Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Religia
Zashi Offline
Posting Freak

Liczba postów: 3,353
Reputacja: 1

Valverde napisał(a):
Zashi napisał(a):Oczywiście mowa o początkach ciązy, bo np. w 6 miesiacu to juz nie.
A co to za różnica?

W końcu układ nerwowy, a co tam idzie: mózg, czyli rzecz ktora nas odróznia od zwierząt nie jest rozwinieta od razu...

Danny93 napisał(a):natomiast dla kogoś kto jest ateistą i patrzy na świat głównie z punktu naukowego jest różnica,w tym wypadku właśnie biologiczna.

Jestem wierzący i głownie na wszystko patrze z pkt. nauki. Dopiero gdy sie czegos nie da wytlumaczyć to zmieniam pkt. widzenia. (np. tysiace ludzi, ktorzy widzeli wirujące Słońce)

amor patriae nostra lex
29-02-2008 14:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Danny93 Offline
Senior Member

Liczba postów: 540
Reputacja: 0

Zashi napisał(a):Jestem wierzący i głownie na wszystko patrze z pkt. nauki. Dopiero gdy sie czegos nie da wytlumaczyć to zmieniam pkt. widzenia. (np. tysiace ludzi, ktorzy widzeli wirujące Słońce)

A jakie jest twoje zdanie na temat teorii Karola Darwina która mówi o tym że człowiek pochodzi od małpy?

CONCILIO ET LABORE
29-02-2008 16:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zashi Offline
Posting Freak

Danny93 napisał(a):
Zashi napisał(a):Jestem wierzący i głownie na wszystko patrze z pkt. nauki. Dopiero gdy sie czegos nie da wytlumaczyć to zmieniam pkt. widzenia. (np. tysiace ludzi, ktorzy widzeli wirujące Słońce)

A jakie jest twoje zdanie na temat teorii Karola Darwina która mówi o tym że człowiek pochodzi od małpy?

Po pierwsze: człowiek nie pochodzi od małpy, tylko człowiek i małpy miały wspólnego przodka :wink:

Uwazam, ze teoria Darwina jest jak najbardziej słuszna. Uwazam, ze powodem naszej wyzszej inteligencji jest ingerencja Boga w ową ewolucję.

amor patriae nostra lex
29-02-2008 17:16
Pejter Offline
Posting Freak

Liczba postów: 2,729

Danny93 napisał(a):Dla kogoś wierzącego to bez różnicy,bowiem zdaniem Kościoła,przynajmniej tak nas uczy ksiądz na religii życie człowieka powinno się liczyć od momentu poczęcia

Ktoś wierzący niekoniecznie musi uważać tak, a nie inaczej, tylko ze względu na to, że "ksiądz tak na religii uczy" :wink: Ateiści, czy ktokolwiek inny, również mogą uważać, że aborcji nie powinno się dokonywać, niezależnie od miesiąca.
29-02-2008 18:33
WoLaK Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,486

Zashi napisał(a):Uwazam, ze teoria Darwina jest jak najbardziej słuszna. Uwazam, ze powodem naszej wyzszej inteligencji jest ingerencja Boga w ową ewolucję.

A to,że mamy mniej włosów niż małpy też dzięki Bogu :lol: ?
Człowiek ewoluował i wraz z nim jego umysł.Takie moje zdanie.

[Obrazek: sorryvk6.gif]
29-02-2008 22:19
Maciek Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,276

Zashi napisał(a):Dopiero gdy sie czegos nie da wytlumaczyć to zmieniam pkt. widzenia. (np. tysiace ludzi, ktorzy widzeli wirujące Słońce)
To się da wytłumaczyć bardzo prosto Smile

Danny93 napisał(a):A jakie jest twoje zdanie na temat teorii Karola Darwina która mówi o tym że człowiek pochodzi od małpy?
To jest bardzo uproszczone ujęcie teorii Darwina. W każdym razie to już nie jest teoria, bo nikt nie potrafi jej podważyć, więc moim zdaniem powinna funkcjonować obecnie jako fakt oparty na dotychczasowych zdobyczach nauki, bo teorie są różne, a tylko Darwinowskiej nie da się na tę chwile podważyć

WoLaK napisał(a):A to,że mamy mniej włosów niż małpy też dzięki Bogu ?
Człowiek ewoluował i wraz z nim jego umysł.Takie moje zdanie.
Symulacje ewolucyjne pokazują, że we wcale nie tak odległej przyszłości, palce, dłonie ludzkie będą bardziej umięśnione i tym samym większe, bardziej masywne - szczególnie kciuki.
Czy Bóg tak sprawi nie wiem, osobiście kupowałbym uzasadnienie wypływające z tego, co właśnie teraz robie, albo co zaraz będę robił włączając sobie film
29-02-2008 22:46
Danny93 Offline
Senior Member

Maciek napisał(a):Symulacje ewolucyjne pokazują, że we wcale nie tak odległej przyszłości, palce, dłonie ludzkie będą bardziej umięśnione i tym samym większe, bardziej masywne - szczególnie kciuki.

ha,ha to mój były wychowawca jest chyba trochę do przodu w ewolucji,szkoda że nie mogę zrobić zdjęcia jego palcom i dać do strefy humoru jakbyście to widzieli :shock: ma kciuki chyba trzy razy większe niż ja,zresztą to samo tyczy się pozostałych palców.

