Maciek napisał(a):Probujesz się żałośnie odegrać za peany i kilka innych wątków więc pajacujesz
Nie upadam tak nisko jak ty :roll:
Maciek napisał(a):Tak jak teraz pajacujesz z tym wypytywaniem mnie Ich powiększoną czcionką nie pytasz, czy kiedykolwiek coś przeczytali albo co czytali, może nie widzisz różnicy,
Jesteś niekonkretny! Nie potrafisz niczego zacytowac tylko gadasz bzdury i gdy cię prosz eo udowodnienie swoich poglądów ty znowu się wykręcasz. Zachowuj się jak na faceta przystało, bo poprostu klepiesz jak stara baba na straganie ale nic konkretnego.
Maciek napisał(a):podobnie jak i nie rozumiesz co się do ciebie pisze (jak o Lampardzie na przykład)
Szkoda, że wyciągasz na forum to o czym pisaliśmy na PW, no ale to tylko świadczy o twoim charakterze, a raczej o jego braku.
Maciek napisał(a):Więc proponuje, żebyś zbastował bo mnie już wk***iasz, a jak nie umiesz się powstrzymać to może jakiś mod/admin ci w tym pomoże
Możesz mi naskoczyć :lol: Coś słabiutkie nerwy mamy, może skocz do apteki po nerwosol. Puszczają ci nerwy, bo pytam cię o rzeczy których udowodnić nie umiesz? No trudno, widac okazałeś swoją kolejną słabość, zaraz po niekonkretności.
Maciek napisał(a):Przełóżmy to na twój tok myślenia Jeśli dziecko Billa Gatesa dostałoby od niego pieniądze i za nie kupiło sobie coś dużego i żyło bardzo dostatnio, to nie byłoby bogate?
Ehhhh... jak by ci tu to powiedzieć, nie zrozumiesz tego, bo masz za płytkie widzenie realió antycznego świata. Słyszałeś o ontogonii? Albo chociaż przykładzie Platona z jaskinią i człowiekiem zakutym w kajdany? Platon nie nalezał do "materialistów".
Maciek napisał(a):pojęcia nie mam
Dlatego wychodzisz po raz kolejny na idiotę... ty się jeszcze pytasz czemu ja uważam że w przeciwieństwie do innych nie czytałeś Platona.
Maciek napisał(a):To zacznij czytać streszczenia, o peanach też tam coś znajdziesz
Tobie też to radzę... bo cieniutko u ciebie z tym widzę.
Maciek napisał(a):Rozumiem też, że w streszczeniach (jeśli istnieją) są skrajnie różnie przedstawione poglądy Platona? Tam gdzie to czytasz nie ma podziału na ludzi lepszych gorszych, Platon tworzy pańśtwo demokratyczne równe dla wszystkich itd.? Takich głupot to nawet w streszczeniach pewnie nie ma, a ty tu wypisujesz tego typu bzdety (oczywiście już się z demokracji niby po poście Morgana wycofałeś - niesłusznie bo on pewnie nic nie czytał, jak cała reszta populacji procz ciebie)
No i tutaj po raz kolejny mnie utwierdzasz w tym, że nie masz zielonego pojęcia o filozofii Platona, tymbardziej jeśli mówisz o równości przez pryzmat dzisiejszych czasów.
Maciek napisał(a):Ale ty pi***olisz to się czytać nie da, weź doczytaj coś z tego Platona a potem będę czytał twoje wypowiedzi
Nie sądze, ty raczej czytać nie umiesz... twoje wypociny są... groteskowe wręcz.
Maciek napisał(a):To co wypisujesz to są niby szlachetne rzeczy ale PIERDOŁY, rzeczy nieistotne
Może dla ludzi twojego pokroju.
