Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Football Club United of Manchester
Kula Offline
Senior Member

Liczba postów: 735
Reputacja: 0
Re: Football Club United of Manchester
Cytat:No bo jest. Kupno akcji to właśnie wpłacanie swoich pieniędzy. Na tym polega spółka kapitałowa.

Jezus Maria. Idź na wydział prawa i dowiedz się czym się różni objęcie od nabycia akcji. Zaczynasz wchodzić na tematy prawne a nie masz o nich zielonego pojęcia.

Kupno akcji to nie jest wpłacanie swoich pieniędzy na konto spółki, zrozum to. Jak ja dziś kupię na giełdzie akcje TPSA za 10 000 złotych, to ani jedna złotówka nie powędruje na konto TPSA. Jak bym objął a nie kupił akcje pierwszej emisji lub kolejnych to tak pieniądze trafiłby do TPSA.

Co do majątku spółki akcyjnej na przykładzie KSH, majątek należy do spółki, bo spółka ma osobowość prawną. W swoim imieniu zaciąga zobowiązania. Przed przejęciem MU był PLC, czyli publiczną spółką akcyjną ( Public Limited Company ). Akcjonariusze mieli akcje które odpowiadały 100 % kapitału spółki. Jednym z wielu praw akcjonariuszy jest prawo do udziału w podziale majątku spółki. Jeśli za tamtych czasów, WZA MU podjęłoby decyzję o likwidacji spółki. To majątek zostałby po równo podzielony między akcjonariuszy, łącznie ze stadionem.

Teraz MU jest spółką ltd. Co to oznacza private company limited . Czym to się różni od poprzedniej formy, praktycznie niczym poza tym, że akcji nie ma w publicznym obrocie. Stadion wciąż należy do MU i kapitał MU też . I cała reszta też. Tylko że MU nie należy do 1000 akcjonariuszy ale do jednego.

Cytat:Do tego dochodzi np postanowienie zarządu o zwiększenie kapitału spółki o np. milion funtów i każdy płaci odpowiedni procent z tego miliona, jaki posiada procent akcji. Nie ma to jednak żadnego związku z tym, że na tym sie zarabia. Ale to nie jest tak, że raz się kiedyś wpłaciło odpowiednią sumę, a teraz tylko zbiera pieniądze.

Na pewno nie w wyniku postanowienia zarządu. O zwiększeniu kapitału decydują akcjonariusze na WZA. Oni decydują czy dopłacą do spółki czy nie ( bezwzględną większością głosów ) , tak samo jak teraz o tym decyduje Glayzer Kapitał spółki, podejrzewam, że chodzi ci o akcyjny ( zakładowy ) to kapitał, który ma zapewnić działanie spółki i ewentualnie zapewnić spłatę wierzytelności. Zdajesz sobie z tego sprawę, że kapitał zakładowy nie odpowiada wartości spółki. Np. PZU jest warte kilkanaście miliardów złotych a kapitału zakładowego ma 86.352.300 złotych. I jeżeli spółka zwiększa kapitała zakładowy, ma ku temu inne możliwości, niż akurat zażądanie wpłaty od akcjonariuszy. Kapitałem zakładowym jest oznaczona kwota pieniężna stanowiąca sumę udziałów wszystkich wspólników a zarazem będąca pierwotnym majątkiem spółki. Jest to inaczej mówiąc wartość czystego majątku, którą spółka w interesie wierzycieli zobowiązuje się utrzymywać w całości i nie rozdzielać między udziałowców. Kapitał ten stanowi podstawę odpowiedzialności spółki wobec wierzycieli i gwarancję jej wypłacalności. Każda akcja ma określoną wartość nominalną, która nie ma nic wspólnego z jej kursem na giełdzie.

