RE: Książki
Terry Pratchett "Wolni Ciut Ludzie" - A jednak to jest pierwsza część cyklu o Tiffany, coś się zakręciłem w tym temacie. Po lekturze mogę z całą pewnością stwierdzić, że ten cykl zapowiada się w moim odczuciu na najsłabszy, choć poniżej pewnego poziomu TP oczywiście nie spada.
Janusz Korwin-Mikke "U progu wolności" - Pierwsza przeczytana przeze mnie książka JKMa (to tak a propos mojej rzekomej fascynacji jegomościem). Ciekawie się czyta coś przemyślanego od początku do końca, a nie wklepanego na szybko w Internet czy wypowiedzianego na antenie pod obstrzałem otoczenia. Z nie wszystkim się oczywiście zgadzam, ale wywody są bardzo logiczne i sensowne. Co najważniejsze, nie pozostawia niedomówień, prowokacji tylko wykłada całą treść programu.
David Meek, Tom Tyrrell "Sir Alex Ferguson - 25 lat na szczycie" - Jasne było, że oficjalne wydawnictwo klubu będzie laurką dla Fergiego. Nie pomyliłem się. Książka opisująca jedynie czas, w którym SAF prowadzi United to nieustanne słodzenie kolejnych osób i przebiegnięcie po kolejnych sezonach United.
Patrick Barclay "Sir Alex Ferguson. Futbol, cholera jasna!" - Duuuużo bardziej polecam niż pozycję wyżej. Książka pisana z pozycji zewnętrznej, acz z sympatią, opisuje życie Fergusona praktycznie od początku. Sporo w niej ciekawostek, opisów zachowań, na które nawet w tym przypadku niełatwo machnąć ręką. Opinie, opowieści, historie wielu osób bardziej bądź mniej ze Szkotem związanych. Naprawdę warto sięgnąć po tę pozycję.
Piotr Zychowicz "Pakt Ribbentrop-Beck" - Dawno nie cieszyłem się w tym stopniu, że wziąłem taką, a nie inną książkę do ręki. Autor skupia się przede wszystkim na latach trzydziestych XX wieku, kiedy to Polska stawała przed najtrudniejszym momentem w dziejach i jednocześnie - co podkreśla autor - miała największy wpływ na rozwój światowych wydarzeń. Główna teza jest taka, iż Polska powinna kontynuować swoją politykę trudnej, ale koniecznej współpracy z Niemcami i razem z nimi przystąpić do II wojny światowej w celu zniszczenia największego wroga - Związku Sowieckiego. Zychowicz w kolejnych rozdziałach analizuje odrębnie wszystkie aspekty decyzji ministra Becka (który już w 1939 zmienił sojusz dotychczasowy na rzecz mrzonki z Francją i Wielką Brytanią), tj. sytuację wojskową, polityczną, kwestie moralne, różne scenariusze rozwoju wypadków itd - na oczywiście pojawiające się wątpliwości znajdowałem odpowiedzi w następnych stronach. Książka słowem świetna i bardzo potrzebna mimo trochę irytującego mankamentu - maniery autora (wynikającej pewnie z chęci dobitnego podkreślenia słusznej według niego linii działania wodzów II RP) zbyt częstego powtarzania tych samych tez i podsumowań. Polecam każdemu, kto chociaż trochę interesuje się polityką, historią lub tym, czego uczą w szkole, a o czym się nie mówi.
Od dłuższego czasu skłaniałem się ku tezie autora, nie będąc jednak pewny swego również z racji braku wiedzy w temacie. Po lekturze, mimo ewidentnej niechęci Zychowicza do nurtów narodowych, zgadzam się z nim niemal całkowicie.
Gdzie jest Groszek?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2013 23:03 przez Kosma.)
|