Nowy serwis
A więc ruszają wzmożone prace nad ostatecznym wejściem z nowym serwisem (wygląd, nowe działy itd.). Design jest w roboczej formie, pozostaje jego dopracowanie, ale tym się nie martwcie. Niedługo dam wam jego screena.
Webmaster wznowi prace nad oskryptowaniem na początku lipca i twierdzi, że do rozpoczęcia nowego sezonu zdąży. Myślę więc, że wstępna data to 5 sierpnia (Tarcza Wspólnoty) lub ewentualnie 11 sierpnia (pierwszy mecz ligowy).
Działy, które proponuję (stan na 20.06, 16:21):
Home
Aktualności
Klub:
- Informacje (ogólne informacje o klubie)
- Historia (historia, która jest obecnie, ewentualnie z poprawkami)
- Transfery (takie założenie miał mATT, choć w sumie nie wiem jeszcze dokładnie, co tutaj planował, zastanawiam się jeszcze nad tym działem)
- Zawodnicy (Pierwszy zespół, rezerwy i młodziki, biografie + takie dane, coś w stylu tego, jak teraz jest)
- Trenerzy (obecny sztab szkoleniowy + biografie wszystkich byłych menedżerów United)
- Legendy (biografie legend MU)
- Old Trafford (opis wyglądu stadionu, zdjęcia, może najwyższe frekwencje)
- Carrington (opis tego ośrodka treningowego, zdjęcia, zastanawiam się jednak nad połączeniem tego działu z Old Trafford, bo nie chcę, żebyśmy się tak rozdrabniali jak DP, które swego czasu miało chyba kilkadziesiąt działów i szpanowali...)
- Ciekawostki (wyjaśniać chyba nie muszę)
- Statystyki
Mecz:
- LIVE (relacja w takiej formie jak obecny panel, z tym że będzie wkomponowana w wygląd)
- Ostatni mecz (opis meczu + zapis relacji)
- Następny mecz (zapowiedź następnego meczu)
- Terminarz
Rozgrywki:
- Premiership
- Liga Mistrzów
- FA Cup
- Carling Cup
W tych czterech powyższych rozgrywkach planuję mniej więcej to samo: historię rozgrywek, dotychczasowe osiągnięcia United w nich, terminarz, tabelę (jeśli jest), ewentualnie jeszcze strzelców czy coś w tym stylu-do uzgodnienia
- Inne (takie jak Tarcza Wspólnoty, Puchar Interkontynentalny, Superpuchar Europy, Klubowe MŚ, to wszystko będzie połączone w jeden dział, bo w nich United udziału co roku nie bierze)
Publicystyka:
- Wywiady
- Felietony
- Opowiadania (włącznie z serialem Stojka)
Dla kibiców:
- Forum (obecne oczywiście, do tego czasu postaram się jeszcze doinstalować kilka potrzebnych modów, myślę, że się bardzo rozwinie po wprowadzeniu nowego serwisu)
- Chat (jeszcze nie wiem, czy będzie ten sam, tylko ulepszony, czy jakiś inny)
- Download (zobaczymy, jak będziemy stać z serwerem, jeśli nie będziemy mieli swojego to tak jak obecnie linki z youtubów itp.)
- Galeria
- United Cafe (dział o wyjazdach na mecze, spotkaniach podczas meczów United, archiwum wyjazdów itd.)
- FC United (?, nie wiem, czy w tej kategorii umieścić ten dział)
manutd.pl
- Redakcja (tutaj chciałbym, abyśmy ujawnili swoje dane personalne, czyli imię i nazwisko, chyba, że ktoś ma bardzo duże opory przed tym)
- Dołącz do Nas (informacje o tym, jak można zostać redaktorem)
- Reklama (informacje dotyczące reklamy na naszym serwisie + bannery, buttony, linki stron, z którymi się wymienimy)
To taki na razie mój ogólny zarys. Czekam na jakiekolwiek sugestie/propozycje. Piszcie je w tym temacie, ale nie po jednym zdaniu na post, bo się burdel zrobi. Jak już piszecie to zbierzcie kilka myśli na raz.
Trochę będziemy musieli przetłumaczyć materiałów, ale dość dużo już mamy gotowego, więc się nie martwcie. Są wakacje, więc spokojnie damy radę. Niedługo przedzielę partie do tłumaczenia.
Piszcie też, czym konkretnie chcielibyście się zajmować w nowym serwisie, ale chciałbym, aby było to robione jak najrzetelniej. Jeśli czujecie, że z różnych powodów nie będziecie w stanie czemuś podołać, nie zgłaszajcie się do tego.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
|