Teraz widze, ze jest post przed moim, myślalem, że to kolejny przypadek gdy przeczytałem wszystkie posty a dalej mam ten niebieski coś tam, ale okazało się że jednak coś tu jest
Pejter napisał(a):Tak, wiem, to św. Paweł, a nie Bóg ani Chrystus.
Skoro wiesz, to po co piszesz? Paweł zrobił "dobrze" ludziom, rozszerzył z własnej woli słowo Jezusa, tak żeby ta religia była bardziej uniwersalna
Pejter napisał(a):A choćby nie brać dosłownie historii Adama i Ewy.
Przecież Jezus zginął na krzyżu za to co zrobiła Ewa, więc jak mam tego nie brać dosłownie?
Bóg zesłał swojego syna na ziemię, by ten zginął w imieniu alegorii?
:roll:
co najmniej kolejny absurd
Pejter napisał(a):A czy ja tak twierdzę?
Teraz widze, że nie. Co mnie bardzo cieszy.
Pejter napisał(a):Herod Antypas był wnukiem Heroda Wielkiego, jeśli już mamy być konkretni. A w którym roku urodził się Jezus wg ciebie? Bo teorii jest tyle, że naprawdę nie wiadomo, na której się opierasz
Obiecuje ci, że za kilka dni do tego wrócę i wytłumacze skąd mój błąd.
Pejter napisał(a):Skąd czerpiesz wiedzę o tym, że nie było spisu ludności, o którym pisałeś? Ale to pewnie nie jest konkretne pytanie.
Generalnie rzecz biorąc z książek, z podróży itp. :roll: Z rozmów z ludźmi z czterema literkami przed godnością... Mam sporo tych źródeł
Pejter napisał(a):Skąd wiesz, że Ewa nie zjadła jabłka?
Bo czytałem pismo święte.
Ale katolikom można wszystko wcisnąć i żaden nawet po pismo nie sięgnie żeby sprawdzić co to się chrzani dzieciom na religii albo z ambony
Żadnym innym wyznaniem tak manipulować się nie da, smutna prawda... ale jeszcze żadnego katolika nie przekonałem do tego, żeby zaczął czytać pismo święte skoro uważa je właśnie za święte i słowo Boże

Chociaż żaden z nich nie przyzna się nigdy w życiu, że pisma świętego nie przeczytał (ale klamstwo to tylko grzech z ktorego można się wyspowiadać)
Pejter napisał(a):Może podasz konkretny przykład, bo po raz kolejny o tym piszesz bez argumentacji. Pytałem już o podobne twoje stwierdzenie w poprzednim poście, ale sam ponawiasz mi pytania, a na moje nie odpowiadasz.
Chociażby Mojżeszowi kazał mordować, chociażby Jozue miał wymordować wszystko co tylko się ruszało z woli Boga... itd.
Co w poprzednim poście, sory nie widziałem...
Co do kazirodztwa - chociażby Adam i Ewa (tak wiem, jest tam tekścik, że więcej na to nie pozwolił - a tak w ogóle to żyli oni ponad 900 lat z tego co pamiętam :roll: Kain 933 czy jakoś tak :lol: )
Ale wszechwiedzący i wszechmocny Bóg (co jest sprzecznością i niemożliwością o czym też już pisałem) tutaj był gołosłowny niestety

Skoro czytałeś pismo, to wiesz o czym mówie

Jeśli nie bardzo kojarzysz, to mogę odpowiedzieć, żaden problem.