1. KADRA
1.1. Bramkarze
VdS przedłużył kontrakt o sezon więc klasowego numer 1 mamy zapewnionego.
Kuszczak to solidny zmiennik pozwalający odpocząć Holendrowi w pucharach krajowych oraz fazie grupowej LM.
Dla Fostera nie widzę miejsca ze względu na jego psychikę.
1.1.1. Ewentualne przetasowania
Fostera powinniśmy się pozbyć po sezonie 10/11, bo to chyba będzie ostatni czas gwarantujący otrzymanie za niego przyzwoitej kwoty. W obliczu prawdopodobnego końca kariery VdS sprowadzić wtedy Akinfiejewa.
1.2. Defensywa
Na środku kapitan Rio oraz Vidić, Evans i Brown jako solidni zmiennicy.
Smalling to niewiadoma, która będzie się raczej ogrywać w CC i FA. Od bidy mogą zagrać O'Shea i Gary, czego wolałbym uniknąć. Mam nadzieję że nie spotka nas znów taka plaga kontuzji jak w tamtym roku.
Po bokach podstawowymi zawodnikami powinni być Rafael i Evra.
Z wiekiem Garego wiąże się ryzyko "sinusoidalnej" formy, poza tym to może być jego ostatni sezon, jednak uważam że jest w stanie jeszcze odciążyć Rafaela i przy okazji wiele go nauczyć.
Fabio ma potencjał i jeśli uda mu się ominąć kontuzje (zajebiście wątpliwe) to przy ograniu może być wartościowym zmiennikiem lewej obrony.
W odwodzie na boki zwłaszcza O'Shea (RB/LB) oraz Brown(RB) i De Laet (LB). Raczej w tej kolejności.
1.2.1. Ewentualne przetasowania
Przyglądać się rozwojowi Rodwella. Nie jest to w żadnym wypadku priorytet, ale jeśli znajdą się pieniążki, których będzie wart, to czemu nie...
Do odstrzału nikogo.
1.3. Pomoc i Skrzydła
Fletcher to klasa sama w sobie i od tego zawodnika powinniśmy zaczynać ustalanie środka pola.
Carrick pewnie znów późno wejdzie w sezon, ale traktuję go jako postać numer 2 w naszym środku pola, więc gracz jak najbardziej podstawowy. Zostaje.
Powrót Hargo, o ile nie będzie nawrotu kontuzji może okazać się jak zajebisty transfer. Idealny do 4-2-3-1 jako drugu obok Fletcher DM. Obawiam się jednak że długo może wchodzić sezon.
Giggs i Scholes - o nich ciężko coś powiedzieć ze względu na wiek. Ich forma będzie prawie na pewno "sinusoidalna", więc mam nadzieję że każdy z nich dołoży od siebie małą cegiełkę w kilku meczach sezonu. Więcej od weteranów nie wymagam.
Gibson udowadnia powoli swą wartość oraz ciągle się rozwija dlatego może mieć większy wkład w grę od weteranów. Będzie grał również więcej kosztem Ando.
Andersona, mimo ogromnej sympatii do tego pogodnego chłopaka, jako piłkarza mam osobiście dość - jeśli nie wyleci w najbliższym okienku, to po sezonie 10/11 musi.
James, Eikrem, Cleverley - liczę na ogrywanie w CC, a tego ostatniego również w innych meczach.
Nani i Valencia - jak napisał Michał, do klasy światowej brakuje im małego kroczku. Podstawowi skrzydłowi.
Park - wartościowy gracz jako AM do 4-2-3-1 (jeśli nie sprowadzimy kogoś na tą pozycje), poza tym dobry skrzydłowy w meczach gdzie trzeba zapierdalać wzdłuż całej linii. Odegra pewnie taką rolę jak i w obecnym sezonie.
Wellbeck - jak dla mnie nie doceniany. Chociażby mecz z Leeds się kłania gdzie miał ładne okazje i został zdjęty. Wierzę że na skrzydle jako zmiennik może pokazać więcej niż w ataku.
Obertan - niewiadoma jak dla mnie. Faza grupowa LM, CC, FA, ogórasy. Ale przede wszystkim z ławki.
1.3.1. Ewnetualne przetasowania
Anderson OUT
Sprowadzić typowego AM (Gurków/Modrić, choć ten drugi trochę szklany się zrobił) albo kogoś ofensywnie usposobionego, ale ogarniającego cały środek (Hamsik/Fallaini). Moim marzeniem jest Hamsik.
Kolejny skrzydłowy wysokiej klasy (Di Maria/Young) zbędny. Zwłaszcza że rozrzutnością to raczej grzeszyć nie będziemy...
1.4. Napad
Tutaj mamy ścisk, a tak na prawdę oprócz Rooneya klasy światowej, Berbatowa klasy ligowej i jokera Owena dobrobytu nie ma.
Rooney - podstawowy wysunięty napastnik, może grać sam, może z partnerem. Obawiam się że jednak że z powodu Mistrzostw Świata może być nadmiernie eksploatowany i jego stopa w pewnym momencie sezonu znów nie wytrzyma.
Berbatow - tylko i wyłącznie jeśli mamy grać 4-4-2 jako cofnięty napastnik. Wtedy umiemy z niego korzystać. Gracz głównie na ligę i fazę grupową LM, co nie zmienia faktu że jeśli nikogo nie kupimy to w ataku nasz nr2.
