Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Religia
Stojkovic Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,687
Reputacja: 0

Maciek napisał(a):Ciekawe rzeczy opowiadasz...
No jeśli chodzi o ciebie to tak.
Maciek napisał(a):Akurat wkład filozofów w zdobycze nauki jest bardzo pośredni, żeby nie powiedzieć mały.
Jeśli ty uważasz, że rozważania tego czy innego filozofa trzeba brać jako prawdę, to jest to twoje zdanie. Ciekawe też, że nie wspomnialeś o tym, że wielu filozofów twierdziło zupełnie odwrotnie.

A co do tego czy wszystko jest materialne to oczywiście, że nie jest, nauka już od jakiegoś czasu to stwierdziła, może słyszałeś o tym, co kryje się pod nazwą przez dodanie "anty" do słowa klucza
Więc tutaj wybitnie pokazujesz że wierzysz, że jest coś poaztym co potrafisz pojąć swoimi zmysłami. A skoro nie potrafisz, to jak możesz mówić że czegoś nie ma, skoro nie masz żadnych dowodów na poparcie tego. Wykazywałeś wcześniej, że wiara w Boga jest dla ciebie absurdalna, ale tak naprawde twoja niewiara w niego też jest absurdalna i to chyba nawet bardziej, bo wierzysz ślepo w coś na co nie masz żadnych dowodów...
Maciek napisał(a):Nie zrozumiałeś, albo nie doczytałeś do końca tamtego zdania. Napisałem "nauczać po swojemu", a przez to rozumiałem (co wynika z kontekstu), że wbrew temu co jest zawarte w PŚ.
Oczywiscie ża ma prawo jak kazdy wolny obywatel w naszym kraju. Jeśli ty twierdzisz, że czytałeś PŚ to jeśli ktoś zapyta cię o to, co w nim jest i ty zaczniesz opowiadać, to też uczysz po swojemu jak ma to PŚ interpretować, cowięcej nie ma gwarancji, że twoja interpretacja jest dobrą i właściwą interpretacją. Tak wiec na chłopski rozum tak samo ty masz prawo do interpretowania po swojemu PŚ jak i Kościół.
Maciek napisał(a):Jestem tego pewien i koniec kropka.
Więc skoro ty jesteś jak twierdzisz pewny, to napisz jakimi dowodami utwierdziłeś się w tej pewnosci?
Maciek napisał(a):Nie ma jak poziom i argumenty
:lol:
Maciek napisał(a):Dokładnie Masz rację. Widać, że przyjmujesz retorykę zastraszania jakie na antenie Radia Maryja można było w tej kwestii usłyszeć Zapamiętaj sobie, ze za pomocą kłamstw, nie można szerzyć prawdy. To co opowiadasz, jest najzwyczajniej kłamstwem.
Tak tak Maciusiu, jak ktoś myśli inaczej niż ty to już Moher i słuchacz RM. Ale z ciebie ograniczony człowiek... Ciekawi mnie czy kiedykolwiek słuchałeś tego radia dłużej niż 5 minut. A juz obnażyłeś się mówiac o jakiejś retoryce zastraszania... jak ciebie Tadzio zastrasza to rzeczywiście masz problem...
Maciek napisał(a):jakie ma brzmienie ta ustawa chociażby w Holandii czy innych krajach, gdzie jest eutanazja dopuszczalna
Ale chyba rozmawiamy o naszym kraju w tym momencie? Bo znowu wywracasz kota dupą. Mnie nie interesuje holandia czy oinne kraje gdzie połowa ludzi jeździ po prochy bo sa legalne, śluby dla pedziów i lezb oraz eutanazja i skrobanki na legalu.
Maciek napisał(a):Albo masz w tej kwestii jakąś nie do końca prawdziwą wiedzę, np. z audycji w Radiu Maryja gdzie straszy się starszych ludzi eutanazją (jakże ci ludzie muszą być złymi ludźmi, ci którzy się eutanazji boją i przyjmują takie rozumowanie jak ty, skoro uważają, że jakby zalegalizować eutanazję, to rodzinka by ich od razu uśmierciła)
