Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Książki, lektury, gazety, nasza tw&#24
Joanna Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 47
Reputacja: 0

Uff, w końcu się udało. Wczoraj skończyłam wreszcie czytać Cesarza, Ryszarda Kapuścińskiego. Wstyd się przyznać, ale dobre 6-7 miesięcy czytałam tą książkę. Po przeczytaniu rzeczywiście rozjaśnia nam sie obraz osoby Haile Sellasiego, ale trzeba pamiętać, że ta lektura naświetla nam go tylko z jednej strony. Tej złej, niedobrej i okrutnej. Po przeczytaniu sporo się z książki wyciąga, ale jak dla mnie jest pisana "nudnym językiem" (chociaż sądzę, że inaczej nie dałoby się jej napisać). Problem jest w tym, żeby po jej przeczytaniu chcieć i móc się zastanowić nad fenomenem Haile, trzeba choć trochę interesować się kulturą rasta i wiedzieć, dlaczego pomimo swojego okrucieństwa był/ jest on wielbiony przez tłumy. Jeśli ta książka zostałaby lekturą szkolną, to sądzę, że byłaby przeczytana przez niewielu uczniów. Bardzo niewielu.

Pomimo polecam :!:

Teraz przyszedł czas na Zahira, Paulo Coelho.
29-08-2007 21:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Ciampel Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,923

Alfabet mafii - co prawda obowiązki szkolne skutecznie uniemożliwiają mi całkowite "wchłonięcie" przez tą książkę, ale w miarę czasu jednak posuwam się z akcją do przodu. Tytuł mówi sam za siebie - opowieści o polskim świecie gangsterskim - wywiady z samymi ludźmi, opisy, wydarzenia. Polecam. Gwoli ścisłości - to właśnie na podstawie tego dzieła nakręcono film "Odwróceni" i "Świadek Koronny", gdzie pozmieniano tylko ksywy osób biorących udział w całym "szwindlu". Wojtek, lektura właśnie dla ciebie Wink

A wy co tam czytacie?

Wojtek3 -> a udostepniony w wersji angielskiej bo trenuje ? 8)

Ciampel -> Ostatnio tłumaczyłem na alfabet Braille'a, jesteś zainteresowany? ;>

Wojtek3 -> nie no jeszcze az taki dobry nie jestem, ale jak masz po panamsku to biore bo ostatnio za duzo PB 8)

capo di tutti capi

MUSC PL
19-11-2007 21:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
WoLaK Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,486

O nawet nie wiedzialem,ze jest taki topic Wink

Wysadzic Rosje - Jurij Felsztynski i Aleksander Litwinienko Swietna ksiazka.Po jej przeczytaniu az nie mozesz w to uwiezyc co jest tam napisane.Ukazuje ona prawdziwe oblicze rzadow Wladimira Putina oraz role sluzb specjalnych w Rosji.Po przeczytaniu jej zupelnie inaczej spojrzycie na wojne w Czecznie i wogole za ten narod,ktory w czesto nazywany jest terrorystami.Takze zaskoczy was to kto stal za zamachami terrorystycznymi w Rosji w 1999.Oczywiscie nie sa to slowa rzucane na wiatr,wszystko poparte jest racjonalnymi argumentami.

Sprawa Litwinienki i Rosja pod rzadmi Putina mnie bardzo zaciekawila,ale i bardzo zaniepokoila.Jestm w trakcie czytania kolejnej ksiazki na ten temat.

Akta Litwinienki-MArtin Sixsmith Tutaj bardziej przyblizona zostal postac Aleksandra Litwinienki oraz to w jaki sposob zalazl za skore Putinowi.Jeszcze ja czytam wiec nie moge za duzo napisac...

Interesuje kogos ta tematyka ?

[Obrazek: sorryvk6.gif]
19-11-2007 21:27
Ciampel Offline
Posting Freak

Zazwyczaj nie sięgam po utwory dotyczące współczesności (co prawda jest kilka wyjątków), no a już na pewno nie zaglądam w klimaty polityczne Wink Jednak tytuły polecane w tym temacie są zwykle godne uwagi i chyba kiedyś będę się musiał rozejrzeć, co by zabić nudę w wolnym czasie...

capo di tutti capi

MUSC PL
19-11-2007 21:30
marcelo Offline
Senior Member

Liczba postów: 717

Po premierze gry "Wiedźmin" coś mnie wzięło na przeczytanie serii Andrzeja Sapkowskiego o Geralcie. Mam nadzieję, że pomimo wielu szkolnych obowiązków uda mi się znaleźć czas na lekturę tych książek, których jest, no dość sporo.

Takich chwil siê nie zapomina!
20LEGEND
22-11-2007 20:34
Futbolowa Offline
Senior Member

Liczba postów: 251

U mnie aktualnie kronika Galla Anonima oraz 'Wstęp do nauki o języku'.

Sama nuda, niestety.

W międzyczasie 'Strzał w przerwie' Besta. Ale nie mam na to tyle czasu, ile bym chciała Sad

Moje miejsce | Muzycznie | Filmowo
07-12-2007 14:03
WoLaK Offline
Posting Freak

Dzisiaj historie i polski spedzilem czytajac ksiazkeWpadki komentatorow.Warto wydac raptem 10 zl zeby przez caly dzien tarzac sie po podlodze ze smiechu:DNiekotre sa tak smieszne,ze az zawory puszczaja.Oczywiscie nie musze pisac do kogo nalezy polowa cytatow calej ksiazki.

Szpaku napisał(a):Vieria-wysoki brutal,ale kocha dzieci

Cytat:A Babcia z Gliwic az cmoknela z zachwytu

Cytat:To bylo nieuniknione jak zmarszczki po szescdziesiatce

07-12-2007 15:18
Futbolowa Offline
Senior Member

Liczba postów: 251

A cóż to dokładnie za książka?
Jakiś autor, wydawnictwo?
Zainteresowałeś mnie Smile

Moje miejsce | Muzycznie | Filmowo
07-12-2007 15:26
WoLaK Offline
Posting Freak

Prosze Cie bardzo

Wpadki komentatorów - czyli słońce zachodzi za wschodnią trybuną stadionu

Wydawnictwo:
Vesper , Listopad 2007

07-12-2007 15:44
zaga92 Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,183

WoLaK napisał(a):Wpadki komentatorów - czyli słońce zachodzi za wschodnią trybuną stadionu

Tez musze tego poszukac bo po tych paru cytatach brzmi bardzo smiesznie. Rozrywka w sam raz na chwile wolnego albo nudna lekcje.

WE ARE FUCKING THE BLUES, WE ARE FUCKING THE REDS, WE ARE UNITED AND WE ARE THE BEST!!!
08-12-2007 21:44
WoLaK Offline
Posting Freak

Te cytaty i tak sa srednie.Dopiero jak poczytasz wszystkie to zobaczysz co Ci komentatorzy wygadywali.

Tylko radze usiasc gdzies w ostatniej lawce,bo caly czas bedziesz kwiczal jak glupi ze smiechu Big Grin

08-12-2007 22:08
woyteq Offline
Senior Member

Liczba postów: 320

http://www.zysk.com.pl/catalog/product_ ... ts_id=1957

dostalem na mikolaja i juz ukonczylem. ksiazka ma 468 stron a mikolaj byl 2 dni temu. ja nie lubie czytac ksiazek.
oto krotka rekomendacja.

Nie spróbujesz tego to sie o tym nie przekonasz.Prawda le¿y na ulicy nie w sieci na jakich¶ forach,leszcze dostaj± kurwicy szczekaj± zamkniêci w domach.
Do odbiorców prawdziwych na stadionach dozoba
08-12-2007 22:17
Valverde Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,180

Wraz z początkiem szkoły wróciłem do regularnego czytania. Przerobiłem całą serię książek Harlana Cobena, aczkolwiek to była kwestia tygodnia-dwóch - niesamowicie wciągająca lektura, jedne z lepszych książek, jakie kiedykolwiek czytałem. Po Cobenie przyszedł czas na trochę biografii - aktualnie męczę "Pod ciężarem nieba" - bio Kurta Cobaina z Nirvany, w kolejce czeka bio Boba Marleya, Marlona Brando oraz coś z Puzo i DeMille`a.

[Obrazek: rangerswk9.jpg]
05-01-2008 15:36
Marek Offline
Member

Liczba postów: 116

Valverde napisał(a):coś z Puzo i DeMille`a

Z Puzo czytalem tylko 'Ojca chrzestnego' naprawde swietna ksiazka, jednak nie zdarzylo mi sie czytac lepsze. Jedna z tych lepszych jest 'Nadejscie nocy' wlasnie Nelsona DeMille'a. Swietna ksiazka. Moje wydanie mialo chyba ponad 500 stron, a przeczytalem ja w jeden wieczor. DeMille w tym utworze swietnie ukazuje wypadek samolotu lini TWA, ktory z dosc kontrowersyjnych okolicznosciach po wylocie z Nowego Jorku rozbija sie nad oceanem, kilka kilometrow od amerykanskiego wybrzeza. Naprawde polecam ta ksiazke, jedna z lepszych jakie kiedykolwiek czytalem Smile.

Ja aktualnie czytam ksiazki Jeremy'ego Clarksona. Czytam 3 z czterech ksiazek tego pana i naprawde fajnie sie to czyta. Latwo wchodzi, a i mozna sie sporo dowiedziec.

Just like the Busby days or days gone by,
we'll keep the red flags flying high!
05-01-2008 21:00
Ciampel Offline
Posting Freak

Co do gazet, w latach młodości każdy na pewno kupował BravoSport, czyli polski odpowiednik żałosnych angielskich magazynów :wink: Dzisiaj robiłem porządki w szafie i natknąłem się na jakiś dodatek z najlepszymi klubami Europy. Co ciekawe, w rubryce "www" UNITED pojawił się adres naszego serwisu i się bardzo miło z dziwiłem, nie wiedząc w dodatku, czemu taki zaszczyt spotkał właśnie nas Wink

http://i3.tinypic.com/6ofbt6o.jpg

capo di tutti capi

MUSC PL
16-01-2008 13:17
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości