RE: FA: Manchester United 1-2 Swansea City (5.01.2014, 17:30)
Po meczu nie byłem w stanie napisać czegokolwiek, musiałem się z tym przespać. FA Cup to bardzo ważne rozgrywki i wszystkich prawdziwych kibiców United bardzo boli ta porażka. Szczególnie, że Swansea nie zagrała porywającego meczu. Odpadnięcie z Łabędziami na Old Trafford było po prostu żenujące. W ogóle początek Moyesa w United jest wręcz fatalny. Cztery porażki w ostatnich sześciu meczach w Teatrze Marzeń, takiej fatalnej passy Ferguson nie miał nigdy. Ostatecznie to zawsze trener ponosi odpowiedzialność za dobór składu, taktyki, odpowiedniej motywacji zawodników, czy dokonywanie korekt taktycznych/osobowych w przerwie, czy w trakcie meczu. Niektórzy wydają się trochę na siłę usprawiedliwiać ryżego Davida, szukać winowajców, wypominać kontuzje itd. Szczerze mówiąc, zaczynam mieć w dupie wszelkie próby obrony Moyesa, czekam aż facet obroni się sam, zamiast brnąć w bagno i zbierać żniwa swoich złych decyzji. W tym meczu Moyes też przyczynił się do takiego, a nie innego obrazu gry. Groszek nie pokazał NAGLE, że jest bez formy, bo od jakiegoś czasu gra słabo, nie było konieczności wypuszczania go w podstawie, atak mogli z powodzeniem tworzyć Welbeck i Kagawa, w drugiej połowie aż prosiło się by wprowadzić Carricka, żeby ogarnął trochę środek. W ogóle ten mecz obnażył po raz kolejny taktyczną nieudolność United. W pierwszej połowie Buttner szalał na lewym skrzydle i przyznam, że wyglądało to nie najgorzej. W drugiej połowie Laudrup lepiej zabezpieczył tą stronę i Buttner był podwajany, co praktycznie utrąciło łeb poczynaniom ofensywnym. Zespół nie mógł czy nie potrafił zmienić taktyki, co też spada na Moyesa, jedyna próba zmiany CZEGOKOLWIEK to posłanie 18-latka na murawę, przerzucenie ciężaru gry z lewego skrzydła na prawe i chyba tylko modlitwa, żeby młodzian coś wyczarował. To jednak trochę mało. Czerwona kartka Fabio faktycznie zabiła ten mecz, tylko co z tego skoro w najlepszym wypadku doszłoby do powtórki na stadionie Swansea?. Może przemawia przeze mnie rozgoryczenie, ale kiedy United przegrywa seryjnie mecze na Old Trafford ciężko pozostawać optymistą.
"And UNSTOPPABLE SHOT from PAUL SCHOLES !"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2014 11:55 przez Silvan.)
|