Chyba masz jakieś kompleksy... powiem szczerze, ąe wolałbym mieć 1000 razy wiedzę z audycji RM niż od ciebie. Przyczepiłeś się do Kościoła i jak kazdy ateista odrazu przytaczasz wątek o RM jak nie masz argumentów... porażka. Jakie zastraszanie co ty bredzisz? Zastraszają cię babcie na podwórku teraz albo jak byłeś mały czy co? Ja nie czuje się zastraszany przez żadne media i przez Kościół tymbardziej nie.
Maciek napisał(a):albo po prostu nad tą kwestią nigdy się poważnie nie zastanowileś, tylko przyjąłeś tą płytką, żenująco zakłamaną wersję
Nie mierz innych swoją miarą...
Maciek napisał(a):To jest kolejne twoje pytanie typu pusta zaczepka dwuznaczna, czy podważasz to co napisał? Bo jak to pierwsze to ok, a jak to drugie to ja mogę odpowiedzieć za niego i powiedzieć gdzie ja o tym słyszałem
Nie wtrącaj się po chamsku w rozmowę z kimś innym, sam pieprzysz że nie potrzebujesz adwokata a za innych odpowiadasz... wyluzuj poślada.
Maciek napisał(a):bądź zrozumieć twoją analogię pomiędzy mną a ludźmi, którzy uważali swego czasu, że ziemia jest płaska i stoi na żółwiach
Dlatego nie dziwi mnie, że jesteś na 100% pewny że Boga nie ma. Poprostu nie widzisz analogii.
Maciek napisał(a):Ty natomiast pisałeś o tym, że ateistom marzy się władza*
No a nie marzy się? LiD raczej katolicką partią nie jest, PO to też mało ma wspólnego z wiarą więc smiało można powiedzieć o nich ateiści. (oczywiście sa tam wyjątki).
Maciek napisał(a):Czy gdyby nie to, że trzymają cię ramy religijne, to byłbyś totalnie zdegenerowany, zdemoralizowany i czy gdyby wiara nakazywała ci pracować 350 dni w roku, to pracowałbyś tyle, czy znalazłbyś sobie jakąś lepszą ofertę od innego bóstwa?
Uważam, że byłbym o wiele bardziej zdegenerwoany i co więcej wiele bym stracił będąc Ateistą, gdyby wiara nakazywała mi pracować 700 dni pod rząd to na ile bym mógł tego bym się trzymał i źle by mi z tym nie było. A wybieranie sobie wiary pod względem "opłacalności i wygody" pozostawiam ateistom którzy tak siebie nazywają, bo nie mogą się zdecydować na jakąś wiarę, tylko wolą życ wygodnie bez nakazów i zakazów, robić co chcą i pewnego dnia z tego dązenia do wolnosci za wszelką cenę i wygody zaczną propagować aborcję na szeroką skalę, bo po co zajmowac się dziećmi przed 40 jak można balować itp. Nic ani nikt im tego nie zabroni, żeby chodzić na zabieg co 2 tygodnie. Pozatym chyba coraz szerzej widzę, że ty nie jesteś ateistą z wyboru, tylko poprostu nie wiesz co to znaczy prawdziwa wiara i nigdy nie widziałeś w tym sensu bo całkowicie podchodziłeś do tego ze złej strony., Ty szukasz dowodów i to się tylko dla ciebie liczy, a szkoda, bo wiele byś zyskał...

[Obrazek: Ole201.jpg]
25-02-2008 15:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
WoLaK Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,486

Stojkovic napisał(a):Gdzie to czytałeś/usłyszałeś?
W wiadomościach w Radiu Zet albo Rmf fm.Nie pamiętam już dokładnie,ale na pewno w radiu Wink

[Obrazek: sorryvk6.gif]
25-02-2008 15:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Maciek Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,276

Stojkovic napisał(a):No jeśli chodzi o ciebie to tak.
Mnie zarzucasz, że wycinam coś i odpowiadam, mimo, że jeśli już tak robie, to na niezacytowaną część i tak odpowiadam zachowując jej dalszy sens, a ty dlaczego robisz to w taki sposob? Cytujesz to co najmniej istotne, i odpisujesz jakieś zupełnie niepotrzebne rzeczy, z których i tak nic nie wiem. Czytasz swoje posty zanim je wyślesz? Co ja mam niby wyciągnąć z tego co mi odpisałeś?

