Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taktyka United
Ciampel Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,923
Reputacja: 0

Osobiście preferuję dwójkę napastników. Moglibyśmy sobie pozwolić na grę jednym, gdyby był to jakiś klasyczny snajper - "lis pola karnego" - choć jeszcze niewykluczone, że ktoś na OT nie zawita. Jakim ustawieniem byśmy z początku nie wyszli, to i tak w trakcie meczu będzie sporo przesunięć. Nani i Ronaldo lubią taką wymienność pozycji, raz na skrzydle, raz całkiem z przodu - to może tylko zaprocentować :wink:

capo di tutti capi

MUSC PL
21-06-2007 09:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
woman in RED Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 4

Jestem zdecydowanie na tak jeśli chodzi o dwójkę napastników z przodu czyli system 4-4-2,a z drugiej strony wiadomo że taktyka zależy też od przeciwnika.Natomiast ciekawi mnie kto będzie w tej wyjściowej 11 na ataku, nie wiem jakie są zamysły naszego kochanego Szkota, zresztą transferowy czas teraz to nie wiadomo co się jeszcze wydarzy.....
25-06-2007 22:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Mates Offline
Senior Member

Liczba postów: 311

woman in RED napisał(a):wiadomo że taktyka zależy też od przeciwnika

Po pierwsze to niezależnie od przeciwnika taktyka 4-5-1 wychodzi nam gorzej od 4-4-2, a po drugie to rywale powinni się do nas dostosowywać, bo to my mamy dyktować warunki na boisku - nie rywale.

Zdecydowanie wolałbym taktykę 4-4-2, choć teraz może bym zmienił zdanie. Jeśli tylko Nani i Anderson wkomponują się w zespół to możemy mieć bardzo ciekawe ustawienie. Bramka - Edwin, jak na razie nie do pobicia. Obrona... Środek opanowany przez Rio i Vidę, na skrzydłach Gary Neville i Patrice Evra. Zapominać nie możemy o młodych, jeśli ci nie odejdą - Pique, Bardsley już czekają by wejść do pierwszej jedenastki. Pomoc, no tu w tym sezonie będzie miał Ferguson pole do popisu... Lewa flanka to albo Nani, albo Giggs - osobiście wolałbym Walijczyka, przynajmniej do czasu ogrania się Naniego w Anglii, bo Ryan do najmłodszych zawodników już nie należy niestety... Środek... Mnóóóóóstwo opcji... Hargreaves - Carrick, Carrick - Scholes, Scholes - Anderson (to raczej mało prawdopodobne), Scholes - Hargreaves, a i zapomnieć nie możemy o Fletcherze, który bądź co bądź w ubiegłym sezonie pokazał się z dobrej strony, podobnie Park, ale ten jest kontuzjowany i na razie nic nie wiadomo o jego przyszłości.

Atak... Tu można się zastanawiać czy potrzebujemy kogoś... Roo grać na szpicy nie umie, ale nie wiemy jak by to wyglądało z Andersonem za plecami. Saha grać na wysuniętym napadziorze potrafi, ale w sumie nie wiadomo co z tego będzie i kiedy zacznie się "okres kontuzji" u Francuza. Poza tym mamy Ole, as w talii Fergusona niegdyś, teraz jedynie pomocnik, choć nie najgorszy. Kilkakrotnie ratował nam tyłem w sezonie 06/07, ale to już nie ten dawny Ole. Smith - jeśli odejdzie, a Saha dozna kontuzji to będzie baaaardzo kiepsko. Rossi - młodzian, poza debiutem w Premiership i strzelonej bramce, w tych rozgrywkach nie pokazał za wiele. W Serie A wiodło mu się całkiem przyzwoicie, a w rezerwach i pucharach angielskich wszyscy doskonale pamiętamy jego występy (przynajmniej to, co o nim wówczas mówiono).

W zasadzie wniosek jest jeden. Przydałby się nam napastnik z prawdziwego zdarzenia, bo Roo na "sępa" grać nie umie, a z Sahą nic nigdy nie wiadomo...

Pożyjemy, zobaczymy...
26-06-2007 07:07
woman in RED Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 4

Mates napisał(a):to rywale powinni się do nas dostosowywać, bo to my mamy dyktować warunki na boisku - nie rywale.

jakby tak zawsze było to nie mam co ale było by pięknie, ale że nie zawsze możemy dyktować warunki to musimy się jakoś dostosować do przeciwnika....... ta moja wypowiedź była bardziej pod kątem LM no ale to szczegół.....
26-06-2007 11:08
KanT Offline
Posting Freak

Liczba postów: 867

Mates napisał(a):to rywale powinni się do nas dostosowywać, bo to my mamy dyktować warunki na boisku - nie rywale.