Owen - nie wierzę że uda mu się rozegrać pełny sezon, ale jako joker przez pół sezonu może nam dać tyle samo bramek co Berbatow przez cały sezon (no, dobra może trochę mniej, ale ratio na bank lepsze).
Macheda, Wellbeck - CC, FA, faza grupowa LM, partnerzy Roo na ogórasy. Przestałem już wierzyć że któryś z nich zostanie graczem formatu Rooneya, czy nawet Owena. Ale na takiego Benta to bym się nie obraził

Chicharito - Ciekaw jestem naszego nowego nabytku. W reprezentacji ma ratio równe 1,0. Mega debiutanckiego sezonu ligowego mu nie wróżę (172cm), ale w fazie grupowej LM być może namiesza.
Diouf - jak dla mnie drugi Manucho. Wypożyczyć, później sprzedać/od razu sprzedać
1.4.1. Ewnetualne przetasowania
Chicharico - IN
Diouf - OUT/loan
Jeśli sprzedamy Berbę - kupiłbym Dżeko.
Uważnie przyglądałbym się również rozwojowi kariery Romelu Lukaku z Anderlechtu. 16lat, 192cm, 19 bramek w 41 meczach (w tym 4 gole na 11 spotkań Europa League). Myślę że jeśli jest w Europie jakiś dzieciak wart ryzyka finansowego, które mogłoby zaprocentować w przyszłości, to właśnie on.
Poza tym niewykluczone że któryś trójki Macheda/Wellbeck/Chicharito w drugiej połówce sezonu pójdzie na wypożyczenie.
1.5. Taktyka
Tego nie lubię wróżyć, bo po prostu za słaby w tym temacie jestem. Jednak wydaje mi się że:
Na ogórki i średniaki będzie to 4-4-2.
Na drużyny mocne 4-3-3 lub 4-2-3-1 w zależności od chwilowej dyspozycji zawodników lub przeprowadzonych transferów.
Jeśli kupimy AMa, to w ciężkich meczach wróżę kombinacyjną grę 4-2-3-1.
Jeśli nie kupimy nikogo to 4-3-3 z atakiem kombinacyjnym/"wrzutkowym" (zależne od formy Rooneya oraz rodzaju przeciwnika).
Jeśli podmienimy Berbatowa na dobrze grającego głową snajpera typu Dżeko - 4-4-2 z przewagą gry długą piłką.
2. POLITYKA KLUBU
2.1. Transfery
Jak wcześniej napisałem, nie będziemy grzeszyć rozrzutnością.
Wróżę jeden solidny transfer (ofensywnie usposobiony do środka - najlepiej Hamsik), ewentualnie przy sprzedaży Berbatowa, można pokusić się o klasowego napastnika (Dżeko). Do tego pewnie jedno do trzech wzmocnień typu Obertana w poprzednim sezonie. Meksyka już możemy wliczać.
Z tego co pamiętam to podpisaliśmy jakiegoś tam jeszcze młodego Belga, ale to raczej chłop do rezerw.
W wersji zajebiście pesymistyczniej same dzieciaki przychodzą, a odchodzą Anderson, Berbatow, Carrick...
2.2. Inne finanse
Mimo że popieram z całego serca, jakoś nie wierzę w sukces Red Knights. W bojkot OT nie wierzę tym bardziej.
Jedynym pozytywnym (to w wersji dla tych co szklanka jest do połowy zajebiście pełna, dla reszty raczej neutralnym) skutkiem G&G było zamrożenie cen biletów na przyszły sezon, więc wpływy z Matchday specjalnie nie powinny ulec zmianie. Moim zdaniem kompetentni ludzie na OT zwęszyli już potencjalne sukcesy z G&G i tak oto powstanie nam złotozielony 3rd kit oraz całkiem ładna kolekcja podkoszulków, szali, szczoteczek do zębów i dildos chętnie kupowana przez FANÓW w MS.
Poza tym cięcie kosztów na kontraktach, ogrodnikach i czym tylko się da.
2.3. Atmosfera na OT
Raz na jakiś czas rozwiesi się LUHG, zakręci złotozielonym szalem (niejednokrotnie kupionym w MS), no ale ogólnie poza 5 meczami w sezonie (+ewentualne szlagiery CC, FA, ważne mecze LM) tradycyjny piknik. Szczytem oprawy będzie odgrzewane po raz enty BELIEVE.
3. PRZED SEZONEM
3.1 FIFA World Cup
Odbije się znacznie pod koniec sezonu na formie zawodników na nim występujących. Zwłaszcza Rooneya i Evry którzy wydają się być niezastąpieni (Naniego zawsze można spróbować zastąpić Parkiem, Ferdinanda Evansem).
3.2 Tourne/mecze przedsezonowe
Obiło mi się o uszy że mamy zagrać mecz w Meksyku (element transakcji za Chicharito). Poza tym pewnie znów jakiś Asia tour.
RPA + Meksyk + Chiny/Korea/Indonezja = nie jestem pewien czy duża liczba spotkać w gorącym, raz suchym, raz wilgotnym klimacie dobrze wpłynie na kondycje naszych zawodników oraz co gorsza na ich ścięgna.