Maciek napisał(a):Może nie za zło, ale uważał, że z kobietą raczej powinno się zawierać kontrakt na urodzenie dzieci (synów przede wszystkim) a nie wchodzić w miłość i tego typu sprawy
Takie wtedy było przekonanie, zresztą kobiety miały bardzo ograniczone prawa więc dziwi mnie twoje podejście.
Maciek napisał(a):Zresztą uważał, że prawdziwa miłość może być tylko męsko-męska więc tu masz rację
Widac znowu twoją niewiedzę kompletną, miłość - męsko męska to nie tylko chodziło o sex lub pederastię, chodziło o coś pomiędzy przyjaźnią a miłością. "Agapao" i "Erotao" to raczej pojęcia które trzeba rozpatrzyc i ich róznice.
Maciek napisał(a):Na dodatek był niesłychanym, wręcz ordynarnym pedałem, stąd jego poglądy i w tej sprawie
Jak już to gejem, pedały są w rowerze, trochę kultury jednak. Pozatym Platon nie był gejem, bo kochał kobiety, a miłośc męsko - męska polegała na czym innym niż teraz (prócz oczywistych relacji) i inaczej na nią patrzono. Poczytaj o tym trochę... zresztą po co ja ci to mówię, ty wiesz lepiej zawsze od wszystkich wszystko...
Maciek napisał(a):ale przymusowej eutanazji większości noworodków i owszem, czym ludzie w XXI wieku powinni się zachwycać z całą pewnością
Ehhh co za bzdury wypisujesz... ulituje się nad tobą i ci wytłumacze pewne sprawy. Czytaj UWAZNIE bo masz z tym trudności. Skup się i czytaj literka po literce.
Antyczn eAteny liczyły około 150 tys mieszkańców. Mało to czy dużo jak na owe czasy? Oczywiście że dużo, państwo Ateńskie nie mogło pozwolić sobie (wzięto to ze Lacedemonii) na utrzymywanie ludzi niepełnosprawnych (noworodków które kiedyś nie będa w stanie walczyć w wojnach, bronić państwa ani pracować). Dla ciebie może to i niehumanitarne i barbarzyńskie, ale jesli kiedyś upadłbyś na głowę i jakimś cudem zrozumiał, że w Antycznych czasach rolnicy cieżko pracowali na kazdego wolnego obywatela i utrzymywanie obywateli niepełnosprawnych byłoby obciązeniem i osłabieniem państwa Ateńskiego pod względem zdolności militarnych.
Maciek napisał(a):czym ludzie w XXI wieku powinni się zachwycać z całą pewnością
Teraz sa inne czasy, państwa nie musza się bać o swoje bezpieczeństwo, al ludnośc większych miast europy liczy po kilka milionów mieszkańców.
Maciek napisał(a):Nazywajmy rzeczy po imieniu, nie miała żadnych praw, a i wśród Greków w jego państwie byliby ci, którzy raczej średnie szanse na szcześliwe, o ile w ogóle, życie by mieli
I ciebie to dziwi? Dlaczego niby helloci (bo tak Maćku nazywali się w Grecji ludzie bez praw, niewolnicy) tak wtedy wyglądało życie w państwie Greckim (Atenach) i Lacedemonii więc czemu niby to miałobyć wtedy chore? Lub niestosowne?
Maciek napisał(a):A tam, demokracja jak sama nazwa wskazuje to zupełnie co innego, a jeśli równość ma polegać na tym że "wszyscy razem równo mogą gówno", to chyba nie o to chodzi
Ignorantem jesteś i po raz kolejny ktoś (nie ja) wytyka ci że nie patrzysz na coś obiektywnie a ty się napinasz...
P.S
Nadal czekam na to, aż mi napiszesz jakie dzieła platona przeczytałeś. Ciezko ci odpowiedzieć? Chyba ze nie umiesz się przyznać do tego, że nie miałeś żadnego styku z orginalnymi jego dziełami i czytałeś naprędce jakies streszczenia, albo ci koledzy powiedzieli conieco o platonie w gimnazjum.