No bez przesady. Każda drużyna stosuje taktykę według drużyny, która staje naprzeciwko niej. Nie ma czegoś takiego, że oni przeciwko nam stosują taktykę a my przeciwko im nie :roll: . Nawet gdyby tak było, to wiadomo, że nie w każdym meczu da się przeważać. Takie mecze się zdarzają, np. jak ten z Fulham w lidze na wyjeździe.

[Obrazek: 2rxh5ad.jpg]
26-06-2007 14:35
Mates Offline
Senior Member

Liczba postów: 311

Kanciku Wink Zażartowałem sobie tylko... Prawda jest taka, że to my powinniśmy dzielić i rządzić na boisku, a taktyka jasne, że powinna być inna, bo przecież nie można grać wiecznie tak samo Wink

Zobaczymy jak to będzie w tym sezonie, w każdym bądź razie mamy zawodników, którzy mogą zawojować coś w LM, bo nie będziemy grali stricte angielskiego futbolu Wink

Pozdrawiam.
26-06-2007 19:06
Stojkovic Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,687

Nasza taktyka zmieniła się diametralnie od odejścia RvN i musze tu powiedzieć, że wyszło to nam na dobre. Nie umniejszajac umiejętnością Ruuda, to połowe meczy przegrywaliśmy z powodu czytelności naszej taktyki. Długie piłu do RvN i kazda akcja grana przez niego...

Po jego odejściu zaczęliśmy grac przez Ronaldo, Scholesa i Giggsa. Efekt sami znacie patrząc na tabelę i bramki strzelone... Teraz zapewne jeszcze inaczej po przyjściu Naniego to będzie wygladało, więc sądze, że możemy ostro pocisnąć w LM w tym roku.

[Obrazek: Ole201.jpg]
26-06-2007 21:27
Kuba_^^ Offline
Posting Freak

Liczba postów: 2,483

Najbardziej jestem za taktyką 4-4-2, zresztą w tej chwili byłaby ona chyba najlepszym rozwiązaniem, tak United zawsze się grało bardzo dobrze. Rooneyowi rzadko co dobrze samemu z przodu nie szło, potrzebuje kogoś z boku do gry. Nie wykluczone jednak, że ustawienie się zupełnie zmieni, Fergie może coś poekspreymentować z Nanim, Andersonem, Ronaldo, żeby jakoś wspomagali Roo na ataku... Zobaczymy jak to będzie w przyszłym sezonie, jednak ja jestem wielibicielem klasycznego ustawienia 4-4-2 Wink

[Obrazek: 2ex4nde.jpg]
26-06-2007 22:01
Stojkovic Offline
Posting Freak

Ja bym stawiał na 4-4-2 z opcją jednego pomocnika stwarzającego przewagę w ataku na 4-3-3.

Coś w stylu Heinze stwarzającego przewagę w pomocy gdy wychodził do dośrodkować w pole karne przeciwnika.

----------V.D.S---------
Gary-Rio-Vidic-Heinze/Evra
Ronaldo-Scholes-Carrick/Haregreaves-Giggs/Nani/Anderson
----------Rooney----Saha/Rossi/Solskjaer/Smith/Nani/Anderson

Tu jest taka moja mała rozpiska z tym, że Smith,Heinze sa brani pod uwagę bo mam nadzieje, że zostaną. Nie uwzględniłem Fletchera i O'Shea bo pewnie będą ławe grzali i tak.

26-06-2007 22:20
Guest
Unregistered

Coś mi się zdaje że Nani będzie więcej szans dostawać gry niż Giggs. Lecz to tylko moje spekulacje. Co do taktyki to raczej mam pewność ze będzie ono wyglądało jak w tym roku. Czyli Wszyscy będą grali na tych samych pozycjach. No oczywiście Owen, raczej będzie grał za Paula niż Carricka. Co do Naniego to bedzie na zmiane grał z Giggsem. Anderson hmmmmmmmmm on to bedzie wchodził za każdego gracza w srodku pola jak i ataku. Taki uniwersalny zmienik. Jego wejscie na daną pozycję bedzie podyktowane wynikiem meczu niż jego uzdolnieniami. W sumie ma duze na Wsztstkie pozycję związane z ofensywą. Co ja pisze sam nawet mówił ze lubi grac jako lewy obrońca ale tego mu w Angli nie wróże. Reszta się nie zmieni chciał bym zobaczyć Roo ze Smithem W ataku razemTongue

O to moja opinia, spekulacje co do taktyki w nadchodzącym sezonie i oby udanym jak najbardziej potwierdzony zdobyciem co najmniej dubletu składającego się z Premiership i FA CupP Duże szanse na to mamy. Bo moim zdaniem Robimy dobre transfery(jedni z lepszych zespołów no może tylko Bayern ma lepsze: Ribery i Klose mowią za siebie ale to nie ten temat na ForumTongueTongueTongue)
26-06-2007 23:54
Stojkovic Offline
Posting Freak

JacuZLasu napisał(a):Nani będzie więcej szans dostawać gry niż Giggs.
Chyba żartujesz, Nani do pięt nie dorasta Giggsowi. Jak narazie to Nani musi się wkomponowac w grę a profesor Giggs napewno nie zostanie zepchnięty przez kogoś, kto dopiero uczy się grać w Premiership.

JacuZLasu napisał(a):No oczywiście Owen, raczej będzie grał za Paula niż Carricka.
Przecież Carrick to miał być defensywny... a Scholes jest ofensywny, więc po co zmieniać ofensywnego na defensywnego? Jestem przekonany, że Oven będzie konkurował z Carrickiem, a za Scholesa będzie grał wtedy, gdy ten dozna kontuzji lub dostanie kartkę uniemożliwiającą grę w jakimś spotkaniu.

27-06-2007 08:51
Pejter Offline
Posting Freak

Liczba postów: 2,729

Stojkovic napisał(a):Przecież Carrick to miał być defensywny...

Ale Carrick to nie jest typowy defensywny pomocnik, tak jak Owen. Każdy z tych trzech zawodników ma trochę inny styl gry i co innego wnosi do zespołu, więc w środku pola będzie u nas ciekawie. Zgadzam się jednak, że Hargreaves prędzej będzie rywalizował z Carrickiem niż ze Scholesem.
27-06-2007 12:03
Stojkovic Offline
Posting Freak

Chodziło mi o to, że Carrick gdy został kupiony miał pełnić rolę "zapchajdziury" po Keano. Dlatego mimo jego większej przydatności w ofensywie był brany pod uwagę jako def. pomocnik.

3 kandydatów na środek to moim zdaniem idealna liczba. Gdy jeden wypada zastępuje go drugi. Nie zapominajmy jednak, że jest jeszcze Fletcher który napewno dostanie szanse gry, więc można powiedzieć, że na środek mamy aż 4 kandydatów, 2 w podst i 2 na ławę.

Jeszcze ciekawiej jest na skrzydłach. O ile pozycje Giggsa i Ronaldo są niezachwiane i niepodważalne, to pojawienie sie Andersona i Naniego musi troszkę niepokoić Parka. Z drugiej strony są to pozycje najczęściej faulowane i znająć życie i poprzedni sezon to zapewno każdy pojawi się z wyżej wymienionych na boisku. Jeśli miałbym tak stawiać w ciemno, to raczej Ronaldo będzie zmieniany przez Naniego a Giggs przez Andersona i Parka. Nani i Ronaldo posiadają podobny styl gry więc łatwiej będzie ich ze sobą dopasować.

27-06-2007 12:45
Grzeho Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,257

Stojkovic napisał(a):a Giggs przez Andersona

Mi sie wydaje, ze Anderson jest raczej srodkowym pomocnikiem, ofensywnym srodkowym pomocnikiem,albo nawet napastnikiem. Chociaz moge sie mylic :wink:

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
28-06-2007 09:37
KanT Offline
Posting Freak

Liczba postów: 867

Tak, Grzeho nie mylisz się :lol: . Ja też uważam, że Anderson nie będzie grywał na bokach, chyba, że jakieś wyjątkowe sytuacje, albo sparingi. Będzie on raczej wykorzystywany do ataku, choć jeśli przebiłby się do pierwszego składu to być może nasza taktyka ulegnie zmianie na 4-5-1 z Andersonem za plecami Rooneya.

[Obrazek: 2rxh5ad.jpg]
29-06-2007 09:39
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości