Bardzo dobry występ Fostera w finale CC, nie był "wybrykiem" tak jak to pozwolił sobie nazwać RedLucas. Tak jak już wyżej wspomniał Michał, w swoim oficjalnym debiucie, w meczu z Derby również zaprezentował się bardzo dobrze. Na wypożyczeniu w Watford również prezentował się bardzo dobrze.
Miałem okazje oglądać niektóre mecze Watford z Benem w bramce. Foster prezentował się tam bardzo dobrze, nie raz ratując swój zespół przed porażką.
Początek sezonu nie był łatwy dla Fostera, dopiero co powrócił po ciężkiej kontuzji, a tu pech, znów złapał kontuzje, na szczęście nie była ona już tak poważna. Po powrocie do zdrowia i treningów, przyszedł czas na powrót na boisko. W pierwszych meczach po kontuzji nie prezentował się najlepiej, w sumie to nie ma się co dziwić, długo nie grał i nie trenował... Wielu go krytykowało, niektórzy już nawet skreślali go, twierdząc iż nie nadaje się on do United. Zarzucali mu, że w każdym meczu puszcza bramkę (absurd, jego wina że w meczach których grał, obrona nie prezentowała się nie najlepiej? ), że jet niepewny.
Foster z każdym następnym meczem wyglądał coraz pewniej, aż w końcu przyszedł ten finałowy mecz w CC, gdzie Ben zaprezentował nam swój optymalny poziom. Pewne wyjścia do dośrodkowań, dobra gra nogami, co najważniejsze potrafi grać lewą i prawą (nie to co Kuszczak), pewne obrony strzałów i bardzo dobry refleks. Pozostaje tylko życzy Anglikowi zdrowia.
michal85 napisał(a):Osobiście od czasu kiedy zobaczyłem Fostera w Watford to byłem pewien, że jest on bramkarzem lepszym niż Kuszczak, co niejeden raz podkreślałem. Trudno powiedzieć, czy sprosta wymaganiom United, bo tego nie może wiedzieć nikt dopóki Anglik na stałe nie zagości pomiędzy naszymi słupkami.
Dokładnie, póki nie zobaczymy Anglika grający co tydzień, bądź w miarę regularnie, tak jak to miało miejsce w przypadku Kuszczaka, niemożliwe jest stwierdzenie czy Ben jest tym odpowiedni. Nie ulega wątpliwości, że posiada odpowiednie umiejętności...
Jeszcze odniosę się do Kuszczaka.
Gdy Foster był kontuzjowany, za każdym razem gdy VDS odpoczywał, bądź był kontuzjowany grał Tomek. Dostał on wystarczająco dużo szans by móc go ocenić.
Jeśli by tak pokrótce scharakteryzować Polskiego bramkarz to:
Bramkarz posiadający bardzo dobry refleks, który nie jest pewnym bramkarzem. Strzały z daleka sprawiają mu sporo problemów, gdyż nie potrafi on złapać silniejszego uderzenia. Do tego wszystkiego dochodzi słaba gra nogami, a raczej jedną nogą, gdyż Tomek w ogóle nie potrafi grać słabszą nogą (lewą).
Moim zdaniem w następnym sezonie dla Kuszczaka najlepszym wyjściem będzie wypożyczenie do innego zespół, bądź transfer definitywny.
W następnym sezonie dalej nr 1 pozostanie VDS, jednak później, najprawdopodobniej zakończy on karierę. Wiem, że dziwnie to zabrzmi, ale jestem spokojny o to co będzie później, czuje że Foster, będzie godnym następcą Holendra. Kuszczak zaś... pozostanie nr 2, albo będzie musiał szukać innego klubu. Istnieje również opcja, że SAF kupi innego bramkarza, a Polak bądź Anglik zostaną nr 2.
Podsumowując, ja stawiam sprawę tak:
Tomasz Kuszczak w moim odczuciu jest za słaby na United
Ben Foster zapewne dostanie jeszcze sporo szans na zaprezentowanie swoich umiejętności, miejmy nadzieję iż zdrowie mu dopisze i że nadal będzie się dobrze rozwijał. Przed nim drzwi do brami United stoją otworem, dla Kuszczaka zaś są już zamknięte.