Kapitał zakładowy MU . od 98 - 02. Nie zmieniał się on i wynosił 25 977 000 F. Nikt w tym czasie nie emitował akcji ani nie zwiększał wartości nominalnej akcji. Akcje w tym czasie na giełdzie mogły kosztować nawet 500 000 000 F, ale reprezentowały tylko 25 977 000 F kapitału akcyjnego.

A co do biletów, co mi tu do rzeczy ceny na Liverpool.? Czy ja tam wymieniłem Liverpool. Wlazłem na manutd.com :

Tam jest tak
Cytat:North/South Stand Centre £44/£20 £836
North Stand Upper Wings £42/£20 £798
South Stand Wings £42/£20 £798
North Stand Tier 2 £38/£19 £722
North / South Lower Wings £38/£19 £722
North and South Lower Centre £40/£20 £760
North East Quadrants Tier 2 £38/£19 £722
North West Quadrants Tier 2 £38/£19 £722
North East Quadrants Tier 1 £34/£17 £646
North West Quadrants Tier 1 £34/£17 £646
East Stand Upper £33/£16.50 £627
West Stand Upper £33/£16.50 £627
East Stand Tier 2 £33/£16.50 £627
West Stand Tier 2 £33/£16.50 £627
Family Stand £31/£15.50 £589/£190
North Stand Tier 3 £30/£15 £570
East Stand Lower £25/£12.50 £475
West Stand Lower £25/£12.50 £475
To znaczy, że to jest nieprawda ? Przyznaje, nie byłem ale jak to ściema to mi napisz .

Na ars.com jest tak dla porównania :
Cytat:Centre Upper £94 £66
Centre Upper Back £70 £49
Next To Centre Upper £70 £49
Next To Centre Upper Back £61 £43
Wing Upper £60 £42
Wing Upper Back £55 £38
Corner Upper £60 £42
Goal Upper £66 £46
Goal Upper Back £55 £38

Centre Lower £51 £35
Wing Lower £46 £32
Corner Lower £46 £32
Goal Lower £46 £32

Ja tam wole Glazera, który nie miesza się do pracy Fergusona, nie sprowadza piłkarzy bo Ci są jego przyjaciółmi. Mieć świadomość, że potęga klubu bierze się z pieniędzy, które ktoś zarobił na handlu bronią, na rozbojach i kradzieży i na zwykłej gangsterce, o ble. Jak się kiedyś dorobię to odkupię MU od Glazera i będzie po mojemu Wink.

W Hiszpanii, zwróć uwagę co się dzieje w Valencii, szczerze nie wytrzymał bym nerwowo, gdybym zobaczył takie sceny w MU jak czasem dzieją się w PD. Kibice domagający się zwolnienia Fergusona, albo obrzucający bananami Giggs'a. Kibicowanie tylko jak dobrze idzie a jak źle to szukanie winnych. I złotouści prezesi, kogo to oni nie sprowadzą. Miałbym wylew a młody jestem Wink

To chyba tyle, nie ma co się kłócić bo i tak nic nie zmienimy. Zobaczymy jak to będzie dalej wyglądać. A wiesz jakie mi sie kluby podobają jeszcze bardziej pod względem zarządzania ? Nie angielskie SA, nad którymi nikt nie ma kontroli, nie hiszpańskie gdzie wybór prezesa co 4-lata to zalew populizmu i wszystkiego co może być najgorsze w takim demokratycznym klubie. Mi sie podobają kluby włoskie, prowadzone przez całe familie. Ojciec, syn, córka. Jeśli tak potoczą się losy MU, to chyba oboje będziemy zadowoleni.

eśli pozwolisz by robactwo się rozmnożyło - rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać" - de Saint-Exupery

http://redlog.pl/author/Kula/|http://www.lastfm.pl/group/Manchester+Un...Supporters|http://kula.ndl.pl
29-02-2008 19:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Re: Football Club United of Manchester - Guest - 25-02-2008, 21:36
Re: Football Club United of Manchester - Kula - 29-02-2008 19:48

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości