gollaz napisał(a):Nie wiem czy nie będzie to źle odebrane, ale skoro już Tom 59 zaczął pisać na forum, a z jego postów wynika, ze mieszka w Lille, lub koło, to czy możesz nam napisać jak fani Lille reagują na grę w LM w innych miastach. Sam wiem, że Lille jest ludnościowo miastem pokroju Zabrza +/- 200k. Wiadomo, u nas, gdyby zespół musiał grać na jakimś stadionie, (oby kiedyś musiał) to grałby na Śląskim. Czy w Lille podchodzą z taką samą wyrozumiałością, czy też chcieli by za wszelką cenę grać na Lille-Metropole ?
Przede wszystkim zanim przejde do wyjasnien to chcialbym Ci powiedziec, ze miasto w ktorym mieszkasz wywoluje w mojej pamieci bardzo sympatychne wspomnienia. A mianowicie pierwsza milosc mojego zycia pochodzila wlasnie z Rudy Slaskiej. Nazywala sie Mariola Marzec (moze znasz :roll: ) a poznalem ja na obozie w Zakopanem. To oczywiscie dygresyjka bo dzialo sie to w latach osiemdziesiatych, podejrzewam , ze niebylo Cie jeszcze w tym czasie na swiecie. Ale tych brazowych oczu nie mozna zapomniec...
Odnosnie Lille. Francja ma troche inny niz polski podzial terytorialny. Dzieli sie na Regiony i Departamenty. Kazdy Region zawiera w sobie kilka Departamentow. Nasz Region ktory nazywa sie NORD PAS DE CALAIS ma ich dwa i dzieli sie na Dapartament Nord i Pas de Calais. Narazie to logiczne. Pozniej sie skomplikuje. Lens oddalone od Lille zaledwie o 60 km znajduje sie w Departamncie Pas de Calais.
Ale poza podzialem administracyjnym istnieje takze podzial historyczno-geograficzny. Lille jest stolica francuskiej Flandrii. Stolica belgijskiej Fladrii jest Bruges( po polsku Brugia) Na merostwach naszych dwoch miast powiewa ta sama flaga "czarny lew na zoltym tle" Mimo iz mowimy innymi jezykami (my oczywiscie po francusku z malym akcentem ch'ti a oni po flamandzku to pewna odmiana niderlandzkiego) to w pelni sie rozumiemy. Nie jest wiec dziwnym fakt ,ze kibice LOSC Lille maja zgode z fanami FC Bruges.Oni nie lubia Anderlechtu Bruxela a my RC Lens. Dlatego wiec w meczu rewanzowym na Old Traford wystapimy w strojach zoltych z czarnymi dodatkami by zamanifestowac nasza przynaleznosc do Flandrii.
Jesli codzi o samo Lille. Lille jest to czwarta metropolia Francji. Po Paryzu Lionie i Marsylii. Lille Metropole skupia okolo miliona mieszkancow. Jasnym jest fakt , ze gra w Lidze Mistrzow na stadionie naszego lokalnego rywala jest sytuacja dla nas delikatna. Mysle ,ze wladze klubu zaluja takiego rozwiazania. Ale Stade de France byl w tym momencie zajety przez spektakl "Ben Hur". Nasz stadion Grimontprez Joris jest w w trakcie demolki a zastepczy Stadium Lille Metropole zdaniem twardoglowych przedstawicieli UEFA nie spelnia warunkow na rozgrywanie meczow w Champions Ligue. Mosimy wiec poczekac do roku 2010 gdzie nasz nowy stadion na 50 000 miejsc odrodzi sie jak Feniks z popiolow
W rewanzu stawiam na dwa do zera dla LOSC. Bramki Bastos i Jean II Makun.
Pozdrawiam.