Stojkovic napisał(a):Więc tutaj wybitnie pokazujesz że wierzysz, że jest coś poaztym co potrafisz pojąć swoimi zmysłami. A skoro nie potrafisz, to jak możesz mówić że czegoś nie ma, skoro nie masz żadnych dowodów na poparcie tego
Nie rozumiem o czym ty w ogóle teraz piszesz, chyba na coś innego niż ja napisałem odpowiadasz. W co niby wierzę? Gdzie to się przejawia? Kto cię uczył logicznego rozumowania czy rozumowania w ogóle? Bo ja do ciebie o antymaterii, a ty do mnie, że ja w coś wierzę

Stojkovic napisał(a):to chyba nawet bardziej, bo wierzysz ślepo w coś na co nie masz żadnych dowodów...
Zacznij pisać konkretnie, na co nie mam dowodów?

Stojkovic napisał(a):Tak wiec na chłopski rozum tak samo ty masz prawo do interpretowania po swojemu PŚ jak i Kościół
Ja ci mogę tak w nieskończoność pisać to samo jeśli tego wymagasz :lol: nikt nie ma prawa interpretować PŚ wbrew temu co jest tam napisane (wbrew to znaczy na opak, ze zmienionym całkowicie sensem itd. - łapiesz powoli?)

Stojkovic napisał(a):Tak tak Maciusiu, jak ktoś myśli inaczej niż ty to już Moher i słuchacz RM. Ale z ciebie ograniczony człowiek
Nie wiem kto tu jest ograniczony, ja nic takiego nie napisałem Smile Tego spokoju i miłosierdzia to też się tam nauczyłeś? Nie użyłem słowa moher, w ogóle o tym nie pisałem, tylko o konkretnej sprawie eutanazji

Stojkovic napisał(a):Ciekawi mnie czy kiedykolwiek słuchałeś tego radia dłużej niż 5 minut. A juz obnażyłeś się mówiac o jakiejś retoryce zastraszania... jak ciebie Tadzio zastrasza to rzeczywiście masz problem...
Jednak do ciebie trzeba mówić inaczej niż do reszty Smile Retoryką zastraszania nazwałem właśnie sytuacje, jak starszym ludziom (którzy stanowią lwią część słuchaczy tego radia) opowiada się bajki, że ktoś chce wprowadzić eutanazje, żeby ich zabić Smile Dokładnie to co ty napisałeś tam było mówione

Stojkovic napisał(a):Ale chyba rozmawiamy o naszym kraju w tym momencie? Bo znowu wywracasz kota dupą. Mnie nie interesuje holandia czy oinne kraje gdzie połowa ludzi jeździ po prochy bo sa legalne, śluby dla pedziów i lezb oraz eutanazja i skrobanki na legalu.
A u nas jest ustawa o dopuszczeniu eutanazji :lol: ????????????????? "Rozmawiamy o naszym kraju" :lol: A kto u nas postulował zabijanie ludzi po 60? Ty chcesz rozmawiać widze o niczym, bo to co piszesz to są jakies twoje wymysły i retoryka z Radia Maryja, a nie żadne fakty
To o czym mam mówić buehehe :lol: No chyba, że ty ją (tę ustawę) znasz, tak jak już wiesz że płatne studia PO wprowadziło... Tylko musisz mnie z jej kształtem zapoznac i wtedy będziemy rozmawiać o tej ustawie, która to przewiduje zabijanie ludzi po 60 :lol: Pal licho choroby, ale po co im emerytury wypłacać, a przecież UE to tylko "mamona i szatan" :lol:

