WoLaK napisał(a):Taa ma i to duży.Chodzi o to,że wydaje się niemałe pieniądze na tę świątynię,a można by je przeznaczyć na jakaś inwestycję związaną z Euro...
No a powiedz mi, zamiast przyczepiać się do budynków sakralnych, gdyby Tusk, Kaczory i wszystkie inne tałatajstwo rządowe zrezygnowało z tzw. "trzynastek" i obniżyło swoje wypłaty do 1/10 (jakieś 10 tys na mc) to ile byś wtedy stadionów wybudował? Czepiacie się kościołów, a ile rocznie wydają z naszych (katolików praktykujących, niepraktykujących, ateistów, satanstów i innych grup) pieniędzy na samochody, komórki i rozmowy telefoniczne, posiadłości i inne zbędne zupełnie rzeczy. Za pieniądze z 4 lat oszczędzone wybudowałbyś z 20 Alianz Aren a i Old Trafford mogłoby się schować wtedy.
Maciek napisał(a):jak we wszystkich krajach gdzie ciemnota ma dużo do powiedzenia
Ciemnota czyli wierzący praktykujący? Bo tak to rozumiem, jak co to mnie popraw.
Maciek napisał(a):Jakby na 1000 kościołów w Polsce przypadał jeden stadion, to jutro możemy bez wahania przejmować już w tym roku IO od Pekinu i ME od Szwajcarii i Austrii
Ale Kościół chyba nie jest budowany "dla jaj" tylko tam, gdzie ludzie wyraża taką potrzebę. Skoro więc większość uważa sie za katolików (90% chyba) to czemu ma być mniej kościołów niż stadionów? Nie chce żebyś mnie źle zrozumiał, ale nie możemy do tego samego wora wrzucać kościołą ze stadionem, bo jedno wynika z wiary, potrzeby modlitwy, a drugie z potrzeby oglądania jakiegoś widowiska - rozrywki, tak samo jak bary, dyskoteki itp.
Maro11 napisał(a):Ja powiem jak jest u mnie w miescie, nie ma normalnego boiska trawiastego zeby szło pokopac za to tam gdzie kiedys szło pierdolli kosciol choc nie daleko jest kolejny. Boisko u mnie za blokiem ktore jest w swetnym polozeniu i na ktorym mogła by gra mldziec stou w tragicznym stanie od.....
Za stan boiska możesz winić władze miasta, a kościół tak mi sie wydaje powstał z funduszy ludzi wierzących, i to tak samo może stanąć w tamtym miejscu kościół jak i hipermarket...
Maro11 napisał(a):Jestesmy krajem katolickiem ktory kleczy i lize po stopach czarych, marzy mi sie zebysmy byli pod tym wzgledem tacy jak Czesi.
Tradycje Chrześcijańskie w naszym kraju są bardzo stare o czym pewnie wiesz i napewno kraj który przez 1000 lat był i jest Chrześcijański nim nie przestanie być w ciągu dekady kolejnej. Uważam, że to dobrze ze w Polsce jest tak silna wiara i przywiązanie do Kościoła. Wystarczy popatrzeć co się dzieje w USA (Wystarczy pooglądac trochę MTV...) Tam wiara przestała kogokolwiek obchodzić, nie ma zasad żadnych prócz tych ktyóre sami sobie wyznaczają ludzie i prawo lokalne nie mówiąc już o zasadach moralnych.
Może i młodzi Polacy dążą teraz do Liberalności w Polsce, ale nie tędy droga, żeby atakowac Kościół. Nie uważam tego, by Kościół który głosi otwarcie przywiązanie do praw moralnych miałbyć kontrolowany czy zniszczony. Nie wiem jak wy, ale ja chciałbym mieć dziewczynę, która chodzi do Kościoła, bo przynajmniej wiem, że zna podstawowe prawdy wiary, wie co jest złem a co dobrem w myśli religii Katolickiej (I nie mówię tutaj o tym, żeby ślepo być moherem czy dewotką chodzącą codziennie na 6 do kościoła i słuchajacą RM). Nie sądze by ciemnotą było 90% które deklarują, że wierzą w Boga. Zasady "nie kradnij, nie códzołóż, nie zabijaj" czy to jest coś co zasługuje na miano "ideologii ciemnoty"? Każdy popełnia grzechy i nie ma ludzi idealnych, więc lepiej mieć dziewczynę która te prawdy wyznaje, niż taką co ma to gdzieś (albo chłopaka).
WoLaK napisał(a):Żyjemy w wolnym kraju,w którym każdy człowiek ma prawo sam o sobie decydować.Jak ktoś chce wielbić pana jak to napisałeś to proszę bardzo nikt mu tego nie broni,ale przypadkiem są ludzie,którzy mają inne przekonania.
No własnie tak samo ja mam prawo chcieć Koscioła, jak Maro boiska. To chyba jest jakaś sprawiedliwość, że katolicy mają prawo wybudować kościół, a Zielonoświątkowcy swój Zbór.
Dlatego kończąc swojego posta myślę, że nie ma co szukać pieniędzy w Kościele, jak okradaja nas z nich politycy i nieuczciwe urzędy.