, że trening czyni mistrza], bo - jak widać - amator ze mnie totalny ![]() A to zdjęcie, które zrobiłam wieeeeki temu, mojej kotce, wylegującej się na balkonie: ![]() koszal, urzekły mnie Twoje fotografie. Zwłaszcza ta trzecia... Aż się rozmarzyłam ![]() radzio, zdjęcie rycerza faktycznie bardzo ładne i niebanalne. I modelkę masz bardzo ładną ![]() Re: Fotografia - radzio - 28-01-2008 00:14 Futbolowa napisał(a):radzio, zdjęcie rycerza faktycznie bardzo ładne i niebanalne. I modelkę masz bardzo ładną dzięki wielkie :*, w imieniu modelki też dziękuję za komplement ;D. Jakby co to tutaj znajdują się najczęściej odwiedzane zdjęcia na moim koncie Flickr Co do nauki fotografii polecam książki NG (<a class="postlink" href="http://www.national-geographic.pl/national3/shop.jsp?layout=0&page=productList&place=categoryTree&Xaction=forward&fwdSubAction=productList&id=18">http://www.national-geographic.pl/natio ... List&id=18</a>) - na sam początek będą w sam raz, a potem jednak warto sięgnąć bo stare dobre książki o której nieciężko w bibliotekach Re: Fotografia - Futbolowa - 28-01-2008 00:26 Cytat:// tak na przyszłość prosiłbym o wrzucanie miniaturek, które prowadzą do zdjęć w wyższej rozdzielczości - radzioWybaczyć, myślałam, że - tak, jak na innych forach - miniaturka tworzy się sama :oops: Obiecuję poprawę, na przyszłość ![]() Obejrzałam Twoje dzieła. Seria "Wygraj Sukces 2007" zachwycająca najbardziej. Zdjęcia Krakowa również przepiękne. |