A o temacie aborcji to lepiej nic nie pisz, bo wyobrażam sobie jakie będą twoje następne "argumenty" i z myślą o tobie odradzam ci ich użycia, bo będzie sytuacja jak z Henrym Smile

Stojkovic napisał(a):Chyba masz jakieś kompleksy... powiem szczerze, ąe wolałbym mieć 1000 razy wiedzę z audycji RM niż od ciebie. Przyczepiłeś się do Kościoła i jak kazdy ateista odrazu przytaczasz wątek o RM jak nie masz argumentów... porażka
Ehhh... Rozmowa z tobą naprawdę nie ma sensu Smile Radio Maryja nie jest moim problemem tylko kościoła, to ludzie wierzący wstydzą się za Radio Maryja a nie ja, i wreszcie nie przyczepiłem się do Radia Maryja z braku argumentów,bo argumenty mam i one podważają to co ty napisałeś i to co można było na antenie tego radia usłyszeć

Stojkovic napisał(a):Ja nie czuje się zastraszany przez żadne media i przez Kościół tymbardziej nie.
Błagam, czytaj ze zrozumieniem :roll: Pisałem o zastraszaniu starszych ludzi na antenie Radia Maryja i naprawdę ręcę mi opadają, jak musze czytać to co ty wypisujesz w odpowiedzi na to

Stojkovic napisał(a):No a nie marzy się? LiD raczej katolicką partią nie jest, PO to też mało ma wspólnego z wiarą więc smiało można powiedzieć o nich ateiści. (oczywiście sa tam wyjątki).
Na LiD nie planuje głosować nigdy, a twój wywód jest tak absurdalny i śmieszny, że naprawdę szkoda na to odpisywać.
Za to niesamowicie wierzącą partią był (albo jest) PiS, który to na zjazdach się pokazywał i przyjeżdżał gdzie trzeba (w celach "duchowych", bron Boże politycznych), a to przecież najważniejsze czy ktoś wierzy czy nie :lol: W ogóle Gowin, Niesiołowski czy często spotykający się z wieloma osobami z PO Kardynał Dziwisz, to tacy ateiści, że ho ho Smile
W ogóle nie rozumiem, jak ktoś kto nie rozumie idei państwa świeckiego może zabierać głos w tym temacie

Stojkovic napisał(a):Uważam, że byłbym o wiele bardziej zdegenerwoany
Dziękuję za odpowiedź Smile Jednym słowem nie można ci ufać, bo przechodząc kryzys wiary mógłbyś zacząć zabijać i gwałcić, czy w praktyce robić to co próbujesz tutaj w sposób prymitywny zarzucać ateistom.
Powiem ci szczerze, że czytając to co napisaleś zaraz po tym zacytowanym przeze mnie zdaniu, zacząłem ci głęboko współczuć i traktuje cię od teraz inaczej. Jesteś totalnie zindoktrynowany i szczerze mówiąc, nie mam pojęcia (tzn. mam, ale to kłóci się z twoją religijnością deklarowaną) tyle jadu i nienawiści do innych ludzi Smile
Czemu cały czas swoj światopogląd przybliżasz nam za pomocą kłamstw, tego nie potrafię pojąć Smile Widze, że nie tylko do mnie masz takie nastawienie, ale i do całego świata. Może zagłębił byś się troche w temat, zanim zaczniesz po raz kolejny pisać rzeczy, na które tylko mnie się będzie chciało odpisywać?
Zdaj sobie sprawę, że za słowem "ateizm" nic złego się nie kryje, i to, że ciebie nastawiono agresywnie do tego typu ludzi, jest złe - i z punktu twojej religii i z perspektywy wychowawczej.
Jak czytam co wypisujesz o ateistach, żydach, masonach itd. to szczerze mówiąc zaczynam się wstydzić, że taki ktoś jak ty, mówi o sobie per uczeń/wyznawca Jezusa
Mniej agresji, mniej jadu - więcej faktów i argumentów. Tego ci życzę. Bo wszystko co piszesz to jakieś abstrakcyjne sytuacje i bzdurne ogólniki

Piszesz mi, że nie mam argumentów na eutanazję, a wydaje mi się że troche ich już podałem. Sory, ale może najpierw napisz te swoje argumenty, zanim zaczniesz zarzucać mi że żadnych nie mam więc zaczynam rozmawiać o Radiu Maryja bo tak nie jest. Napisałem konkretnie co nie jest prawdą, a ty na to, że najeżdżam na RM - trochę powagi.

