Re: PL: Liverpool - Manchester United (13.09.2008; 13.45)
No to tak. Zaczniemy od pierwszej połowy. Ona była naprawdę niezła. Zaczęło się jak w bajce. Świetne zachowanie Berbatova i bramka Teveza. A propos Berbatova to zagrał naprawdę dobry mecz, ten człowiek będzie dla nas bardzo pożyteczny. Po tej bramce nie potrzebnie się cofneliśmy, powinniśmy starać się odgryzać Live, a nie bezkarnie pozwalać im wymieniać piłkę. Przy pierwszej bramce karygodny błąd VDS, niestety nie jedyny w tym meczu..... Nie wiem, czy szansy nie powinien dostać Kuszczak bądź Foster, Holender już od pewnego czasu ma problemy z ustawieniem się przy dośrodkowaniach.
Druga część gry to po prostu dramat. I trzeba to powiedzieć: Liverpool nas zdominował! Nie mieliśmy zupełnie środka pola (po raz kolejny!). Kolejny fatalny mecz Scholesa, Anderson wcale nie lepszy, no i kontuzja Carricka.... Jeśli Owen będzie na siłach powinien następny mecz zacząć w podstawie.
Tyle, jeśli chodzi o ocenianie całej drużyny. Teraz zahaczę o poszczególne formacje. Obrona..... proszę nie mówcie mi, że nasi defensorzy są obecnie w dobrej dyspozycji. Jedyny człowiek, który gra na poziomie to Ferdinand. Vidic, niestety spadek formy. Przed dziesiejszym meczem oglądałem powtórkę spotkania reprezentacji Serbii, już w tamtym meczu Nemanja zagrał słabo i bałem się o jego grę w dzisiejszym meczu, niestety słusznie..... Brown z początku grał dobrze, nie dawał się rozpędzić Rierze, jednak z minuty na minutę coraz bardziej się gubił, a gdy wszedł Babel to już zupełnie nie wiedział co się dzieje. Evra, według mnie nie najgorzej, jednak nic nadzwyczajnego.
Pomocy praktycznie nie było, a już na pewno w drugiej połowie.... Jak już mówiłem Scholes zagrał bardzo słabo i to po raz kolejny! W środku nic się nie działo, podobnie na skrzydłach. Rooney widać, że chciał coś ugrać, ale na skrzydle był prawie niewidoczny, szczególnie w drugiej połowie. Tevez, pierwsza połowa bardzo dobra, najlepszy zawodnik pierwszej części gry, myślałem, że zostanie zawodnikiem meczu, lecz w drugiej połowie zniknął z pola widzenia. Berba zagrał naprawdę dobrze, takiego piłkarza potrzebowaliśmy, umiejącego przetrzymać piłkę i powalczyć w powietrzu.
Na koniec napiszę o naszej taktyce na ten mecz, która była zła. To był chyab główny czynnik przez który przegraliśmy. Ustawienie 4-3-3 nie jest dla nas. Niestety ale Fergie musi jednego z tych trzech napastników sadzać na ławkę i powinien to być Roo, który jak powiedział komentator na Canal+ dobry jest w destrukcji, jednak z przodu już się gubi. Widać brak Queiroza, to on był naszym specem od taktyki. Musimy jak dawniej zacząć grać skrzydłami, a do tego przydałby się Ronaldo, niech wraca jak najszybciej.
"Duma mnie rozpiera. Mike Phelan od początku wiedział o całym przedsięwzięciu, ale nic mi nie powiedział! Chyba powinienem go zwolnić." - Sir Alex Ferguson o niespodziance, jaką było nazwanie jednej z trybun na Old Trafford jego imieniem.
|