Maro11 napisał(a):Nie nie nie , jesli bzykales sie z dziewczyna z gumka to masz grzech ciezki bo robiles to ze swiadomoscia, jesli robiliscie to w roznych pozycjach to masz rowniez grzech ciezki, to nie jest kwestia dogadania tylko to jest wiara i to glosi kosciol do ktorego chodzisz.
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś, albo wcale. Widzisz tylko negatywne tego strony. Nie zapominaj, że Kościół nie trzyma się tego dlatego, by czegoś zabraniać bo tak, tylko by uniknąć rozwiązłości. Ja nie potępie nigdy kogoś tylko dlatego, że nie poczekał z tym do ślubu. Ale jeśli człowiek robi to majac "gdzieś " wszelkie nauki i Kościół, to jego sprawa. Ja nie wnikam w życie intymne innych ludzi, no i chyba zapomniałeś o czymś takij jak spowiedx. Kościół wprowadził to, by rodzina była rodziną a nie by ograniczać młodych ludzi.
Maro11 napisał(a):Dzieki nauką kosciola coraz wiercej dzieci znajduje sie na smietnikach,wpieprzaja sie w zycie polityczne,opływaja w luksusie.
Chyba masz jakąś obsesje, jak możesz winić Kościół za to, że matki wyrzucają dzieci na śmietnik? To niedorzeczne! Tak samo, jak byś winił murzynów za to, że nastaje noc i istnieje grawitacja... Kościół nie naucza o wyrzucaniu dzieci na śmietnik, potępia aborcję, homoseksualizm i eutanazję. Kościół w Luksusie? Popatrz na Polityków...
Maro11 napisał(a):Dlatego jestsmy krajem gdzie nie ma drog, nie ma stadionow nie ma niczego tylko kosciol za kosciolem, czekam na ekipe ktora wkoncu weznie te sprawy w swoje ręce.
Wiesz co, naprawdę masz bardzo duże uprzedzenia do Kościoła, ale naprawdę twoje oskarżenia są absurdalne! Nie ma dróg bo własnie tacy ludzie rządzą naszym krajem a nie inni. Nie ma stadionów, bo prezydent miasta jednego czy drugiego woli sobie drogę dojazdową do posesji za to ufundować. No a ekipą na któą tak czekasz było SS, Gestapo i NKWD. No i pamiętaj przy wyborach na raz kolejny abyś tak głosował jak uwarzasz, tylko potem nie zdziw się jak ci dzieci siekierą potną, bo stwierdzą że tak im się podoba. Będziesz pracował 350 dni w roku (no bo wszystkie święta kościelne zostaną zlikwidowane).
W USA też tak do tego podchodzili, jak zniewolenie itp. Wiem o czym mówię, bo tam nie ma ani wstydu, ani żadnych zasad konkretnych. A możliwe jest to, bo to państwo bardzo bogate, wszystkim się kojarzy z biznesmenami w wielkich wieżowcach.
Popatrz na mase teledysków utworów muzycznych z USA, myślisz że szanują tam ludzikie ciało? Powiem ci, że może to i fajne na poczatku, bo fajnie na ładne kobiety opatrzeć... ale po czasie chce się żygać od tego ciągłego schematu: Murzyn ze złotym łańcuchem na klacie w samochodzie rapuje a obok zwykłe (....) sprzedające swoje ciało. Ja nie chce tego w moim kraju. Halloween zamiast święta zmasłych (no bo to kościelne w końcu) no i kupowanie prezentów pod choinkę jako wielkie święto kupowania a nie wigilia (no bo to też Chrześcijańskie). Zero chrztów, komunii św, bierzmowań i ślubów Kościelnych. Aha no i ja uważam, że jeśli ktoś jest ateistą, to chyba nie chce być pochowany po śmierci na cmentarzu KATOLICKIM.
Skull napisał(a):Jestem osobą wierzącą ,ale nie chodze do kościoła bo uważam to za zbędne i nieczuje sie przez to gorszy, fakt brak spowiedzi czy komunii świetej ,ale modlitwa ta sama! Nie lubie jak ktos mnie nazywa bez bożnym tylko dlatego że wole sie pomodlic np w domu... Mam przykre doświadczenia jeśli chodzi o kapłanów ,dlatego nie praktykuje.
Powiem ci tak Skull, uważam, że jeśli masz chodzić na siłę, to nie ma sensu. Lepiej bądź szczery wobec siebie i jeśli nie czujesz chodzenia do koscioła i wspólnej modlitwy, to ok i ja uważam że w takim wypadku modlitwa w domu jest jak najbardziej wpozrądku wobec Boga i ciebie.