Stojkovic napisał(a):A wybieranie sobie wiary pod względem "opłacalności i wygody" pozostawiam ateistom którzy tak siebie nazywają, bo nie mogą się zdecydować na jakąś wiarę
Niepisania tego typu idiotyzmów też ci życzę na przyszłość, ze szczerego naprawdę serca.

Czekam zatem na argumenty w sprawie eutanazji (zresztą ja nie powiedziałem jeszcze jaki mam stosunek do tego tematu czy aborcji, ale ty już z góry wiesz :lol: To też jest ciekawe, jak ty uwielbiasz wręcz insynuować i sobie dopowiadać) do których bedę mógł się jeszcze odnieść. Tekst o usypianiu 60latków weźmy w zapomnienie, co by wyzerować licznik i zacząć dyskusję opartą na faktach i prawdzie

Aha bym był zapomniał - zobacz sobie badania na temat tego, gdzie i kto najwięcej aborcji przeprowadza, ile ich przeprowadza się w Holandii itd. Smile Zapomniałem o tym napisać gdy radziłem ci żebyś nie używał argumentów, które jak znam życie zaraz byś użył
25-02-2008 16:09
Pejter Offline
Posting Freak

Liczba postów: 2,729

Stojkovic napisał(a):NA reszte odpowiem ci później bo nie mam tyle czasu by dokończyć pisanie.

Fragment z usuniętego posta.

Nie odpowiesz, bo jeśli będzie w takim samym tonie i na takim samym poziomie to ponownie usunę.

Maćka też proszę o uspokojenie się, bo rozmowa nie polega na wzajemnym obrażaniu się między wierszami, tak jak wy to robicie.

Maciek napisał(a):Zdaj sobie sprawę, że za słowem "ateizm" nic złego się nie kryje

Za słowem "katolicyzm" czy "wiara w Boga" też.
25-02-2008 17:36
Stojkovic Offline
Posting Freak

Szkoda, że zawsze moje posty sa usówane a Maćka na niskim poziomie nie...

Jak zrobię odwrotnie to druga strona ma pretensje - widocznie tak musi być. Usuwam posty, które uznaję za "niegodne" bycia na forum i naprawdę mam już dość ciągłych waszych kłótni i pretensji typu "dlaczego mój post został usunięty, a nie jego". Piszcie normalnie to nie będą usuwane - proste. Koniec tematu. Jak ktoś coś chce to na PW/GG. // Pejter

25-02-2008 19:45
Maciek Offline
Posting Freak

Może nawet dobrze, że nie widziałem jego odpowiedzi w pełnej krasie Smile

Skoro z tamtego posta (co mnie nie dziwi) nie ostało się zupełnie nic merytorycznego, to ponowie pytanie dotyczące eutanazji i twoich argumentów przeciw niej, tylko sensownych i prawdziwych Smile W trakcie rozmowy wyjdzie moje zdanie w tej kwestii

Pejter napisał(a):Maćka też proszę o uspokojenie się, bo rozmowa nie polega na wzajemnym obrażaniu się między wierszami
Staram sie jak mogę, więc nie wiem po co mialbyś mojego posta usuwać
26-02-2008 09:27
Stojkovic Offline
Posting Freak

Maciek napisał(a):Może nawet dobrze, że nie widziałem jego odpowiedzi w pełnej krasie

Skoro z tamtego posta (co mnie nie dziwi) nie ostało się zupełnie nic merytorycznego, to ponowie pytanie dotyczące eutanazji i twoich argumentów przeciw niej, tylko sensownych i prawdziwych W trakcie rozmowy wyjdzie moje zdanie w tej kwestii
Znowu zaczynasz?

