Stojkovic napisał(a):Tę może i tak, ale nie można podważyć tego, że gdyby tak jak zasugerowałeś wszyscy Chrześcijanie się spotkali w 1 miejscu to w 15 minut by na tę swiątynię uzbierali.
Przecież wg ciebie się zbierają i to co tydzień w liczbie około (zaniżmy) 34mln
A poza tym zupełnie mnie nie zrozumiałeś.
Chrześcijanie się podzielili, może o tym słyszałeś, i o to mi chodziło, że taka współpraca jest niemożliwa. Po prostu miałeś napisać rzymscy katolicy, a napisałeś chrześcijanie, tyle.
Stojkovic napisał(a):(choć i tak wybierzesz z nich to co potrafisz zanegować i tego będziesz się trzymał)
:lol: Ehhh
Stojkovic napisał(a):Tylko pamiętajmy, że podałeś średnią krajową (chyba) no i tak naprawdę nijak to się ma jeśli rozbijemy to na poszczególne regiony kraju. Są Kościoły do których uczeszcza 95% wiernych i są też regiony gdzie uczęszcza 10%.
Ty napisaleś o 90% nie wiadomo skąd, z deklaracji. Ja napisałem o tym o czym napisałem. Więc o co chodzi? To twoje 90% to też była średnia krajowa?Bo w jednej wsi do kościoła chodzi 15% ludzi, a w innej grubo ponad 170%? Ekhm... :roll:
Nie lubie ludzi z rozdwojeniem jaźni. Jakbyś mógł polemizować ze mną, a nie ze sobą to byłbym wdzięczny, bo zachowujesz się jak schizofrenik.
A jakbym chciał podać że jest to jakaś średnia krajowa (co to za absurd w ogóle to nie wiem, jak można podczas zliczania wiernych podać średnią?) to bym to napisał
Stojkovic napisał(a):Czy Kosciół potępia katar?
Nie interesuje mnie to, pisałem o PŚ.
A tam jest napisane co Bóg sądzi o homoseksualizmie. Nazywa to grzechem, a miłość dwóch mężczyzn cytuję "jest to obrzydliwością". Jeśli PŚ to słowo Boże
Stojkovic napisał(a):To co Maćku napisałeś poniżej jest tylko i wyłącznie twoją teorią na wyjaśnienie tego. Nie jest to poparte żadnymi dowodami, tak samo jak to co mówi Kościół, (w większosci) więc to kwestia wiary tylko i wyłącznie
:shock:
nie kompromituj się człowieku :lol:
Nie ja to wymyśliłem. Poza tym,
co jest moją teorią na wyjaśnienie
czego?
Stojkovic napisał(a):Nikt nie jest w stanie wyjaśnić tego i przesądzic czy Jezus istniał i żył naprawdę.
Buahahahahahaha :lol: Tylko, że na nigdy nigdzie nie kwestionowałem tego, że Jezus żył bo żył, jest postacią historycznie potwierdzoną :lol: Kolejna kompromitacja. Skup się na tym co faktycznie napisałem i pisz konkretnie.
Stojkovic napisał(a):Tylko co do przykładu z pokoleniami, to uwzględnij to, że w kulutrze tamtego kresu, pamiętanie wszystkich przodków było czymś naturalnym
Buehehehe... świetne! Skoro tak mówisz to tak pewnie jest, porzucam swój ateizm!!! :lol:
Stojkovic napisał(a):Dlatego nie uważam tego, że Józef pamiętał tyle za niemożliwe.
Józef przecież nie pamiętał, tylko wieść gminna niosła, że tak jest (ponoć, chociaż to bajeczka, nie wiem po co ją bronisz skoro sprawa jest oczywista). Zresztą czemu niby nie chcieli zabić Józefa, a niespokrewnionego z nim Józefa? Czemu nie wybili całego rodu skoro wiedzieli kto z jakiego rodu pochodzi, bo przecież wtedy to było łatwiejsze bo nie było nazwisk :lol:
Stojkovic napisał(a):Pamiętaj też, że okres 2000 lat zmienia bardzo dużo i wiele przekazów sie poprostu nie zachowało, tak samo jak ty twierdzisz, że ewangelii było więcej, nie neguję tego
Nie no, mógłbyś zanegować, byłoby jeszcze śmieszniej :roll: Bo one są znane przecież, więc neguj :lol:
Stojkovic napisał(a):ale jaką masz pewność, że ktoś nie postanowił spisać sobie "swoich" ewangelii jak spisał swoje punkty Luter
A do czego to się ma? Przecież to ty masz pewność, że wszystko jest cacy, a nie ja
Ja mówie tylko o tym, co jest stwierdzone w 100% i potwierdzone historycznie, dlatego nic nie pisałem o panu "Panterze" bo to możnaby dość łatwo podważyć.
