Maciek napisał(a):Ciekawe rzeczy opowiadasz...
No jeśli chodzi o ciebie to tak.
Maciek napisał(a):Akurat wkład filozofów w zdobycze nauki jest bardzo pośredni, żeby nie powiedzieć mały.
Jeśli ty uważasz, że rozważania tego czy innego filozofa trzeba brać jako prawdę, to jest to twoje zdanie. Ciekawe też, że nie wspomnialeś o tym, że wielu filozofów twierdziło zupełnie odwrotnie.
A co do tego czy wszystko jest materialne to oczywiście, że nie jest, nauka już od jakiegoś czasu to stwierdziła, może słyszałeś o tym, co kryje się pod nazwą przez dodanie "anty" do słowa klucza
Więc tutaj wybitnie pokazujesz że wierzysz, że jest coś poaztym co potrafisz pojąć swoimi zmysłami. A skoro nie potrafisz, to jak możesz mówić że czegoś nie ma, skoro nie masz żadnych dowodów na poparcie tego. Wykazywałeś wcześniej, że wiara w Boga jest dla ciebie absurdalna, ale tak naprawde twoja niewiara w niego też jest absurdalna i to chyba nawet bardziej, bo wierzysz ślepo w coś na co nie masz żadnych dowodów...
Maciek napisał(a):Nie zrozumiałeś, albo nie doczytałeś do końca tamtego zdania. Napisałem "nauczać po swojemu", a przez to rozumiałem (co wynika z kontekstu), że wbrew temu co jest zawarte w PŚ.
Oczywiscie ża ma prawo jak kazdy wolny obywatel w naszym kraju. Jeśli ty twierdzisz, że czytałeś PŚ to jeśli ktoś zapyta cię o to, co w nim jest i ty zaczniesz opowiadać, to też uczysz po swojemu jak ma to PŚ interpretować, cowięcej nie ma gwarancji, że twoja interpretacja jest dobrą i właściwą interpretacją. Tak wiec na chłopski rozum tak samo ty masz prawo do interpretowania po swojemu PŚ jak i Kościół.
Maciek napisał(a):Jestem tego pewien i koniec kropka.
Więc skoro ty jesteś jak twierdzisz pewny, to napisz jakimi dowodami utwierdziłeś się w tej pewnosci?
Maciek napisał(a):Nie ma jak poziom i argumenty
:lol:
Maciek napisał(a):Dokładnie Masz rację. Widać, że przyjmujesz retorykę zastraszania jakie na antenie Radia Maryja można było w tej kwestii usłyszeć Zapamiętaj sobie, ze za pomocą kłamstw, nie można szerzyć prawdy. To co opowiadasz, jest najzwyczajniej kłamstwem.
Tak tak Maciusiu, jak ktoś myśli inaczej niż ty to już Moher i słuchacz RM. Ale z ciebie ograniczony człowiek... Ciekawi mnie czy kiedykolwiek słuchałeś tego radia dłużej niż 5 minut. A juz obnażyłeś się mówiac o jakiejś retoryce zastraszania... jak ciebie Tadzio zastrasza to rzeczywiście masz problem...
Maciek napisał(a):jakie ma brzmienie ta ustawa chociażby w Holandii czy innych krajach, gdzie jest eutanazja dopuszczalna
Ale chyba rozmawiamy o naszym kraju w tym momencie? Bo znowu wywracasz kota dupą. Mnie nie interesuje holandia czy oinne kraje gdzie połowa ludzi jeździ po prochy bo sa legalne, śluby dla pedziów i lezb oraz eutanazja i skrobanki na legalu.
Maciek napisał(a):Albo masz w tej kwestii jakąś nie do końca prawdziwą wiedzę, np. z audycji w Radiu Maryja gdzie straszy się starszych ludzi eutanazją (jakże ci ludzie muszą być złymi ludźmi, ci którzy się eutanazji boją i przyjmują takie rozumowanie jak ty, skoro uważają, że jakby zalegalizować eutanazję, to rodzinka by ich od razu uśmierciła)
Chyba masz jakieś kompleksy... powiem szczerze, ąe wolałbym mieć 1000 razy wiedzę z audycji RM niż od ciebie. Przyczepiłeś się do Kościoła i jak kazdy ateista odrazu przytaczasz wątek o RM jak nie masz argumentów... porażka. Jakie zastraszanie co ty bredzisz? Zastraszają cię babcie na podwórku teraz albo jak byłeś mały czy co? Ja nie czuje się zastraszany przez żadne media i przez Kościół tymbardziej nie.
Maciek napisał(a):albo po prostu nad tą kwestią nigdy się poważnie nie zastanowileś, tylko przyjąłeś tą płytką, żenująco zakłamaną wersję
Nie mierz innych swoją miarą...
Maciek napisał(a):To jest kolejne twoje pytanie typu pusta zaczepka dwuznaczna, czy podważasz to co napisał? Bo jak to pierwsze to ok, a jak to drugie to ja mogę odpowiedzieć za niego i powiedzieć gdzie ja o tym słyszałem
Nie wtrącaj się po chamsku w rozmowę z kimś innym, sam pieprzysz że nie potrzebujesz adwokata a za innych odpowiadasz... wyluzuj poślada.
Maciek napisał(a):bądź zrozumieć twoją analogię pomiędzy mną a ludźmi, którzy uważali swego czasu, że ziemia jest płaska i stoi na żółwiach
Dlatego nie dziwi mnie, że jesteś na 100% pewny że Boga nie ma. Poprostu nie widzisz analogii.
Maciek napisał(a):Ty natomiast pisałeś o tym, że ateistom marzy się władza*
No a nie marzy się? LiD raczej katolicką partią nie jest, PO to też mało ma wspólnego z wiarą więc smiało można powiedzieć o nich ateiści. (oczywiście sa tam wyjątki).
Maciek napisał(a):Czy gdyby nie to, że trzymają cię ramy religijne, to byłbyś totalnie zdegenerowany, zdemoralizowany i czy gdyby wiara nakazywała ci pracować 350 dni w roku, to pracowałbyś tyle, czy znalazłbyś sobie jakąś lepszą ofertę od innego bóstwa?
Uważam, że byłbym o wiele bardziej zdegenerwoany i co więcej wiele bym stracił będąc Ateistą, gdyby wiara nakazywała mi pracować 700 dni pod rząd to na ile bym mógł tego bym się trzymał i źle by mi z tym nie było. A wybieranie sobie wiary pod względem "opłacalności i wygody" pozostawiam ateistom którzy tak siebie nazywają, bo nie mogą się zdecydować na jakąś wiarę, tylko wolą życ wygodnie bez nakazów i zakazów, robić co chcą i pewnego dnia z tego dązenia do wolnosci za wszelką cenę i wygody zaczną propagować aborcję na szeroką skalę, bo po co zajmowac się dziećmi przed 40 jak można balować itp. Nic ani nikt im tego nie zabroni, żeby chodzić na zabieg co 2 tygodnie. Pozatym chyba coraz szerzej widzę, że ty nie jesteś ateistą z wyboru, tylko poprostu nie wiesz co to znaczy prawdziwa wiara i nigdy nie widziałeś w tym sensu bo całkowicie podchodziłeś do tego ze złej strony., Ty szukasz dowodów i to się tylko dla ciebie liczy, a szkoda, bo wiele byś zyskał...