Maro11 napisał(a):Sredniowiecze pod wzgledem działalnosci kosciola mozna ocenic tylko negatywnie a TY na siłe szukasz broniacych argumentow.
Skoro podałem dwa argumenty (praca w klasztorach, nauczanie w nich) to nie można ocenić
tylko negatywnie.
Maciek napisał(a):To może napisz co zrobili, a nie w kolejnym poście piszesz, że zrobili. Już pokazałeś stosunek do dyskusji tekstem do mnie, że ci sie sprawdzić nie chce, ale może chociaż Maro szanuj i jemu podaj argumenty
To może czytaj uważnie, bo innym zarzucasz nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, a sam to pokazujesz. Podałem argumenty.
Chcesz to podaję kolejne:
- Idea uniwersytetu zrodziła się w średniowieczu w Kościele. Pisał o tym np. Lowrie Daly, amerykański historyk: "Idea uniwersytetu narodziła się w jedynej instytucji w Europie zainteresowanej kultywowaniem i pielęgnowaniem wiedzy." Tak, wiem, że zabijanie uczonych itd., ale tak twierdzi historyk.
- W klasztorach (głównie u Benedyktynów) uczono teologii i filozofii, ale także wiedzy praktycznej, np. zielarstwa, medycyny, hodowli trzody, ryb, uprawy zbóż, warzyw, sadownictwa, przetwórstwa, rzemiosła czy kowalstwa. Cystersi byli np. czołowymi producentami żelaza w Szampanii od XII do XVII wieku.
- Mnisi mają również zasługi w rolnictwie. Ich gospodarstwa z tamtego okresu uchodzą za wzorce tzw. ekonomii ekologicznej.
- Św. Tomasz z Akwinu był jednym z pierwszych ekonomistów.
Maciek napisał(a):"Dyskusja przez duże D"
Herodów to było i z dziesięciu, ale jednocześnie nie rządzili. Herod Wielki o nim jest mowa
Specjalnie dla ciebie sprawdziłem w stosie kserówek, tylko że jak tobie nie chciało się zobaczyć bramki Dindane, co zajęłoby może minutę to wszystko było jakoś ok.
Herod Wielki panował od 37 do 4 r. p.n.e.
Herod Antypas panował od 4 r p.n.e. do 39 r. n.e.
Co do tego, że Herodów było i z dziesięciu to nie ma zupełnie sensu, bo napisałem, że "w tych czasach", czyli w okolicach życia Jezusa.
Maciek napisał(a):Więc pierwsze kłamstwo to już jest to, że Herod tego zrobić nie mógł bo nie żył i nie robiono tego wówczas w ogóle
I jak widać, Herod żył, a to że uważasz, że był to Wielki to już tylko twoja niewiedza. A to, że nie robiono wtedy spisu to na czym opierasz?
Maciek napisał(a):Heh...
To tak jakby ktoś pytał, dlaczego doszło do schizm
Nie widzę związku. Mógłbyś wyjaśnić?
Maciek napisał(a):Ja nie kościół, a było o braniu pieniędzy państwowych przez kościół
Tylko że tak jak napisałem - księża nie mają monopolu na naukę religii. Każdy, nawet ateista, może jej uczyć, bo kto ci zabroni skończyć odpowiednie studia? Poza tym, pieniądze, które za to zarabiają księża, nie trafiają do kurii, ani do kasy parafialnej, tylko są do osobistego użytku księdza, więc argument bez sensu.
Maciek napisał(a):Tylko, że to jest jego prywatne zdanie, a nie teoria naukowa za którą dostał nobla.
Teoria poparta jego badaniami. Zgadzam się jednak, że ta teoria w stosunku do teorii, za którą dostał Nobla jest oczywiście mniej prawdopodobna, dlatego łatwiej jest ją odrzucić.