Wiadomo kiedy żyli ewangeliści, już o tym pisałem, niczego nie muszę się domyślać.
Ewangelie kilku osób, ktore żyły w czasach zbliżonych do Jezusa nie przeszły castingu niestety.
Stojkovic napisał(a):Kwestia wiary poprostu bo ani ja nie jestem w stanie udowodnić że było jak jest napisane w biblii, ani Maciek i Maro nie są w stanie udowodnić że tak nie było.
Jak nie masz sił (różnegorodzaju) by dyskutować, to wyłącz się z dyskusji
Stojkovic napisał(a):Generalnie błędy tłumaczeniowe zdarzały się zawsze i będą zdarzały, ale tak jest z kazdym tekstem archaicznym. Tak samo ktoś post Maćka wyżej za 120 lat może całkowicie inaczej przetłumaczyć niż chciałby tego Maciek.
Dokładnie, widze że czaisz już troszeńke. Więc za przeproszeniem po jaką cholerę nam wmawiasz, ze coś co zostało wielokrotnie przepisywane, redagowane, zmieniane jest jedyne i prawdziwe, i należy to rozumieć dosłownie?
Stojkovic napisał(a):Pominę odpowiadanie na podobne zaczepki, bo to nie ma sensu jak tak dalej będziesz rzucał takimi tekstami.
Heh, rozbrajają mnie te twoje teksty :lol: Napisałem, że mogę ci zaraz pokazać identyczne klipy z całego świata to już jest "taki tekst", który godzi w ciebie i nie będziesz się zniżał :lol: Fascynujące doprawdy.
Stojkovic napisał(a):Coprawda wojska Waffen SS nosiły klamry przy paskach z takim napisem, ale tylko dlatego, by przekonac do walki ludzi wierzących.
Rozmawiaj tu z takim :roll: Powiedz no mi, z kogo ty chcesz zrobić (wiadomo kogo)???
Były sztandary, plakaty, naszywki, znaczki, więc naprawdę skończ opowiadać takie rzeczy
Stojkovic napisał(a):o takich formacjach jak: Gestapo, Algemeine SS, SS Totenkopf (Ci odpowiadali za mordowanie księży, inteligencji i niszczenie kościołów, a także za dozór nad KL Aushwitz gdzie zabito Maksymiliana Kolbe w 1942 roku),
wojsko i policja, fascynujące, na dodatek podczas wojny... no niesamowite
Stojkovic napisał(a):duchownych w myśl Komunizmu, który nie tolerował czegoś takiego jak Religia. Zresztą co tu dużo mówić, nasze rodzinne SB też nieźle w tej roli się sprawdzało (morderstwo ks. Popiełuszki).
Komunizmu tak naprawdę na świecie nigdy nie było. Komunizm z definicji powinien przejawiać się praktyką czynienia tego co powiedział Jezus, pierwszy myśliciel komunistyczny w dziejach.
A tak poza tym, o czym to świadczy? To, że Stalin czy Hitler byli zbrodniarzami? O czym to świadczy? Hitler wielokrotnie odnosił się do (nietylko) germańskiej mitologii podczas przemówień (szczególnie na poczatkach kariery/działalności)
Ja oba zjawiska potępiam, to większe potępiam bardziej. Ty natomiast wypowiadasz się w takim tonie, że jak już zabijać to lepiej żeby z krzyżem na piersi, a skoro ci zabijali, to jest to usprawiedliwienie dla "naszych".
Tylko, że podałeś dwa przykładu z XX wieku, prawie 2000 lat pominąłeś milczeniem i próbujesz przypisać te zbrodnie, sam nie wiem komu? Ateistom? Jeśli tak, to bardzo jest mi ciebie żal.
Zobacze jeszcze co sie dalej wydarzy, ale raczej nie przewiduje odpowiadania na kolejne twoje posty, bo przypomina mi to rozmowę z fundamentalnym wyznawcą Islamu, który na wszystkie pytania odpowiada "Allah akbar!" i wszystko jasne. Nawet w tym temacie chyba wole polemizować z
Woytqiem,
Maro,
Pejterem czy innymi osobami, z którymi do końca się nie musze zgadzać.
ps: Heartbreakers wymiatają, a teledysków nie kręcą raczej :lol: