Chris Smalling - Wersja do druku +- Redcafe.pl - Manchester United Forum (https://redcafe.pl) +-- Dział: Manchester United (/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Kadra (/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Chris Smalling (/showthread.php?tid=832) |
Re: Chris Smalling - Kwas - 09-07-2011 22:51 Dzięki, bo ja niezbyt kumaty w tych sprawach jestem. Żeby nie offtopować to powiem wam, że Smalling to przyszłość United. Re: Chris Smalling - Mubinio - 10-07-2011 07:29 Ja bym mu osobiście więcej sypnął, no ale może Fergie nie chce zepsuć chłopaka. :twisted: W sumie jak dalej będzie tak grał, to za jakieś 2 lata max spodziewam się dla niego znów nowej umowy. Re: Chris Smalling - Tomek91 - 21-08-2011 21:42 Pojawiło się już kilka głosów, że Chris na prawej obronie to zły pomysł i powinny tam grać bliźniaki, a Smalling miałby występować tylko tam, gdzie grał w zeszłym sezonie, czyli w środku. Czy tylko mi fakt, że jest wystawiany na prawej stronie obrony nie przeszkadza, a nawet się podoba? Wiem, że Fabio, Rafael i Evra to inne typy bocznych obrońców niż młody Anglik, ale to nie powód, żeby tam go nie wystawiać. Fakt, w zeszłym sezonie, kiedy grywał to występował w środku, ale to nie oznacza, że na prawej sobie nie poradzi. Wiadomo, że Chris nie będzie parł do przodu jak brazylijskie bliźniaki, ale czy podobnie nie było w przypadku O'Shea? Wierzę, że SAF wystawiając Smallinga z boku obrony wie co robi i mam nadzieję, że ten pomysł wypali. Technikę Chris ma całkiem całkiem, z tego co mi się wydaję, nie wspominając już o warunkach fizycznych. Re: Chris Smalling - sebos_krk - 21-08-2011 22:14 Nie pierwszy raz Fergie stawia na boku piłkarza lepszego w defensywie, dodatkowo wysokiego. Kosztem troszkę słabszej gry ofensywnej ma spokój jeśli chodzi o bronienie dostępu do bramki. Re: Chris Smalling - Sirius - 21-08-2011 22:46 Wypowiadałem się już na temat Chrisa w innym temacie, ale napisze też tutaj. Jak dla mnie dopóki będzie grał dobrze w odbiorze to nie mam nic przeciwko niemu na prawej stronie. Jest wystarczająco szybki, sprawny więc powinno być ok. Smalling może być nawet lepszym wyborem przy silniejszym przeciwniku, kiedy będzie trzeba tą stronę zamurować żeby nie robiły się nam luki po obu stronach ofensywy. Jednak w przypadku większości przeciwników wolałbym kogoś bardziej ofensywnego, kto będzie pomagał więcej z przodu. Chyba, że Chris poprawi ten aspekt gry. Re: Chris Smalling - Hubson - 22-08-2011 01:03 Nie chciałbym, żeby na SIŁĘ coach robił nowego Browna i drugiego Johna. Niech grają tam gdzie grać mają. Chyba, że po to przyszedł Jones, żeby Smalling był alternatywą na prawą obronę. W sumie to jest to pozycja, na którą przydałby się gość ponieważ wybór jest stosunkowo mały po odejściu Browna i O'Shea. Poza Rafaelem nie ma NOMINALNEGO obrońcy prawego. Re: Chris Smalling - Intel - 22-08-2011 10:51 Jeśli chodzi o bocznych obrońców - mamy prawonożnych Rafaela i Fabio (który, by mógł grać w jednym składzie z bratem, został przekwalifikowany na lewego obrońcę, ale jak widzieliśmy w końcówce ubiegłego sezonu, daje radę na prawej i umie grać na obu flankach), a także lewonożnego Evrę. Do tego dochodzi Evans, który na lewej obronie także sobie nieźle radzi. Ferguson chce więc bez kupowania nowych zawodników zwiększyć głębię w zespole (jakby to powiedział człowiek piszący oficjalne poradniki do FM-a) i planuje Smallinga (bo wygląda na to, że Jones na bokach obrony nie będzie testowany, a co najwyżej na środku pomocy) nauczyć gry na prawej obronie. Tym sposobem na chwilę obecną mamy 8 obrońców - 1 typowo prawy, 1 typowo lewy, 1 umiejący grać na obu flankach; 2 typowo środkowych, 1 środkowy przesuwany czasem do pomocy, 1 środkowy przesuwany czasem na prawą flankę; 1 środkowy przesuwany czasem na lewą flankę. Ponadto, na upartego, na bokach obrony dać radę powinni też Fletcher, Park, a może nawet Valencia i Cleverley (który niegdyś był tam wystawiany). Na środku obrony, prócz wspomnianego już Fletchera, da radę zagrać też zapewne Carrick. Zdaje się więc, że kadrę mamy kompletną, a jednym z ważniejszych jej części jest nauczenie Krzysia gry na prawej obronie - by w razie draki mógł zastąpić tam Rafaela. E: Jako odpowiedź na post Siriusa - podkreślam, na upartego, bo wcale nie jestem zdania, że taka sytuacja zdarzy się jeszcze kiedykolwiek. Jednak w razie problemów, mamy zawodników, którzy na obronie wstydu nie przyniosą i chodzi mi tylko o to. Re: Chris Smalling - Sirius - 22-08-2011 11:10 Z tym przesuwaniem Fletchera i Carricka do obrony to nie przesadzajmy. Dwa sezony temu mieliśmy prawdziwą plagę kontuzji i ci zawodnicy musieli grać na środku defensywy jednak Anglik sam przyznawał, że to sytuacja bardzo awaryjna i nie czuje się dobrze na tej pozycji. Re: Chris Smalling - Hubson - 22-08-2011 12:24 No dobra ale patrząc od innej strony to jest tak. Rafael/Fabio/Smalling - Rio, Vida, Jones, Evans, Smalling - Evra,Fabio Jeżeli wpiszemy tylko nominalne pozycje wychodzi tak: Rafael - Rio, Vida, Jones, Evans, Smalling - Evra, Fabio A po odjęciu kontuzjowanych Smalling/ Fabio - Jones Evans - Evra... Więc nie wygląda to aż tak różowo. Tak patrząc typowo pozycjami to mamy 5 środkowych, dwóch lewych jednego prawego. Biorąc pod uwagę, że Rio ma 31 lat, Vida 29, Evra 28 *mam nadzieję, że nie pomyliłem* i są dalej niż bliżej kariery to prawy obrońca by się przydał za sezon, natomiast lewy obrońca za jakieś 3 sezony także. Bo w końcu wyjdzie sytuacja, że w środku będzie grać Vidic z Jonesem, na lewej Evans a na prawej Smalling. Trochę pogmatwałem, ale mam nadzieję, że nie będzie problemów ze zrozumieniem co mam na myśli i obejdzie się bez rzucania mięsem ;] Re: Chris Smalling - sebos_krk - 22-08-2011 12:38 Nie po to mamy w składzie trzech najbardziej utalentowanych brytyjskich defensorów, żeby teraz się martwić wiekiem Rio czy Nemanji. Zresztą i oni jeszcze parę sezonów pograją. Co to jest 30 lat dla stopera. Re: Chris Smalling - daniel - 01-12-2011 16:36 I nie podoba mi się wystawianie Smalla na prawej stronie, w chuj traci grając właśnie tam a nie na środku. Jak już to ktoś słusznie zauważył - nie róbmy z Chrisa drugiego Browna. Re: Chris Smalling - Kosma - 10-12-2011 19:19 Smalling pilnie poszukiwany przez środek obrony. To, ile razy dał się dziś objechać na prawej stronie, powinno dać do myślenia Fergowi. Re: Chris Smalling - Hubson - 10-12-2011 19:26 Po prostu jest zbyt wolny. Odbiór i włączanie się do akcji ma super, ale to zawodnik wysoki i wystarczy pokazać mu, że idzie się w jedną stronę i zwrócić się w drugą i Chris jest zgubiony, chyba, że się uczepi zawodnika. Niemniej jednak środek to jego pozycja i tam powinien grać. Re: Chris Smalling - panopticum - 30-12-2011 10:52 Cytat:EXCLUSIVE: Smalling shock for United as fever may force defender out for three months <a class="postlink" href="http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2080025/Chris-Smalling-months-glandular-fever.html">http://www.dailymail.co.uk/sport/footba ... fever.html</a> Nic mnie już nie zdziwi. Dobrze, że Berba ćwiczy nową pozycję. W ataku lepszy niż David Luiz, w obronie porusza się z gracją Maldiniego. Re: Chris Smalling - michal85 - 30-12-2011 10:56 To jedynie angina. Będzie gotowy na Newcastle. |