Ostatnio ty mnie o coś pytałeś, teraz ja zapytam ciebie:
- czy miałeś 1 Kominię ś?
- jesteś bierzmowany?
- wexmiesz slub koscielny jeśli twoja partnerka/partner tego będzie bardzo chciał/a?
- ochrzścisz swoje dzieci?

26-02-2008 15:28
Zashi Offline
Posting Freak

Liczba postów: 3,353
Reputacja: 1

Maciek napisał(a):A o temacie aborcji to lepiej nic nie pisz, bo wyobrażam sobie jakie będą twoje następne "argumenty" i z myślą o tobie odradzam ci ich użycia, bo będzie sytuacja jak z Henrym

Heh. Stojko pewnie jest przeciw aborcji, jak kazdy "za mocno" wierzący lub ksieza ("chorzy" w tej kwestii).

Ja jestem za abrocją. Uwazam, ze to prywatna sprawa kobiety i ewentualnie jej partnera czy usunąc ciąże czy nie. Oczywiście mowa o początkach ciązy, bo np. w 6 miesiacu to juz nie. Owszem - są tabletki itp. ktore mozna kupić, ale "inteligentny" w tej kwestii kosciół źle na to patrzy.

Maciek napisał(a):
Stojkovic napisał(a):Chyba masz jakieś kompleksy... powiem szczerze, ąe wolałbym mieć 1000 razy wiedzę z audycji RM niż od ciebie. Przyczepiłeś się do Kościoła i jak kazdy ateista odrazu przytaczasz wątek o RM jak nie masz argumentów... porażka

Ehhh... Rozmowa z tobą naprawdę nie ma sensu Radio Maryja nie jest moim problemem tylko kościoła, to ludzie wierzący wstydzą się za Radio Maryja a nie ja, i wreszcie nie przyczepiłem się do Radia Maryja z braku argumentów,bo argumenty mam i one podważają to co ty napisałeś i to co można było na antenie tego radia usłyszeć

Odnośnie wytłuszczonego: To ja Stojko, wierzący, praktykujący powiem Ci, ze RM powinno zostać jak najszybciej usunięte, a "Wielki" ojciec R. zamknięty za kratkami. Nie mam nic do samej idei radia kościelnego. Takie radio dla mnie moze istniec, ale niech będzie NORMALNE.

Mój tata mówi takie fajne zdanie:
Cytat:"Ja wierzę w Boga, nie w kościół."

Jakże mądra jest ta wypowiedź.

amor patriae nostra lex
26-02-2008 15:57
Pejter Offline
Posting Freak

Liczba postów: 2,729

Maciek napisał(a):to ludzie wierzący wstydzą się za Radio Maryja a nie ja

Ja też się nie wstydzę.

Zashi napisał(a):Heh. Stojko pewnie jest przeciw aborcji, jak kazdy "za mocno" wierzący lub ksieza ("chorzy" w tej kwestii).

Ja też jestem przeciw i zdanie Kościoła nie ma tu dla mnie decydującego znaczenia. Po prostu, w mojej opinii jest to zabójstwo. Ewentualnie jestem w stanie zaakceptować ustawę jaka obecnie obowiązuje w naszym kraju, choć nie jest ona idealnie zgodna z moimi przekonaniami.
26-02-2008 16:03
Stojkovic Offline
Posting Freak

Zashi napisał(a):Heh. Stojko pewnie jest przeciw aborcji, jak kazdy "za mocno" wierzący lub ksieza ("chorzy" w tej kwestii).
Nie rozumiem pojęcia "za mocno wierzęcy" czyli kto? Taki co wierzy szczerze i gorliwie czy taki co do koscioła chodzi i nic nie rozumie i tylko sie modli i słucha RM?
Zashi napisał(a):Ja jestem za abrocją. Uwazam, ze to prywatna sprawa kobiety
Nie wiem czemu ludzi tak zasłaniają się prywatnmoscią zawsze... jak ja zabiję kogoś na ulicy, to tez jest moja prywatna sprawa za co i w jakim celu?
Zashi napisał(a):Owszem - są tabletki itp. ktore mozna kupić, ale "inteligentny" w tej kwestii kosciół źle na to patrzy.
No wiesz, ty też chyba źle patrzyłbyś jak ktoś kupowałby przy tobie tabletki np gwałtu... bo wiedziałbyś do czego ten ktoś je użyje. Nie wiem czemu ludzie patrzą na Kościół jak an instytucje która tylko zabrania i zabiera wolność. Ja czuje się wolnym człowiekiem chodząc do koscioła, bo to moja decyzja w pełni świadoma a nie kolegów z podwórka czy jakichś mediów. Zapomniałes też, że Kościół jest przeciw aborcji ale i naucza jak starać się o to, by ciązy nie usówać. Jak planować rodzinę i jak przygotować się na dziecko.
Zashi napisał(a):Odnośnie wytłuszczonego: To ja Stojko, wierzący, praktykujący powiem Ci, ze RM powinno zostać jak najszybciej usunięte, a "Wielki" ojciec R. zamknięty za kratkami. Nie mam nic do samej idei radia kościelnego. Takie radio dla mnie moze istniec, ale niech będzie NORMALNE.
Mnie też nie wszystko w RM się podoba, ale nie znaczy to, że RM zmusza kogos do słuchania. Każdy ma wybór słuchać albo nie słuchać...

26-02-2008 16:17
Maciek Offline
Posting Freak

Stojkovic napisał(a):Ostatnio ty mnie o coś pytałeś, teraz ja zapytam ciebie:
Nie ostatnio, tylko post wyżej ciebie o coś pytałem, a to kolejne pytanie, ktore po prostu olałeś i pozostawie to bez dodatkowego komentarza

Stojkovic napisał(a):- czy miałeś 1 Kominię ś?
- jesteś bierzmowany?
- wexmiesz slub koscielny jeśli twoja partnerka/partner tego będzie bardzo chciał/a?
- ochrzścisz swoje dzieci?
-Tak
-Nie
-Nie, a z partnerem tym bardziej.
-Jeśli będą chciały, to same się ochrzszczą. Nie będę decydował za nie, będę dobrym rodzicem jeśli w ogóle zdecyduje się nim być Smile Do partii politycznej w okresie, w którym będą im się zabki wyżynały też ich zapisywał nie będę Smile

Stojkovic napisał(a):Nie wiem czemu ludzi tak zasłaniają się prywatnmoscią zawsze... jak ja zabiję kogoś na ulicy, to tez jest moja prywatna sprawa za co i w jakim celu?
Ustawa obowiązująca w Polsce, mówi o trzech przypadkach, w których można dokonać aborcji. Osobiście, gdyby jakis skurwiel zgwałcił mi córkę, nie mialbym sumienia jeszcze bardziej jej niszczyć życia i przez chorą władzę nie chciałbym by była zmuszona urodzić dziecko. Gdyby natomiast ciąża mojej partnerki życiowej była niebezpieczna dla jej życia lub zdrowia, także nie miałbym wątpliwości co należy zrobić.
To nie są kwestie łatwe, dlatego każdy powinien mieć wybór, bo nie każdy chce zabijać żonę po to, by mogła urodzić dziecko, które najprawdopodobniej także porodu nie przeżyje.

Stojkovic napisał(a):Zapomniałes też, że Kościół jest przeciw aborcji ale i naucza jak starać się o to, by ciązy nie usówać. Jak planować rodzinę i jak przygotować się na dziecko.
Chyba nie mówisz o kalendarzyku małżeńskim, który stosowała każda rodzina, która ma 5 lub więcej dzieci? Bądźmy poważni.

