Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
United w sezonie 2014/2015
Hubson Offline
Posting Freak

Liczba postów: 2,275
Reputacja: 12
RE: United w sezonie 2014/2015
Silvan napisał(a):w którym większość ligowej czołówki grała trochę w kratkę, umożliwiło to United doczołganie się do pierwszej czwórki, o którą i tak trzeba było walczyć niemal do samego końca.

Ten akapit jest kluczowy. W moim odczuciu mieliśmy sporo szczęścia, że mimo naszej postawy załapaliśmy się do czwórki. Nie zaryzykuję tezy, że przy takim ułożeniu sezonu przy poprzednim trenerze także byśmy się w niej znaleźli ale biorąc pod uwagę potencjał naszej kadry (który niestety pokazywaliśmy bardzo rzadko) i te parę meczów kiedy rozłożyliśmy na łopatki i Tottenham i Liverpool i City w głównej mierze patrząc na styl w jakim to zrobiliśmy aniżeli suche wyniki to warto to rozpatrywać jako TYLKO 4 miejsce, z którego mimo jednak należy się cieszyć. Umiejętności i potencjał śmiało można było stawiać na miejsce 2-3, tymczasem musieliśmy drżeć o miejsce w top4. Niestety chwilowe złudzenie, że możemy włączyć się do walki o mistrza upadło bardzo szybko a co za tym idzie bardzo boleśnie.

Oczywiście trudno nie zgodzić się z Michałem, który zaraz napisze, że jak można nie widzieć zmiany nastawienia mentalnego w drużynie? O tym, że większości wypalonych zawodników nie ma + jednak przybyła 5 nowych włączając do tego juniorów którzy dostawali szanse to jednak było łatwiej o zmianę tegoż nastawienia. Wracając do zacytowanego fragmentu każdy widział w jakiej formie było City przed meczem na OT. Mimo to pierwsi strzelili bramkę i mieli sytuacje na 0-2. Chciałbym, żebyśmy byli drużyną, która potrafi stłamsić City które jest w bardzo dobrej formie niż takie, które jest w dołku. Ale oczywiście zmiana mentalności jest widoczna chociaż było multum meczów na pewno ponad 10 gdzie wyglądaliśmy równie żałośnie jak za Moyesa. Zwłaszcza przykre to było gdy już się wydawało, że jesteśmy na właściwych torach.

Niezrozumiałe decyzje, upór (konsekwencją bym tego nie nazwał) i takie podejście na zasadzie "jestem van Gaal i wiem lepiej" też rzucają się w oczy. Ciekaw jestem gdzie byśmy byli gdyby Lui nie zaczął kombinować. Ktoś uzna to za plus ale tutaj się nie zgodzę.

Podsumowując to przy takiej postawie przeciwników powinniśmy zająć minimum 3 miejsce. Drużyny które były przed nami na zakończenie poprzedniego sezonu nie zaliczyły tak dobrego sezonu no i sądzę, że w głównej mierze to pozwoliło nam wrócić do czwórki. Z takim składem od takiego trenera oczekiwania są dużo większe i liczę, że Lui sprosta temu w przyszłym sezonie.

Generalnie moja ocena to 4/10 a notę tą podwyższa głównie transfer Depaya, bo nie wiem czy to nie największy plus przy nazwisku Luiego, że podkradł go PSG. Chociaż tutaj raczej potrzeba było szybkości w podejmowaniu działania i bycia konkretnym niż osoby van Gaala ale to na pewno jest bardzo duży plus. Oby wpasował go do drużyny lepiej niż Di Marię. Niestety niewykorzystanie potencjału Argentyńczyka to największy minus u Luiego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2015 16:37 przez Hubson.)
13-05-2015 16:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty 

Wiadomości w tym wątku
United w sezonie 2014/2015 - Intel - 19-05-2014, 21:58
RE: United w sezonie 2014/2015 - mgc - 02-09-2014, 11:16
RE: United w sezonie 2014/2015 - Hubson - 13-05-2015 16:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości