Maciek napisał(a):Stojkovic napisał(a):Kościół nie bierze pieniędzy państwowych (No wyjatek to ta osławiona Świątynia Opatrzności Bozej) i pretensje możesz miec jedynie do twojego prezydenta miasta.
Wcale Przecież to piekarze nauczają religii w szkołach
Trzeba było pójść na teologię to też byś uczył 8) Rozumiem, że tutaj chyba chodziło ci ogólnie o nauczanie religii w szkołach. Szczerze? Ja też jestem przeciwny, ale nie jest tak, że księża mają monopol na uczenie religii. Zostaniesz katechetą to możesz uczyć religii i czerpać z rządowej kasy.
Maciek napisał(a):Stojkovic napisał(a):Policz sobie ile kasy ludzie stracili przez "mundurki" szkolne dla swoich dzieci...
Przebrzydły ateista je wprowadził, blech :!: Niech go piekielne czeluści pochłoną
Tutaj trochę przesadzasz. Jaki związek ma to, że Giertych jest katolikiem? W tej kwestii reprezentował rząd, a nie Kościół, więc powinieneś to sobie odpuścić, bo sensu taka wypowiedź nie ma. Mógłby być nawet buddystą, czy wyznawcą Islamu i w ogóle nie miałoby to znaczenia.
Maciek napisał(a):Jak to zostało wymyślone? A no tak, że wymyślono, że Herod zrobił jakiś spis ludności (bo tak to historycznie się nazywa, a nie polowanie na Jezusa) który tak naprawdę nie mógł mieć miejsca z dwóch powodów - wówczas Herod już nie żył, a co za idzie nie panował Smile a drugi powód to ten, że wówczas takie spisy robiło się w celach podatkowych, a nie po to, by kogokolwiek zabijać, ale o tym za chwile.
Tutaj nie chce mi się sprawdzać, ale wiem, że w tamtych czasach panowało
dwóch Herodów, oczywiście niejednocześnie. Może ten, o którym piszesz, zmarł, ale panował ten drugi? Nie sprawdzałem, więc mogę się mylić.
Maro11 napisał(a):Wstrzymali nauka na ładny okres czasu, kazdego kto głosił inne poglady od koscioła spotkała kara, niespodziewałem sie po Tobie Pejter tak małostkowego argumentu. Piszesz o tych co wstrzymali nauke ze ja ruszyli? dziwne
Piszę tylko, że nie można patrzeć na to tylko z jednej strony. U ciebie był to małostkowy argument, bo skupiłeś się tylko na tej stronie, na której chciałeś, zapominając o drugiej. Nie ulega wątpliwości, że w tamtych czasach coś dobrego jednak dla nauki też robili.
Maro11 napisał(a):Zobacz ile lat koscioł sie bronił.Nauka opiera sie na niedpodwazalnych dowodach a religia na hipotezach.
Tylko wiesz, Kościół z zasady nie może tak od razu każdego odkrycia naukowego przyjmować, bo wtedy to by było jeszcze większe "miotanie ciemnotą" tak jak to ktoś z was określił.
Poza tym, to tak jakby teraz mieli przyjąć teorię laureata pokojowej nagrody Nobla z USA (nazwisko mi uciekło), który ostatnio powiedział coś w stylu, że czarni mają mniejsze zdolności intelektualne, czy coś takiego.
Nie będę odpowiadał na wszystkie pojawiające się tutaj argumenty, ale napiszę jedno: Nie interpretujcie Pisma Świętego dosłownie, bo nawet zacofany wg was Kościół tego nie czyni.
Aha, i proszę także o "uważanie" na swoje wypowiedzi, bo tak jak wcześniej pisałem, jest to temat drażliwy, a głupie kłótnie są niepotrzebne.