Stojkovic napisał(a):Mnie też nie wszystko w RM się podoba
To dlaczego mnie atakujesz tylko za to, że napisalem co mnie osobiście i konkretnie tam się nie podobało? :roll:

Akurat w temacie aborcji "siedzę" w jakiś sposób, bo niezmiernie dużo jej przypadków znam, niestety dla niektórych, żadna z tych osób, ktora brała udział w tych zajściach nie była ateistą. Ostatni przypadek ze stycznia, kiedy to znajomego brat wpadł z dziewczyną (para 16 latków), notabene dziewczyna z chóru kościelnego, chłopak były ministrant, poznali się w kościele na jakiejś mszy dla młodzików.
Dużo by mówić, ale to nie jest miejsce ani czas, ani nie jest moim hobby rozmowa o cudzym życiu, po prostu dziewczyna zaszła w ciąże i rodzice (matka katechetka, stąd pewnie córeczka tak często w kościele była) dziewczyny powiedzieli, że ich córka nie będzie sobie życia marnowała i sprawa została "załatwiona".
Takich przypadkow znam całą masę, dlatego jak czytam/słysze niektóre wywody czy to tu na forum czy gdziekolwiek indziej, to zastanawiam się, w jakim świecie żyje autor słów.
Na wsi częściej się oczywiście zdarza tzw. ślub (zawsze kościelny) z konieczności (podejrzewm, że każdy na takim był), późniejsze konsekwencje są opłakane, ale co tam. Chociaż, młode dziewczyny także z tamtych obszarów z namaszczeniem rodziców z obu stron tego dokonują, nie czarujmy się, mówie tak, bo widze, ze niektórzy jednak "się czarują"

Oczywiście zakładam z niemal 100% pewnością, że Stojkovic nie sprawdził tego co powinien, dlatego powiem, że w Holandia jest jednym z krajów, w którm dokonuje się najmniej aborcji
27-02-2008 10:08
Zashi Offline
Posting Freak

Liczba postów: 3,353
Reputacja: 1

Stojkovic napisał(a):[quote="Zashi" napisał:
Heh. Stojko pewnie jest przeciw aborcji, jak kazdy "za mocno" wierzący lub ksieza ("chorzy" w tej kwestii).

Nie rozumiem pojęcia "za mocno wierzęcy" czyli kto? Taki co wierzy szczerze i gorliwie czy taki co do koscioła chodzi i nic nie rozumie i tylko sie modli i słucha RM?[/quote]

Mam na mysli, czy to wychodzi z Twoich przemysleń czy z tego, ze kosciół kaze Ci tak sądzić.

Maciek napisał(a):Ustawa obowiązująca w Polsce, mówi o trzech przypadkach, w których można dokonać aborcji. Osobiście, gdyby jakis skurwiel zgwałcił mi córkę, nie mialbym sumienia jeszcze bardziej jej niszczyć życia i przez chorą władzę nie chciałbym by była zmuszona urodzić dziecko. Gdyby natomiast ciąża mojej partnerki życiowej była niebezpieczna dla jej życia lub zdrowia, także nie miałbym wątpliwości co należy zrobić.

Nic dodać, nic ując. Normalne myslenie, normalnego człowieka. Mam takie same zdanie.

amor patriae nostra lex
27-02-2008 16:35
Valverde Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,180

Zashi napisał(a):Oczywiście mowa o początkach ciązy, bo np. w 6 miesiacu to juz nie.
A co to za różnica?

[Obrazek: rangerswk9.jpg]
28-02-2008 20:28
Maciek Offline
Posting Freak

Valverde napisał(a):A co to za różnica?
Biologiczna.
28-02-2008 22:17
Danny93 Offline
Senior Member

Liczba postów: 540

Valverde napisał(a):A co to za różnica?

Maciek napisał(a):Biologiczna.

Dla kogoś wierzącego to bez różnicy,bowiem zdaniem Kościoła,przynajmniej tak nas uczy ksiądz na religii życie człowieka powinno się liczyć od momentu poczęcia,natomiast dla kogoś kto jest ateistą i patrzy na świat głównie z punktu naukowego jest różnica,w tym wypadku właśnie biologiczna.

CONCILIO ET LABORE
29-02-2008 14:44
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości