![[Obrazek: 1zn0jye.pngi]](http://i34.tinypic.com/1zn0jye.pngi)
Everton vs Manchester United
Barclays Premier League
20.08.2012; 21:00
Goodison Park, Liverpool
Po trudach okresu przygotowawczego nadszedł czas na z dawna oczekiwany start sezonu. W zamykającym 1. kolejkę Premier League meczu Czerwone Diabły wyjadą do Liverpoolu, by tam z miejscowym Evertonem powalczyć o pierwsze punkty w tegorocznych rozgrywkach. Wśród innych interesujących starć tego weekendu wymienić należy przede wszystkim sobotnie spotkanie Newcastle z Tottenhamem.
Historia to United każe stawiać w roli faworyta. Choć ze 184 meczów wygrali ledwie 80 (42 remisy i 62 porażki), to biorąc pod uwagę jedynie starcia w obecnym formacie rozgrywek, dominacja zarysowuje się znacznie wyraźniej - 29-krotnie triumfowali, 7 razy remisując i ledwie 4-krotnie schodząc z boiska pokonani.
Po raz ostatni obie ekipy spotkały się w kwietniu tego roku. W meczu, który niejako rozstrzygnął o losach mistrzostwa kraju, United na Old Trafford ledwie zremisowało mimo prowadzenia do 82. minuty dwiema bramkami z przyjezdnymi z Liverpoolu. Straconych wtedy dwóch bezcennych punktów zabrakło później w walce z Manchesterem City (choć oczywiście w całej kampanii ligowej tego typu starć było znacznie więcej). Gole dla gospodarzy zdobywali Wayne Rooney (dwie), Nani i Danny Welbeck.
Waszym zdaniem - mecz na Old Trafford (22.04.2012)
Lukas napisał(a):Staram się jakoś uspokoić i wytłumaczyć sobie jak doszło do tego remisu, ale jakoś słabo mi to wychodzi. Jak można było strzelić cztery piękne bramki a mimo to nie wygrać u siebie? To nie powinno mieć miejsca w United, a fakt, że dzieje się to w tej fazie sezonu dodatkowo wzbudza złe emocje... Zremisowaliśmy wygrany mecz. Brawa dla formacji z przodu a bura dla obrony.
Foster napisał(a):Dramat - to pierwsze co przychodzi mi na myśl po obejrzeniu spotkania. Przegrać wygrany mecz, przed własną publicznością w okresie, który decyduje o tym kto zostanie mistrzem Anglii. Nie pojęte jest dla mnie to co się w ostatnim czasie dzieje. Mieliśmy dzięki doświadczeniu dowieść przewagę do końca, a tymczasem..z. no właśnie, walczymy o tytuł frajerów roku, choć już wystarczająco się w tym sezonie upokorzyliśmy. Nie rozumiem co się dzieje z tym zespołem. Przyjeżdża przyzwoita drużyna, ze środka tabeli i strzela nam na Old Trafford 4 bramki? Przecież to jest niepojęte... dzieje się tak nie po raz pierwszy w tym sezonie, że dajemy klepać rywali na własnym terenie.
O wszystkim dotyczącym tego spotkania dyskutujemy w tym temacie.
Zapraszamy do dyskusji!
Ostatnie spotkanie:
Manchester United 4:4 Everton FC; 22.04.2012, Old Trafford; Barclays Premier League
Dane pomeczowe:
Składy:
Everton FC: Howard - Hibbert, Baines, Distin, Jagielka, Neville - Osman (Coleman 80'), Fellaini (Heitinga 90+'), Pienaar, Gibson - Jelavić (Naismith 90+')
Manchester United: De Gea - Valencia, Vidić, Carrick, Evra - Scholes, Cleverley (Anderson 84'), Nani (Young 78'), Kagawa- Welbeck (van Persie '68), Rooney
Gole: M. Fellaini 57'
Kartki: Nani 3', P. Scholes 13' (żółte)
Sędzia: Andre Marriner