Pejter napisał(a):Ciekawe, ciekawe, ale nie za bardzo przypadło mi do gustu. Ja raczej bym w takie coś nie pograł Razz Po prostu taki mix mi nie odpowiada (szczególnie rugby przy mojej posturze, reszta może być).
Pomyslalem tak samo. Rok temu gdy przyjechalem do Irlandii, zobaczylem w TV maly skrot, pomyslalem, co to jest ?

Jednak po obejrzeniu meczu bardzo mi sie spodobalo. Szybkie tempo, rzeczywiscie, pilkarze z galeic sa bardzo dobrze zbudowani, sedzia dzieli zoltymi kartkami i czerwonymi, jednak pozwala na bardzo ostra gre, kopniaki, kosy, trzeba byc naprawde twardym.
Pejter napisał(a):A gdyby był np. wynik
Dublin 5-2
Mayo 2-5?
Które bramki są ważniejsze?
Najwazniejsze sa bramki pierwsze, czyli do dolnej bramki. Ostatnio Dublin wygral z Laois
Dublin 2-13
Laois 1-13
Drugie bramki sa naprawde malo wazne. Jednak warto je strzelac, bo bodjaze przy strzeleniu wiekszej ilosci, moga sie przydac. Tak naprawde do konca sie jeszcze dokladnie nie orientuje, jednak dopytam szefa w pon w pracy i napisze. Jednak na razie jest tak jak pisalem.
Irlandia jest podzielona na 4 jakby stany, kazdy stan ma swoje rozgrywki i sa 4 zwyciezcy stanow i 4 przegrani. Stan Leinster - gdzie jest Dublin, wygral wlasnie ostatnio z Laois final ( bylem w pubie na meczu, wspaniala atmosfera

) i bedzie gral w finalowej 8, mecz juz jutro. Przegrany odrazu odpada, Dublin ma najwiecej fanow w calej Irlandii jesli chodzi o gaelic, jednak najlepsza ekipa jest Kerry, to ona wygrywa wszystko co mozliwe, jednak zobaczymy jak to bedzie w tym roku.
zaga napisał(a):Po obejrzeniu filmikow musze powiedziec bardzo zwiariowana gra Laughing Naj bardziej skolowany musi byc bramkarz bo nigdy nie wie jak poleci pilka. Musze powiedziec bardzo ciekawy sport. I mam pytanie. Wymiary boiska sa podobne do tego do pilki noznej? I jak w tej grze mozna odebrac pilke przeciwnikowi? Confused
Bardzo zwariowana gra, ale naprawde trzeba obejrzec caly mecz, zeby sie przekonac jak to wyglada, maly skrot nie wystarczy.
Wymiary boiska sa takie jak wymiary boiska do rugby, czyli troche wieksze od pilki noznej. A pilke odbiera sie w taki sposob, ze podbiegasz do przeciwnika i wyrywasz mu pilke, jednak takie odebranie pilki nastepuje bardzo rzadko, zazwyczaj gdy bramkarz wybija pilke, w powietrznej walce wygrywa jeden pilkarz i druzyna przeprowadza wtedy akcje, bardzo szybko akcje.
Pytajcie dalej.