CONCILIO ET LABORE
01-03-2008 06:54
Zashi Offline
Posting Freak

Maciek napisał(a):
Zashi napisał(a):Dopiero gdy sie czegos nie da wytlumaczyć to zmieniam pkt. widzenia. (np. tysiace ludzi, ktorzy widzeli wirujące Słońce)
To się da wytłumaczyć bardzo prosto Smile

A wiec wytłumacz mi to zjawisko, które opisałem w nawiasach.

amor patriae nostra lex
01-03-2008 15:35
Maciek Offline
Posting Freak

Zashi napisał(a):A wiec wytłumacz mi to zjawisko, które opisałem w nawiasach.
Co mam ci wytłumaczyć? To, że ludzie mieli halucynacje albo złudzenie optyczne? Ewentualnie moge ci wytłumaczyć, o ile tego nie wiesz, że przez około 8 sekund nie da się patrzeć prosto w słońce, no chyba, że to był ten cud :lol:
Zresztą co tam było cudem? To, że niby słońce się ruszało czy to, że potrafili patrzeć prosto w słońce? Jaki tam cud miał miejsce? Bo jest też trzecia opcja ale o niej jakoś się nie mówi za bardzo (z oczywistych względów)
01-03-2008 21:49
macgivera Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 9

Co do teorii Darwina, uważam ją za jak najbardziej słuszną, ale wierzę że wszystkie procesy, ktore w niej zachodzą, itp. pochodzą od Boga.Po prostu Bóg tak to wszystko poustawiał, i bez niego nie byłoby to wszystko możliwe.Nie zastanawialiście się, że to trochę dziwne, że organizm sam przystosowuje się do nowych warunków.Rozumiem jakieś zmiany w strukturze człowieka, ale nie ułatwiające mu życia.Ale skoro ewolucja pozwala człowiekowi lepiej przystosowywać się do życia na ziemi, to wg. mnie to nie jest teoria Darwina, tylko Boga.
02-03-2008 09:34
WoLaK Offline
Posting Freak

Liczba postów: 1,486

macgivera napisał(a):to wg. mnie to nie jest teoria Darwina, tylko Boga.
Wg. człowiek zresztą jak każda inna istota po prostu przystosowuje się do warunków w jakich żyje.

[Obrazek: sorryvk6.gif]
02-03-2008 11:39
Maciek Offline
Posting Freak

Nieomylny, wszechwiedzący i wszechmocny Bóg nie mógłby stworzyć człowieka na swoje podobieństwo, którego musiałby udoskonalać poprzez ewolucję, inaczej mówiąc rozwój Wink

Jedynym sensownym wytłumaczeniem dla połączenia tych dwóch tez i uznawania, że są jednoznaczne byłoby takie, iż Bóg najpierw był atomem, potem bakterią, potem jakimś dziobakiem, ewentualnie szympansem, następnie zszedł z drzewa i Bóg, czyli tylko on sam, raczy wiedzieć, gdzie pójdzie następnie i co z sobą zrobi :roll:
Bądźmy poważni Smile
02-03-2008 19:33
Zashi Offline
Posting Freak

Maciek napisał(a):Nieomylny, wszechwiedzący i wszechmocny Bóg nie mógłby stworzyć człowieka na swoje podobieństwo, którego musiałby udoskonalać poprzez ewolucję, inaczej mówiąc rozwój

Na własne podobieństwo w sferze duszy, a nie ciała.

amor patriae nostra lex
02-03-2008 19:47
Maciek Offline
Posting Freak

Zashi napisał(a):Na własne podobieństwo w sferze duszy, a nie ciała.
Jeśli tak to jeszcze gorzej by to dla Boga wyglądało heh... Wszak ludzie najbardziej rozwinęli się nie pod względem cielesnym Smile

Ps: Już wiesz jak to tam było z tym słońcem? Jakbyś miał jakieś wątpliwości, to albo tam pojedź i zobacz co jest, albo obejrzyj jakiś film dokumentalny Smile Tam są całe biedronki, tesco i inne lidle z różnego rodzaju gadżetami związanymi z wiarą itd. Smile
Taki handel i rozpusta, że aż dziw bierze, że Bóg nie zrobi powtórki z historii i nie rozwali tego w proch i pył, bo to aż niesmaczne jest, naprawdę
03-03-2008 11:42
Danny93 Offline
Senior Member

http://wiadomosci.onet.pl/1792861,452,i ... K=46239598
Kod:
Obecnie Kościół katolicki podkreśla, iż "pierwszym prawem osoby ludzkiej jest jej życie" od momentu poczęcia. Nawet w sytuacji, gdy życie matki jest zagrożone, nie można uznać jej życia za ważniejsze od życia "nienarodzonego dziecka". Jednak wyraźnie rozróżnia "aborcję bezpośrednią" jako cel sam w sobie (która jest potępiana bezwzględnie) od "aborcji pośredniej", czyli poronienia spowodowanego przez zabiegi medyczne, niezbędne dla ratowania życia matki (np. usunięcie części jajowodu z zagnieżdżonym w nim zarodkiem, w ciąży pozamacicznej). Sobór Watykański II w 1965 określił aborcję wraz z dzieciobójstwem jako "zbrodnię"

Tak więc nawet jeśli ksiądz mówi prawdę:

http://wiadomosci.onet.pl/1793688,11,item.html

Jego czyn według tego co głosi Kościół katolicki jest niedopuszczalny.

Cała sytuacja tylko utwierdza mnie w przekonaniu że celibat trzeba jak najszybciej znieść :!:

CONCILIO ET LABORE
23-07-2008 10:29
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości